Winter in Berlijn kan steenkoud zijn. Tijdens ons bezoek aan Berlijn kwam de temperatuur overdag niet boven de 0 graden. Geen aantrekkelijk weer om door de straten en parken van de Duitse hoofdstad te slenteren. En na het derde koffiehuis, hoefden wij even geen koffie meer. Dus kochten we een museumkaart voor 30 euro waarmee we 3 dagen lang meer dan 30 musea gratis konden bezoeken.
De onderstaande vijf musea hebben we toen onder andere bezocht, en deze vijf vinden wij absoluut de moeite waard voor iedereen die een beetje van kunst- en architectuur houdt. Aan het einde geef ik nog enkele suggesties voor andere musea die gratis te bezoeken zijn met de eerder genoemde museumkaart.
Inhoud
Museum voor Fotografie & Helmut Newton Foundation
Helmut Newton is een in Duitsland geboren fotograaf, die vooral bekend is van zijn erotische zwart-wit foto’s en unieke stijl ten aanzien van modefotografie. Zijn vrouw Alice Springs was ook een succesvolle fotograaf en ook van haar zijn verschillende werken te zien in dit bijzondere museum.
In dit fotografiemuseum wordt uitgebreid stil gestaan bij Newton’s leven en werk. Geboren als Joodse jongen in Berlijn in 1920, vluchtte hij in 1938 via Azië naar Australië. Na een aantal omwegen begon hij daar zijn carrière als fotograaf, en verhuisde in 1961 naar Parijs met zijn vrouw Alice. Hier brak hij door als modefotograaf en kunstenaar. Uiteindelijk overleed hij in de Verenigde Staten, waar hij ook veel tijd doorbracht naast Frankrijk.
Behalve een overzicht van Helmut Newton’s werk, zijn er ook tijdelijke exposities van de Art Library Collection of Photography op de tweede verdieping.
Op de website van het fotografiemuseum vind je de huidige openingstijden en exposities, en op deze wikipedia-pagina lees je meer over het leven en werk van Helmut Newton.
Alte National Galerie – Berlin Mitte
Wij zijn niet van de religieuze schilderijen uit de middeleeuwen, en hadden het vermoeden dat de Alte National Galerie zich vooral richtte op de oude meesters. Dat bleek niet correct te zijn. In de Alte National Galerie vind je geen middeleeuwse schilderijen, maar schilderkunst en beeldhouwwerken uit de 19de eeuw en later. Hun collectie is zo groot, dat het verspreidt is over ongeveer 6 verschillende lokaties. Wij stapten binnen bij de Alte National Galerie in Berlin Mitte, ofwel op het Museumeiland.
Op deze locatie worden vooral schilderijen en beeldhouwwerken uit de 19de eeuw tentoongesteld met enkele uitstapjes naar eerder en later. We gaan erheen voor de bekende Duitse schilders uit de Romantische periode, maar treffen ook imponerende schilderijen aan die het harde leven en werkelijkheid laten zien ten tijde van de eerste Industriële Revolutie.
De eerste keer bezochten we het museum een uur voor sluitingstijd, maar dat was niet genoeg om alles te zien en te bewonderen. Dus zijn we de volgende dag weer teruggegaan en hebben veel foto’s gemaakt van de kunstwerken die we daar aantroffen.
Meer informatie over het museum, openingstijden en tijdelijke exposities, vind je op hun website.
Käthe Kollwitz museum
In hartje centrum van Berlijn staat de Neue Wache, een mausoleum met in het midden een standbeeld van een vrouw die rouwt. Het beeld, en de plek zelf, maakte een grote indruk op mij. Ik vond het indrukwekkend hoe op eenvoudige wijze de aandacht gevraagd werd voor mensen die het slachtoffer zijn geworden van dictatorschap en oorlog.
De kunstenares Käthe Kollwitz, die het beeld Pieta heeft gemaakt, staat bekend om de aandacht die ze vraagt via haar kunstwerken voor de ellende die sociale ongelijkheid en oorlog bezorgt. In het Käthe Kollwitz museum, in een zijstraat van de Kurfürstendamm, vind je veel van haar beelden en schilderijen. Hier leer je ook meer over haar eigen leven, dat niet zonder ontberingen en verdriet is geweest.
Niet alleen maakte Käthe Kollwitz beeldhouwwerken, maar ze tekende ook en maakte etsen. Samen met de audioguide, die je op je telefoon kunt downloaden, krijg je een goede indruk van haar leven en haar werk.
