Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Estland

Proef het traditioneel leven in Estland op Saarema

Estland telt meer dan 2000 eilanden, waarvan Saarema de grootste is. Vanwege haar strategische ligging, is het eiland gedurende de Sovjet periode vrijwel volledig afgesloten geweest van de buitenwereld. Grootschalige industrialisatie en influx van Russische migranten is daardoor aan haar voorbijgegaan. Hierdoor kun je op het eiland nog het échte traditionele leven van Estland proeven.

Doe net als alle andere Estlanders en bezoek Saarema. Omarm voor even de Estlandse traditionele levensstijl, zodat je daarna verfrist en ontspannen terugkeert naar het vasteland.

Eerlijk leven en eten

We logeren bij een lokale bewoonster in Kuressaare, en al snel maken we kennis met alles wat haar tuin te bieden heeft. Zo plukt ze kersen uit haar boom, die ze verwerkt in een heerlijke verse smoothie. Ze voorziet ons van verse kruisbessen en rode bossen als snack. Bij het ontbijt krijgen we verse tomaten en de keuken ruikt naar vers gebakken brood. Verder zien we in haar tuin grote courgettes, augurken en vele kruiden.

De tuin van onze gastvrouw in Kuressaare op Saarema
De tuin van onze gastvrouw

Niet alleen de lokale bewoners, maar ook veel restaurants op Saarema maken gebruik van lokale ingrediënten.

Saaremaa Trahter in Kuressaare is er één van. Gevestigd in een 19de eeuwse molen, serveren zij vele lokaal geproduceerde gerechten en dranken. Hun kaasplateau, gecombineerd met panbrood en lokaal gebrouwen cider is vingerlikkend lekker.

In het trendy cafeetje Retro serveert men heerlijke sleutelbloemthee en versgebakken taartjes. Het is een verademing om in een omgeving te zijn, waar niet het uiterlijke en het materiële regeert, maar een eerlijk en goed leven wordt nagestreefd.

Saarema: lokale producten
Eerlijk eten gemaakt van lokale producten

Uniek middeleeuws kasteel

Behalve een eerlijk leven is er ook een rijke historie op Saarema. Zo staat in Kuressaare het enige stenen middeleeuwse kasteel van de Baltische Staten, dat nog volledig intact is. Het kasteel met haar hoge gefortificeerde muren wordt extra beschermd door een groot bastion. Om het bastion is een gracht, waardoor het kasteel een onneembaar fort is geworden.

De afgelopen eeuwen heeft ze dan ook vrijwel ongeschonden doorstaan. Als het kasteel vervolgens in de 19de eeuw wordt overgedragen aan de lokale nobelen, die het sindsdien als toeristische attractie hebben ingezet voor bezoekers, dan is dat een goede verklaring voor de uitstekende staat waarin ze nu verkeerd.

In het kasteel is het Saarema museum gevestigd, dat vertelt over de lange geschiedenis van het eiland. Via trappen en gangen ga je van de ene naar de andere kamer. Al snel komen er allerlei fantasieën naar boven over achterkamertjespolitiek en geheime verhoudingen.

De vele vitrinekasten vol met voorwerpen uit de lange geschiedenis van het eiland, brengen je echter weer snel terug naar het lokale leven.

In de catacomben van het kasteel is een uitgebreide fauna sectie met opgezette inheemse dieren. Wie geen kans ziet om een eland in het wild te spotten, kan er hier mee op de foto.

Kuressaare kasteel
Het prachtige Kuressaare kasteel

Stadswandeling Kuressaare

Om nog wat meer te leren over het dorp Kuressaare, nemen we op zaterdagmiddag deel aan een gratis rondleiding door de stad, georganiseerd door het toeristeninformatiecentrum. De gidsen vertellen op geheel eigen wijze over de geschiedenis van het dorp en wijzen de belangrijkste gebouwen en standbeelden aan.

Onze gids is vooral gefocust op al het goede dat de Baltische Duitsers voor de stad hebben gedaan. Zo hebben zij de grotere landheren gedwongen om een stenen huis in het dorp te bouwen voor in de winter. In de wintertijd werden dan concerten, lezingen en dansavonden georganiseerd ter educatie en civilisering van de bevolking. Onze gids vindt het nog steeds jammer dat Hitler deze Baltische Duitsers in 1939 heeft teruggeroepen naar Duitsland.

Naast deze stenen huizen, zijn er diverse grote houten huizen met veranda’s in de buurt van het kasteel. Zij vertelt ons dat dit voormalige spa hotels zijn. Aan het einde van de 19de en begin van de 20ste eeuw profileerde Kuressaare zich als kuuroord, wat de start was van het toerisme naar dit eiland.

Midden in het dorp is nog steeds een klein strandje, alwaar de lokale bewoners verkoeling zoeken in de zomer of ‘s ochtends hun dagelijks rondje zwemmen. Zo’n zes kilometer buiten de stad zijn de grotere stranden te vinden.

Voormalig spa hotel in Kuressaare
Voormalig spa hotel in Kuressaare

Loode Eikenbos

Onderweg naar die stranden, passeer je het Loode Oak Wood. In dit natuurgebied staan eeuwenoude eiken, die de zeewind en zout hebben overleefd. Een wandeling van 2,4 kilometer neemt je mee door het bos, langs graasweiden en grasvelden. Het natuurgebied kent een rijke biotoop, waardoor er altijd iets te zien is voor de natuurliefhebber.

Eeuwenoude eiken in Loode natuurpark
Eeuwenoude eiken in Loode natuurpark

Roomassaare

Voor wie écht even wil uitwaaien, is er de veerhaven ten zuiden van Kuressaare. Vanaf het dorp fiets je, in de wind, langs de zeeoever naar dit zuidelijk puntje van het eiland. Aan de ene kant passeer je mooie rietvelden, aan de andere kant staan verschillende soorten struiken. Wees niet verbaasd als een slang, die even lag te zonnen op het fietspad, snel het gras inschiet als je eraan komt fietsen.

Op het puntje van deze winderige landtong staat het sfeervolle Roomassaare café. Haar serre op het dak biedt een prachtig uitzicht over de zee. Een ideale plek om hun eigen gebakken taart te proberen.

uitzicht bij Roomassaare
Genietend van het uitzicht bij Roomassaare

Het eiland en haar hoofdstad Kuressaare zijn goed te bereiken vanuit Tallinn en Parnü, zowel met openbaar vervoer als met de auto.

Wil je meer weten over Saarema, bezoek dan de website van Visit Estonia.

Meer weten over mijn rondreis door Estland? Lees dan ook de volgende blogs:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!