Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Estland

Twee weken reizen door Estland

Na een zeer strak geplande rondreis door Litouwen en het proeven van het plattelandsleven in Letland, komen we aan in Estland. Het land met 2000 eilanden en waar iedereen e-burger kan worden. Dit keer hadden we onze route minder strak gepland en lieten we ons verrassen door wat er op ons pad kwam.

Eén van de eerste dingen die ons opviel, was de tweede taal op restaurantmenu’s. Hier is het geen Russisch, maar Fins. Veel Finnen vieren hun vakantie in Estland, daar Helsinki slechts twee uur varen van Estland ligt.  Gelukkig spreken de meeste Estlanders ook uitstekend Engels, en konden we daardoor gemakkelijk onze weg vinden in deze moderne jonge staat.

Estland boot

Pärnu en Kihnu

We kwamen met de bus vanuit Letland aan in Pärnu, de zomerhoofdstad van Estland. Een plaats druk bezocht door Finnen, Estlanders en Russen. De plaats was voor ons ietwat té toeristisch geworden.

Onze volgende bestemming Kihnu bleek een stuk interessanter. De eigenaresse ging zelf naar het vaste land, maar vertrouwde ons haar verblijf toe. We konden ook gebruik maken van haar fietsen, die in de naastgelegen schuur stonden. Dat hebben we dan ook gedaan. Het werd een leuke en gevarieerde fietstocht over het eiland.

We fietsten door het dennenbos en brachten een bezoek aan het lokale volksmuseum en de vuurtoren. Onze lunch gebruikten we in het enige lokale restaurant en het diner bestond uit gerookte vis met eigen gebrouwen bier bij een kiosk langs de weg. Na ons verblijf in Kihnu trokken we door naar Saarema.

Lees hier meer over ons bezoek aan Kihnu.

Pärnu Estland strand
Kihnu Estland

Kuressaare op Saarema

Saarema is het grootste en bekendste eiland van Estland. Wij verbleven bij een zeer gastvrije AirBnB-eigenaresse in het stadje Kuressaare.  We hadden geluk, want gelijktijdig met ons bezoek was er ook een lokaal festival gaande waardoor we veel van de lokale producten konden proeven en bekijken.

Met een gratis rondleiding door het dorp op zaterdag en het lenen van twee fietsen, kregen we een goede indruk van het dorp en haar omgeving. Ook het kasteel met haar museum is een aanrader. Kuressaare is wat ons betreft een Estlandse bestemming die elke bezoeker in zijn lijst zou moeten opnemen.

Ik heb een meer gedetailleerd verslag geschreven van ons verblijf op Saarema. Je vindt het hier.

Kuressaare kasteel

Tallinn

Na de rust van de beide eilanden vertrokken we met de bus naar Tallinn, de hoofdstad van Estland. Ook hier werden we weer aangenaam verrast. Tallinn is een stad met vele gezichten. Naast de oude binnenstad is er het hippe Telliskivi en in Kalamaja worden de oude houten huizen in ere gehouden.

Tallinn oude stad

Tartu

Vanuit Tallinn zijn we doorgereisd naar Tartu. Deze studentenstad heeft relatief weinig te bieden qua attracties, maar met behulp van het toerismebureau kregen we goede tips voor lokale bestemmingen in de buurt. Ook was er een lokaal festival gaande met optredens van volksdansers en lokale bands. Verder hebben we in Tartu uitstekend Chinees en Japans gegeten, wat even heerlijk was na 5 weken zware kost uit de Baltische keuken.

botanische tuin Tartu
straatbeeld Tartu studentenstad

Otepää

Na Tartu wilden we nog wat meer proeven van het lokale leven in Estland en zijn we doorgegaan naar Otepää, de winterhoofdstad van Estland. Uiteraard waren er hier weinig toeristen eind augustus en hadden we het dorp vrijwel geheel voor onszelf. Hier hebben we heerlijk gewandeld in de natuur en kasteel Sangaste bezocht. In mijn blog over Otepää vertel ik over het sportieve en spirituele karakter van dit dorp.

Otepää wintersport
Sangaste kasteel Otepää

Valga

Om vanuit Otepää naar Viljandi te reizen, moesten we overstappen in Valga. Een dorp waarvan de ene helft in Estland, en de andere helft in Letland ligt. Het was een zeer regenachtige en koude dag, maar met wat goede moed hebben we er toch een aangenaam bezoek van gemaakt. We hebben beide lokale volksmusea bezocht (ieder met een geheel andere focus) en ons laten verwennen met een stevige Letse maaltijd en heerlijke Estlandse zoetigheid.

Valga Letland
Valga Estland deel

Viljandi

Van te voren hadden we weinig verwachtingen van Viljandi, en misschien daarom vonden we het dé verrassing van Estland. Viljandi is een dorp met een rijke historie, welke terug te vinden is in ruïnes, musea en bestaande gebouwen. Verder is Viljandi de thuisbasis van naïeve schilder Kondas.

In de omgeving van Viljandi hebben we nog een stevige wandeling gemaakt, dat ons langs verschillende oude boerderijen, kleine natuurparkjes en een folkloristisch museum bracht. In dat folkloristisch museum heeft Milton bijgedragen aan het maken van een 100 meter lange tapijt voor het 100 jarig bestaan van Estland in 2018.

Viljandi Estland

Reizen door Estland

Estland is het meest verwesterd van de drie Baltische Staten, grotendeels vanwege haar ligging vlakbij Finland. De mensen zijn vriendelijk en velen van hen spreken een paar woorden Engels. Met de bus konden we gemakkelijk naar de door ons bezochte plaatsen reizen, maar voor het bezoeken van kleinere plaatsen is een goede planning wel raadzaam. Gelukkig staan de bustijden overal goed aangegeven en zijn de lokale toeristische informatiepunten zeer behulpzaam.

Verder heb ik veel gehad aan de website T pilet voor busroutes en -tijden. Er rijden ook enkele treinen in Estland. Steden als Rakvere, Tartu, Viljandi en Pärnu zijn met de trein bereikbaar vanuit Tallinn. Elron en GoRail zijn de twee treinmaatschappijen die deze routes beheren. Check hun websites voor tijden en prijzen.

We gaan zeker terug naar Estland. Er zijn nog een paar eilanden die we graag willen bezoeken en ook het noordoosten van Estland hebben we nog niet verkend, zoals je op de onderstaande kaart kunt zien.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!