De kunstenares, geboren in 1867, stierf net voordat de tweede Wereldoorlog eindigde in Mortizburg, vlakbij Dresden.
Op de website van de Käthe Kollwitz museum vind je meer informatie over openingstijden, toegangsbewijzen en exposities.
Bröhan Museum – Landesmuseum für Jugendstil, Art Déco und Funktionalismus
Waar een klein museum groot in kan zijn. In vergelijking met de Alte National Gallerie is het Bröhan museum piepklein. Alhoewel art deco een wereldwijde kunstbeweging was, verzamelde verzamelaar Karl Bröhan vooral werken van Duitse kunstenaars of in Duitsland geboren kunstenaars uit die periode.
Zijn collectie geeft een mooie inkijk in de Duitse variant van jugendstil en functionalisme.
Bröhan Museum is vlak naast Charlottenburg en in haar omgeving bevinden zich nog verschillende andere musea, die gratis te bezoeken zijn met de Berlijnse museumkaart.
Bezoek de website van de Bröhan Museum voor meer informatie over openingstijden en haar tijdelijke exposities.
Pergamon museum
Al zou je maar één museum bezoeken in Berlijn, dan zou dat het Pergamon Museum moeten zijn. Het is werkelijk een uniek museum, want in welk museum kun je door de oude stadspoort van Babylon uit 575 jaar voor Christus lopen? Een stadspoort dat erbij staat alsof het nieuw is met haar glimmende donderblauwe en goudgele gekleurde stenen. En daarna sta je oog in oog met de marktpoort van Miletus uit 200 na Christus. Wat een werk moet het zijn geweest om beide bouwwerken steen voor steen van Irak en Italië naar Duitsland te vervoeren.
Nu ben ik geen fan van oudheden, maar wat hier in dit museum bij elkaar is verzameld is té indrukwekkend om in woorden te omschrijven. Met open mond en vol bewondering heb ik naar de vele kunstwerken en delen van gebouwen gekeken, die afkomstig zijn uit perioden ver voor Christus.
In het Pergamon museum bevindt zich ook een museum voor islamitische kunst. Wederom niet een onderwerp dat mij gelijk zou aanspreken, maar de prachtige werken die hier worden getoond, maken dat ik diepe bewondering krijg voor de vaardigheden en smaak van de kunstenaars uit het Midden-Oosten.
Sla deze topper dus niet over, of je nu wel of geen museumkaart hebt. Meer informatie over openingstijden, toegangsprijzen en tentoonstellingen vind je op de website van het Pergamonmuseum
Knoblauchhaus
Het Knoblauch-huis is meer dan een huis. Het staat symbool voor het leven in de 19de eeuw, specifiek gedurende de periode 1815 tot 1848. Deze periode werd in Duitsland ook wel de Biedermeier -periode genoemd.
In dit kleine museum wordt via informatieborden uitleg gegeven over de politieke, economische en culturele situatie van de Biedermeier-periode. De periode net nadat Napoleon ter val was gebracht en waarin het allemaal wat lichter, vrolijker en sierlijker mocht zijn.
Knoblauch is de achternaam van de familie die in dit huis woonde, dat uit de 18de eeuw stamt, tijdens de Biedermeier-periode. De inrichting is nog precies zoals het toen was, toen zij het huis verlieten. Kleine details als papieren op een tafel doet lijken alsof ze elk moment weer thuis kunnen komen.
Toegang tot dit kleine en zeer sympathieke museum is gratis, alhoewel men het wel erg op prijs stelt als je een donatie geeft. Voor meer informatie bezoek de website van het Knoblauchhaus Museum.
Meer kunstmusea en geschiedkundige musea in Berlijn
Met de museumkaart van Berlijn heb je gratis toegang tot meer dan 30 musea in de stad en haar regio. Een absolute aanrader dus als je in Berlijn bent als het niet zo zonnig weer is.
Andere aanraders uit de lange lijst van musea zijn: Landesmuseum für Moderne Kunst, Fotografie und Architektur in Berlijn-Kreutzberg, Museum für Gestaltung ofwel het Bauhaus-archief bij Charlottenburg, Brücke Museum met impressionistische kunst in Zehlendorf, en Sammlung Scharf-Gerstenberg ook in Charlottenburg.
Een volledig overzicht van alle musea, kun je vinden op de website van Visit Berlin.
Geef een reactie