Ik ben altijd voorzichtig met de aanschaf van toeristenkaarten. Niet in alle gevallen zijn ze namelijk zo voordelig en handig als de adverteerder doet blijken. In Weimar kreeg ik de kans om de Weimarcard te proberen.
De Weimarcard is een toeristenkaart van iets meer dan 30 euro die je op verschillende plaatsen in de stad kunt kopen. De kaart is 48 uur geldig en biedt gratis entree tot de meeste musea in Weimar en gratis vervoer met de stadsbus.
Dat laatste is erg handig als je hotel ietwat verder uit het centrum ligt of je een bezoek aan één van de kastelen in de omgeving wilt brengen. Je kan de Weimarcard ook gebruiken voor de busreis naar de Buchenwald Memorial. Normaliter kost een buskaartje in Weimar 2 euro per rit.
Optimaal gebruik
Uiteindelijk haalde ik de kosten voor de Weimarcard er gemakkelijk uit. Voor een optimaal resultaat, raad ik de volgende bezienswaardigheden aan: Goethehuis (12,50), Schillerhuis (8,00), een bezoek aan kasteel Belvedère met de bus (6,50 entree + 4,00 buskaartjes) en de stadswandeling (8,00 of 7,50 met de Iguide). Als je tijd overhebt zijn er nog allerlei kleinere en goedkopere bezienswaardigheden te bezoeken, zoals het Liszt museumwoning, de ondergrondse grot in Park am Ilm, de grafkelder van het groothertogdom en het stadsmuseum.
Tijdens mijn bezoek aan Weimar, in de zomer van 2018, was het Bauhaus Museum nog gesloten. Deze gaat april 2019 weer open in een nieuw gebouw. Dan kun je ook het Bauhaus Museum gratis bezoeken met de Weimarcard. Naar verwachting kost een normaal entreekaartje dan 10 euro. Ook Neues Museum en het Stadskasteel werden gerenoveerd tijdens mijn bezoek aan Weimar. Beide musea zullen in 2019 weer opengaan.
Entreeprijzen voor de overige bezienswaardigheden bevinden zich tussen de 3 en 6,5 euro. Ikzelf heb het Nietzsche archief (3,50) en Haus Hohe Pappeln (3,50) niet bezocht, maar hun interieur in art-nouveaustijl moet erg mooi zijn.
Waar de Weimarcard niet geldig is
De Weimarcard biedt geen gratis toegang tot de Anna Amalia bibliotheek. De befaamde rococco-bibliotheek laat slechts een gelimiteerd aantal bezoekers per dag binnen. Entreekaartje voor de bibliotheek kost 8 euro per persoon.
Het vormalig concentratiekamp Buchenwald is voor iedereen gratis te bezoeken. De audioguide is niet gratis, daarvoor betaal je 3 euro als je een ipod neemt en 5 euro voor een smartphone. Een audioguide is niet verplicht, maar brengt wel verdieping tijdens je bezoek aan Buchenwald.
Tot slot valt een bezoek aan het unieke bijenmuseum van Weimar niet onder de Weimarcard. Men claimt het enige bijenmuseum van Europa te zijn, en een entreekaartje kost slechts 4 euro.
Meer informatie
Ondanks deze drie uitzonderingen, blijft de Weimarcard toch zeer aantrekkelijk. Voor een overzicht van alle musea en voordelen, ga naar de Nederlandstalige website van de Weimar-card
Voor meer verhalen over Weimar:
Geef een reactie