Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Estland

Heerlijke rust op eiland Kihnu in Estland

Meer dan 200 eilanden telt Estland, dus tijdens ons bezoek in 2017 wilde ik er zeker een aantal bezoeken. Onze keuze viel op Kihnu en Saarema. Kihnu staat op de Unesco Heritage List vanwege haar lokale cultuur. Saarema is een populair eiland dat door veel Estlanders wordt bezocht die even de grote stad Tallinn willen ontvluchten.

Kihnu verkennen

Kihnu is een superklein eiland voor de kust van badplaats Pärnu. Vanuit Pärnu reisden we eerst een uur met de bus en daarna nog een klein uur met de boot. We hadden een kamer geboekt bij een accommodatie pal naast de veerboot. Geen luxe verblijf, maar ze hadden wel alle benodigde voorzieningen zoals fietsen. De eigenares heeft ons voorzien van 2 fietsen voor een hele redelijke prijs. 

De fiets werd het vervoersmiddel voor ons om het eiland mee te verkennen. Als eerste fietsten we naar de lokale museum voor meer inzicht in het lokale leven hier op het eiland. In het museum lazen we vele verhalen over lokale bewoners en hun gebruiken, en we konden allerlei gebruiksvoorwerpen van dichtbij bewonderen.

Na ons bezoek aan het museum fietsten we naar de vuurtoren. Ondanks dat onze fietsen geen versnellingen hadden, verliep de reis soepel. Het eiland kent geen heuvels. Aangekomen bij de vuurtoren genoten we van het uitzicht en de natuur. Bij de vuurtoren was ook een klein winkeltje dat koffie, frisdranken en snacks verkocht.

Eten en drinken

Wij besloten echter dat we een goede maaltijd wilden en fietsten daarom weer terug naar het midden van het eiland om naar Rock City te gaan. Onderweg kwamen we nog langs een kleine kiosk waar onder andere gerookte vis werd verkocht. We besloten dat we daar ons avondeten zouden gaan halen.

Bij Rock City aten we een goede maaltijd waarna we weer verder over het eiland fietsten door soms eindeloze naaldbossen.

In de avond hebben we ons tegoed gedaan aan een gerookte naaldvis. Deze vis is herkenbaar aan haar groen graten. Ook hebben we een biertje gedronken dat door de eigenaren van de kiosk zelf was gebrouwen. Het was het lekkerste biertje tijdens ons hele verblijf in Estland. Misschien was dat omdat het op Kvass leek qua smaak. Kvass is een drank gemaakt van rogge, dat overal in Letland en Litouwen is te verkrijgen, maar niet in Estland. 

De meeste toeristen verlaten het eiland niet voordat ze lokaal brood en een aantal lekkere oliebollen met vis of vlees hebben gekocht bij de kraampjes naast de ferry. 

Lekker knus

Het eiland is zo klein dat je gemakkelijk van noord naar zuid en van oost naar west kunt fietsen op één dag. Er zijn ook niet veel attracties op Kihnu. Naast het museum, de vuurtoren en enkele oude boerderijen, valt er weinig te zien. 

Wie hoopt op bewoners in traditionele kleding, komt ook bedrogen uit. De meeste eilandbewoners dragen gewoon Westerse kleding.

Wat Kihnu vooral aantrekkelijk maakt is de natuur en de rust. Een plek om even op adem te komen tijdens je rondreis door de Baltische Staten. Vooral in de avonduren, als de meeste toeristen weer zijn vertrokken, is het er heerlijk toeven.

Let wel op: Het eiland kent verschillende festivals die veel bezoekers trekken. Zorg er dus voor dat je er niet bent als er een festival is, wanneer je het eiland wilt bezoeken voor een beetje rust!

Meer informatie over Kihnu vind je hier.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!