Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Eten en Drinken, Porto

Wat zijn de lokale gerechten van Porto?

porto gerechten

We staan op straat voor het raam van een restaurant te turen naar het handgeschreven dagmenu. Het onduidelijke handschrift in combinatie met onze beperkte kennis van het Portugees, maakt het niet gemakkelijk om de gerechten te ontcijferen.  We herkennen grilhado en entrecosto. Maar wat wordt er bedoeld met arroz de pato? Het is rijst, maar wat voor rijstgerecht? Of açorda de marinco, wat is dat?

Binnen zien we oude mannetjes aan de bar zitten en aan de tafels zitten stelletjes en groepen met elkaar te lunchen. Dit moet een goed restaurant zijn, maar wat serveren ze? Een man stapt naar buiten, ziet ons twijfelen en zegt ‘Ga naar binnen, het is goed en lekker eten hier!’ We gaan op goed geluk naar binnen. Gelukkig blijkt één van de obers een beetje Engels te spreken. Hij geeft een korte uitleg bij de gerechten, waarop we met enthousiasme gegrilde sardientjes en gestoofde konijn met rijst en aardappelen bestellen.

Overal in Porto tref je lokale restaurants, die hun beste gerechten tijdens lunchtijd aanbieden. Dit kunnen specifieke gerechten van Porto zijn, maar ook gerechten afkomstig uit omliggende provincies. Aanraders zijn in ieder geval de onderstaande zes gerechten. Voor sommigen moet je wel een beetje durf hebben.  

Fransesinha

Een vierkant van vlees, brood en heel veel kaas met daaromheen een ring van patat frites, samen liggend in een laagje rode chilisaus. Dit is de fransesinha, de lokale trots van Porto. Lokalen bediscussiëren graag  waar de beste variant te vinden is. De discussie gaat dan vooral over de saus en het vlees dat wordt gebruikt. Ongeacht welk vlees of de smaak van de saus, het gerecht is en blijft een caloriebom. Vermoedelijk vergelijkbaar met een kapsalon in Nederland. Het is dan ook niet ongebruikelijk om één fransesinha  voor twee personen te bestellen. De ober blikte of bloosde niet toen wij om een extra bord vroegen.

In Rua de Passos Manuel tref je verschillende restaurants aan, die zich hebben gespecialiseerd in de fransesinha. Santiago Café wordt als de beste plaats voor fransesinha gezien, en met drie vestigingen in dezelfde straat is er altijd wel ergens plek. Ook Cervejaria Brasão wordt getipt als een goede plek voor een échte fransesinha.

fransesinha porto
fransesinha porto

Bifana

Iets verderop bij Jardim de S. Lázaro staan mensen in de rij bij Casa Guedes voor een broodje bifana; ofwel een broodje varkensvlees. Op zich een niet heel bijzonder broodje, en het is overal in Portugal verkrijgbaar. Echter, hier in Porto hebben ze het tot een kunst verheven. Het vlees moet volgens de mensen van Porto zo zacht gestoofd zijn, dat het bijna uit elkaar valt. Verder moet er aan het vlees nog een klein beetje jus hangen, zodat het broodje een beetje sponsig wordt. Het broodje moet qua smaak ook passen bij het vlees, dus een standaard wit broodje wordt afgekeurd.

Casa Guedes doet dit erg goed, met vaak nog lauwwarm vlees gelegen in een lekkere marinade dat op een eigen gebakken bruin broodje wordt geplaatst. Als je geen zin hebt om in de rij te staan, kun je dit broodje ook in één van de vele andere snackbars van Porto proberen. Of je bezoekt het café op een rustiger tijdstip.

bifana porto portugal

Bacalhau

Een bezoek aan Portugal is niet compleet zonder bacelhau te hebben gegeten. De vis wordt op allerlei manieren bereidt. Het meest voorkomend in Porto is de bacalhau assado, ofwel gegrilde bakkeljauw. Verwacht geen groente bij dit gerecht, maar wel heerlijk gekookte aardappeltjes en rauwe uien. In een visrestaurant in Afurada werd het geserveerd met veel knoflook en zout op de vis, erg lekker! 

Een andere variatie is bacalhau à brasa. De bakkeljauw wordt dan gebakken met geraspte aardappel en ei, super vullend en lekker van smaak.

De bacalhau escondido is geschikt voor mensen die van vettig eten houden. De bakkeljauw wordt bij dit gerecht bedekt onder een laag mayonaise en in de oven gebakken. Je krijgt er gebakken aardappelschijfjes bij, die keurig langs de rand zijn gelegd. Op zich lekker, maar wel heel erg vettig, want er wordt naast de mayonaise ook veel olie aan het gerecht toegevoegd. Mijn maag was na het eten van dit gerecht voor de rest van de dag een beetje van slag.

vis bacalhau porto
bacalhau escondido porto

Tripas & Rojões

Tripas en Rojões zijn gerechten voor hen die durven. Tripas is het Portugese woord voor koeienmaag. Deze wordt gekookt in een bouillon met bonen, varkensspek en tomaten. Een simpel, maar zeer smaakvol gerecht. De beste tripas hebben we gegeten bij O Buraco, die het alleen op vrijdag en zaterdag serveert.

