Weinig buitenlandse toeristen bezoeken Otepää, maar alle Estlanders kennen het dorp goed. Otepää is dé winterhoofdstad van Estland, zoals Pärnu met haar strand de zomerhoofdstad is.
In de winter gaan de Estlanders naar Otepää om te langlaufen, te skiën en te genieten van de winterlandschappen rondom het meer. Wij bezochten het dorp in de zomer om verschillende redenen.
Inhoud
Historie
Otepää is één van de oudste Estlandse nederzettingen. Het dorp werd voor het eerst genoemd in de 12de eeuw, 1116 om exact te zijn, in een Russisch geschrift. Door de vorm van de heuvel waarop het fort is gevestigd, werd het dorp toen al Otepää genoemd, ofwel berenhoofd. Restanten van dit oude fort zijn nog steeds te vinden op de geïsoleerde heuvel net buiten het dorp.
Daarnaast is het ook de plek waar de nationale vlag van Estland werd gezegend. De driekleur van Estland was voor de onafhankelijkheid, in 1918, de vlag van een grote studentenvereniging in Tallinn. Zij brachten de vlag in 1884 naar Otepää om het te laten zegenen in de lokale kerk.
Dit moest in het geheim gebeuren, omdat men toen nog onder het Russische Tsarenrijk viel. Na de zegening werd de vlag gebruikt om uiting te geven aan de Estlandse identiteit en nationalistische gevoelens.
In Otepää is naast de kerk een ruimte ingericht, die de geschiedenis van de vlag in meer detail en met verschillende voorwerpen toelicht.
Positieve energie
En als dat niet genoeg is, schrijven sommigen aan Otepää positieve krachten toe. Volgens hen ligt Otepää op een zeer positief geladen energieveld.
Aan de zuidkant van het dorp is één van die plekken gemarkeerd met een houten totempaal. Op een bord ernaast kan de bezoeker de instructies lezen voor het in contact komen met deze helende kracht. Eerst sta je in de buurt van de pilaar, op een plek die voor jou goed voelt. Vervolgens maak je fysiek contact met de pilaar en als laatste neem je plaats op één van de bankjes.
De pilaar is geplaatst in 1992 om deze plek te markeren. De datum doet vermoeden dat de plaatsing ook geïnspireerd is door de toen net verworven onafhankelijkheid.
Naast de Lutherse kerk is een tweede plek met spirituele krachten. Hier heeft een lokale bewoner eigenhandig een zogenaamde energielabyrint gemaakt met behulp van keien. De labyrint is een kopie van het labyrint van Chartres, welke je in een kerk net buiten Parijs kunt vinden. Het labyrint kent maar één pad, die je dient te volgen. De wijze waarop het pad is aangelegd, maakt dat je tot zelfinzicht komt.
Tijdens de ruim 10 minuten durende wandeling door het labyrint, realiseerden we ons hoe wonderbaarlijk het is dat een labyrint van slechts 11 meter in diameter zo’n lange wandeling kan opleveren. We werden even stil. Nadien hebben we even vredig gezeten op één van de bankjes om de ervaring te laten bezinken. Ook konden we op die manier genieten van de prachtige tuinen die rondom het doolhof lagen.
Dit is niet het einde van het spirituele verhaal van Otepää. Tijdens een wandeling rondom het nabijgelegen Pühajarv Meer, ontdekten we dat de Dalai Lama hier is geweest en het meer heeft gezegend tijdens zijn bezoek aan Estland in 1991.
Wandelen
Wandelen is dé zomerse activiteit in Otepää voor mensen die niet ATB’en, wielrennen of zich op rolskiën voortbewegen.
De afwisselende wandeling rondom het eerder genoemde Pühajarv meer begint in een park met oude eikenbomen, en gaat vervolgens via de oevers en door het bos naar het zandstrand naast het startpunt.
Onderweg treffen we diverse beversporen aan, zien we door spechten gemaakte gaten in boomstammen, en genieten we van de prachtige vergezichten over het meer. Ook passeren we diverse kleine wildkampeerplaatsen waar je tijdens warme dagen kan barbecueën, zwemmen en/of overnachten.
Dichtbij Otepää zijn ook diverse kortere wandelingen te maken. De wandeling naar de houten skischans uit 1930 gaat door een dicht bos en is goed te combineren met een bezoek aan het energieveld ten zuiden van het dorp.
De schans uit 2007 is een andere reden voor een korte wandeling. Deze wordt in de winter nog steeds gebruikt voor wedstrijden en ligt nabij het sport- en trainingscentrum van Otepää.
In dit trainingscentrum trainen in de zomer verschillende biatleten voor het aankomend winterseizoen.Tijdens ons bezoek hebben we onder andere nationale teams uit Polen en Azerbaijan gespot.
Innerlijke mens
Otepää verget de innerlijke mens niet. Edgari Trahter maakt elke dag stevige maaltijden om de hongerige magen van sporters en lokale werkers te vullen.
En het kleine cafeetje Elsa is als een warme huiskamer, waar je niets liever wilt dan jezelf trakteren op een warme kop koffie of thee met door de eigenares zelfgemaakte taart. In comfortabele stoelen kun je er heerlijk een boek lezen als het weer toch even niet meezit.
Herboren
Redenen genoeg dus om Otepää in de zomer te bezoeken. Ik geef je de garantie dat je uitgerust en met veel positieve energie vertrekt. Is het niet van de energievelden, dan wel van de wandelingen, de vele sportievelingen om je heen of de vriendelijke mensen die er wonen.
Ben je benieuwd naar waar we nog meer zijn geweest in Estland? Lees dan mijn blog over onze rondreis door Estland.
Onze keuze voor Otepää was gebaseerd op informatie uit de Lonely Planet voor de Baltische Staten. Een ander inspirerend boek is Baltische zielen, dat veel achtergrondinformatie bevat over de regio gegoten in een mooi geschreven verhalen.
Josefien
Wat ik me afvroeg: loop je de wandeling heen en terug langs de keien??
heleenwesterman
Ik denk wel dat het de bedoeling is, maar wij zijn alleen naar het midden gelopen en daarna over de stenen stappend weer naar buiten gegaan.