Dat is een vraag, die velen mij stellen. Ik begrijp dat erg goed, want de tours in Suriname zijn niet goedkoop. Tegelijkertijd zijn er ook vele bestemmingen die je op eigen gelegenheid (met openbaar vervoer of huurauto) kunt bezoeken.
In dit artikel geef ik aan waar je op moet letten bij het boeken van een tour en geef ik uitleg over waarom tours in Suriname vaak zo duur zijn. Qua bestemmingen hangt mijn advies altijd af van het type persoon dat ik voor me heb. Ik maak onderscheid in drie type vakantiegangers.
Inhoud
Comfort georiënteerd
Het eerste type is een toerist die tijdens zijn vakantie behoefte heeft aan een bepaalde mate van comfort. Een hotelkamer met airco en eigen badkamer is het minimale niveau dat je verwacht. Je wilt wel buitenlands eten proberen, maar eet liever in Westers georiënteerde restaurants. Op vakantie wil je best wel kennismaken met de cultuur van het land, en een tour naar het binnenland van Suriname lijkt je interessant, maar wel met een gids en slapen in een kamer met airco of ventilator. Een nacht in een hangmat is voor jou ietwat té avontuurlijk.
Voldoe je aan deze beschrijving? Dan raad ik je aan om voor een bezoek aan het binnenland te gaan naar één van de luxere lodges. Kabalebo, Anaula en Danpaati zijn goede opties. Ook de accommodaties van de Mets zullen nog net aan je verwachtingen voldoen. Een overnachting op voormalig plantage Frederiksdorp geeft je de kans om kennis te maken met het leven van de Javaanse bevolking.
Verder kun je vanuit Paramaribo aan verschillende dagtrips meedoen, zoals een trip naar voormalige plantage Bakkie, een dolfijnentour of een bezoek brengen aan één van de verschillende Marron en inheemse dorpen in de omgeving.
Boek je een tour, vraag dan goed naar het niveau van comfort dat je mag verwachten. Maar ik vermoed dat je dat je liever met een pakketreis van TUI naar Suriname gaat. Wil je toch op eigen wijze je reis vormgeven, neem dan eens contac top met Better Places.
Beetje avontuur
Het tweede type vakantieganger die ik tegenkom in Suriname is iemand die graag comfort wil, maar het ook niet erg vindt om voor een paar dagen op avontuur te gaan. Op een bootje de natuur in, enkele nachten in een bed dat niet helemaal betrouwbaar lijkt of zelfs een nacht in een hangmat slapen. Je zult waarschijnlijk vanuit Paramaribo twee dagen door het Commewijne gebied gaan fietsen met een overnachting in Frederiksdorp en je geniet van een vierdaagse tour naar één van de Marron of inheemse gebieden in het binnenland. Ook Galibi past prima in jouw profiel.
Als je graag zelfstandig wilt reizen, dan is het huren van een auto een goede optie. Voor jouw vakantie boek jezelf je vliegticket en werk je samen met een lokale reisorganisatie voor het organiseren van dagtrips en meerdaagse tours. Goede lokale organisaties zijn Access Travel en Waterproof Travel.
Avontuur en natuur
Het derde type gaat voor 100% avontuur en natuur. Het liefst ga je naar gebieden die niet veel door toeristen worden bezocht. Je vindt het niet erg om back-to-basic te gaan. Natuurlijk blijf je een paar dagen in Paramaribo, naar je gaat het liefst de natuur in met een trekking of expeditie van ongeveer 8-9 dagen. Je zoekt bijzondere locaties op. Daarom zul je eerder naar het Marowijne-gebied gaan, dan naar het meer toeristische Boven-Suriname-rivier. Houd er wel rekening mee dat voor de meeste tours en expedities geldt dat er minimaal vier personen mee moeten gaan.
En als je wel naar Boven-Surinamerivier gebied gaat, of naar Nieuw-Nickerie, dan gaat je op eigen gelegenheid. Met de bus, een lokale taxi of in een huurauto. De reisgids Buitenkansjes is de beste reisgids voor jou. Als je die nog tweedehands kan vinden, koop hem. Anders is de Engelstalige reisgids van Bradt, een goed alternatief. Hierin staan veel niet standaard bestemmingen, en ook de gegevens van gidsen die expedities organiseren.