De mensen uit Porto worden ook wel Tripeiras genoemd, omdat zij al het goede vlees mee gaven aan de ontdekkingsreizigers en soldaten. Zelf namen zij genoegen met de ingewanden. De tripas staat nog altijd symbool voor Porto’s loyaliteit en bereidheid om zich voor de goede zaak in te zetten.

Rojões á moda do Minho bevat ook ingewanden, maar dan dat van de varken. Het gerecht bestaat uit gekookt varkensvlees, aangevuld met een stukje gebakken varkenslever, darmen en gekookt varkensbloed. Gebakken aardappeltjes of rijst maken het gerecht af. Het klinkt niet bijzonder lekker en ik was ook blij dat we de eerste keer niet precies wisten wat we aten. En toch is het één van onze favoriete gerechten geworden. De lekkerste rojões is te vinden bij Comipronto, die het helaas niet elke dag op haar menu heeft staan. Een tweede goede keuze is Adega Rio Douro, waar ze het gerecht op zaterdag serveren.

rojões porto portugal minho
tripas porto portugal

Sardinha

Sardines, de mensen van Porto krijgen er niet genoeg van. Sardines worden droog gebakken of gegrild, en meestal geserveerd met gekookte aardappelen. Ze staan vaak op het dagmenu. Absoluut de moeite waard om te proberen, omdat ze supervers zijn. 

Voor de beste gegrilde sardines ga je naar Casa Futebol Clube do Porto Dragões in Afurada of naar één van de vele visrestaurantjes in Matosinhos. In deze door Porto opgeslokte vissersdorpen wordt de superverse vis op straat voor je gegrild. Voor de gefrituurde sardientjes ga je naar O Buraco. De kleine sardientjes kun je in zijn geheel opeten, inclusief kop en staart. Superlekker in combinatie met de daarbij geserveerde rijst in tomatensaus.

vis bacalhau sardines porto

Caldo Verde

Caldo verde is als de groentesoep van Nederland. Het staat altijd op de kaart met als goede tweede nabiças. Caldo verde  wordt gemaakt van aardappel en een groene bladgroente. Dat kan boerenkool zijn, maar ook een andere variant. Nabiças is een stevige soep op basis van koolraap. 

In Portugal wordt een soep zowel vooraf als na een hoofdgerecht gegeten. Als je dus iets hebt gegeten en je hebt nog trek, of je hebt geen zin in een toetje, bestel dan gerust een kop soep.

Deze soep is overal te verkrijgen en heeft ons nooit teleurgesteld.

caldo verde porto

En meer….

De lijst van heerlijke en bijzondere gerechten is oneindig. Zo is inktvis (lula) ook een lekkernij voor de mensen van Porto. Zeebaars (robalo) staat ook vaak op het menu. En wat denk je van pica pau? Letterlijk vertaalt betekent het specht. In werkelijkheid is het een snackgerecht bestaande uit kleine stukjes worst, die drijven in een rode chilisaus. Op de rand van de schaal liggen stukjes brood met kaas en plakjes ham. Verder tref je in Porto ook gerechten aan als gestoofde konijn (coelho) en rundvlees (vitela).  In beide gevallen geldt dat het vlees zeer lang wordt gestoofd of gebakken, waardoor het heerlijk zacht is en vol van smaak. 

Kortom, er zijn meer dan genoeg gerechten om uit te proberen in Porto, in minstens even zoveel restaurants. Hieronder zie je alle restaurants waar wij heerlijk hebben gegeten, waaronder een Chinees restaurant. En in deze blog lees je over 6 bijzondere en net even anders lokale restaurantjes in Porto zelf: Zes lokale eetgelegenheden in Porto

Wil je meer lezen over wat je kunt doen en zien in Porto? Lees dan ook mijn andere blogs over deze fascinerende stad. Je vindt ze hier.

  1. Aat

    Sinds 1985 zijn wij, echtpaar met twee kinderen, jaarlijks naar Portugal met vakantie geweest. Inmiddels al twaalf keer. In die jaren hadden we portugese vrienden met wie ik meerdere malen Tripas heb gegeten. Als je in Porto bent moet je jezelf ook zo gedragen. Persoonlijk vond ik het niet erg bijzonder. Wat ik wel bijzonder vond was de Papas de sarabouila. Dit is een soepspecialiteit van Noord Portugal en bestaat voornamelijk uit varkensbloed en varkensvlees. Ik hoop dat ik de naam correct schrijf. Ik at dit voor het eerst met een bevriend echtpaar in het Palacio Crystal. In de jaren dat wij Porto bezochten gingen we ook een enkele keer cocktails drinken bij Hivaôa. Zeer bijzondere en gezellige bar waar buitenissige cocktails werden geserveerd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!