In Nederland of Suriname je tours boeken?
Beide is mogelijk. De meeste losse tours vinden doorgang als er vier of meer personen hebben geboekt. Wil je een expeditie doen, dan is het verstandig om geruime tijd van te voren de betreffende touroperator te benaderen. Ook de touroperator heeft tijd nodig om een dergelijke tour voor te bereiden. Voor de meer bekende bestemmingen zoals Anaula of een dolfijnentour hoef je niet perse van te voren te boeken. Dat kun je ook ter plekke doen.
Wil je voornamelijk dag tours en korte trips maken, dan kunt je die prima in Suriname zelf boeken. In de stad vind je verschillende touragentschappen, die tours aanbieden van lokale touroperators.
Wil je van tevoren jouw tours vastleggen? Enkele touroperators hebben een heel breed aanbod van tours, waarbij je een totaalpakket op maat kunt samenstellen inclusief hotelreserveringen. De meest bekende zijn Access Suriname Travel en Waterproof Tours.
Checklist bij het selecteren van een meerdaagse tour
- Vraag naar een dag-tot dagprogramma. Een goede touroperator heeft een beschrijving voor je, die je kunt doorlezen. Je krijgt dan meer inzicht in de reistijden en de verschillende activiteiten die tijdens de tour plaatsvinden.
- Als een touroperator geen goed antwoord kan geven op één van deze vragen, dan is het verstandig om nog even verder te kijken. Het kan zijn dat ofwel de medewerker niet goed is geïnformeerd of dat de betreffende touroperator de tour niet zelf uitvoert.
- Koop nooit een tour bij iemand die je ontmoet op straat of in een café. Veelal zijn dit lokale gidsen of zelfs oplichters die extra geld proberen te verdienen. Alleen als je een referentie hebt gekregen van een betrouwbaar persoon, dan kan het wel. In alle andere gevallen kun je beter geen risico nemen.
Waarom zijn tours in Suriname zo duur?
Vaak schrikken mensen van de prijzen. Een meerdaagse tour kost gemiddeld 90 tot 200 euro per dag. Dat is veel geld als je kijkt naar de levensstandaard van het land. Hiervoor zijn een aantal verklaringen:
- Suriname kent geen massatoerisme, maar wel veel bestemmingen en aanbieders. Dit betekent dat er meestal met kleine groepen wordt gereisd. Voor de betreffende kleine groep moet een vliegtuig worden gecharterd en er gaan meerdere personeelsleden mee. Zelfs dag tours naar populaire bestemmingen worden vaak in kleine groepen uitgevoerd. Het is zelden dat je met meer dan tien mensen op pad bent, behalve in het hoogseizoen en bij tours voor stagiares.
- De meeste bestemmingen liggen op afgelegen plaatsen. Je vliegt dan vaak ruim een uur en gaat ook nog met een ander voertuig verder naar de betreffende locatie. Of als je met een bus gaat, dan ga je vaak over moeilijk begaanbare wegen. Veelal wordt er met 4WD gereden, niet het meest brandstofzuinige voertuig. Korjaalboten zijn kleine houten boten, die worden aangedreven door buitenboordmotoren. Ook deze motoren zijn benzine slurpende monsters. Een groot deel van de tour kosten gaat dus op aan vervoer- en benzinekosten. En bij een kleine groep, worden deze kosten over slechts een aantal personen verrekend.
- Bij een groepsgrootte van acht of meer mensen kun je vaak een speciale korting bedingen. De meeste tourprijzen zijn namelijk berekend op een groepsgrootte van vier personen.
Tot slot
Er zijn diverse reisgidsen voor Suriname te koop. Mijn favoriet, Buitenkansjes van Parbode, wordt helaas niet meer gedrukt. Maar één van hun oudere gidsen is ook nog steeds prima te gebruiken, zeker als je van wat avontuur houdt.
Verder heb ik nog verschillende andere artikelen geschreven over mijn reizen naar Suriname. Deze werk ik na elk bezoek weer bij. Je vindt ze hier.
Tot slot heb ik het merendeel van mijn blogs over Suriname gebundeld in onderstaande magazine. Klik op onderstaande foto om jouw pdf-versie te downloaden voor €2.50.
Geef een reactie