Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Suriname

Waarheen op vakantie in Suriname?

Dat is een vraag, die velen mij stellen. Ik begrijp dat erg goed, want de tours in Suriname zijn niet goedkoop. Tegelijkertijd zijn er ook vele bestemmingen die je op eigen gelegenheid (met openbaar vervoer of huurauto) kunt bezoeken.

In deze blog geef ik aan waar u op moet letten bij het boeken van een tour en geef ik uitleg over waarom tours in Suriname vaak zo duur zijn. Qua bestemmingen hangt mijn advies altijd af van het type persoon dat ik voor me heb. Ik maak onderscheid in drie type vakantiegangers.

Comfort georiënteerd 

Het eerste type is een toerist die tijdens zijn vakantie behoefte heeft aan een bepaalde mate van comfort. Een hotelkamer met airco en eigen badkamer is het minimale niveau dat u verwacht. U wilt wel buitenlands eten proberen, maar eet liever Westers georiënteerd voedsel. Op vakantie wilt u best wel kennismaken met de cultuur van het land, maar dan wel in georganiseerd verband en u wilt in een kamer met airco of ventilator slapen.

Voldoet u aan deze beschrijving? Dan raad ik u aan om een bezoek te brengen aan één van de luxere lodges in het binnenland. Kabalebo, Anaula en Danpaati zijn goede opties. Ook de accommodaties van de Mets zullen nog net aan uw verwachtingen voldoen.

Verder kunt u vanuit Paramaribo aan verschillende dagtrips deelnemen, zoals een trip naar Bakkie, dolfijnentour en een bezoek aan verschillende Marron dorpen in de omgeving. Gaat u naar het binnenland van Suriname, informeer dan goed naar het niveau van comfort dat u mag verwachten.

Beetje avontuur

Het tweede type wil graag comfort, maar vindt het niet erg om voor een paar dagen op avontuur te gaan. Op een bootje de natuur in, enkele nachten in een bed dat niet helemaal betrouwbaar lijkt of zelfs een nacht in een hangmat. U zult waarschijnlijk vanuit Paramaribo twee dagen door het Commewijne gebied gaan fietsen met een overnachting in Frederiksdorp en u geniet van een vierdaagse tour naar één van de Marron of inheemse gebieden in het binnenland. Ook Galibi past prima in uw profiel.

Als u graag zelfstandig wilt reizen, dan is het huren van een auto een goede optie. U zult de voorkeur geven aan het boeken van uw reis via Access Travel of Waterproof Travel. U kunt dan uw eigen pakket samenstellen.

Avontuur en natuur

Het derde type gaat voor avontuur en natuur. Het liefst gaat u naar gebieden die niet veel door toeristen worden bezocht. U vindt het niet erg om back-to-basic te gaan. U zult een paar dagen in Paramaribo blijven, maar gaat daarna de natuur in met een trekking of expeditie van ongeveer 8-9 dagen. U zoekt bijzondere locaties op. U zult eerder naar het Marowijne-gebied gaan, dan naar Boven-Suriname. Houdt u er wel rekening mee dat u met minimaal vier personen moet zijn voor deze niet standaard tours?

En als u naar het Boven-Surinamerivier gebied gaat, of Nieuw-Nickerie, dan gaat u op eigen gelegenheid. De reisgids van de Parbode, Buitenkansjes, is uw reisgids. Waarschijnlijk wilt u één uitdagende tour van tevoren boeken. Mijn advies is om daarvoor Access Travel of Waterproof Travel voor te benaderen.

In Nederland of Suriname boeken?

Beide is mogelijk. De meeste losse tours vinden doorgang als er vier of meer personen hebben geboekt. Wilt u een expeditie doen, dan is het verstandig om geruime tijd van te voren de betreffende touroperator te benaderen. Ook de touroperator heeft tijd nodig om een dergelijke tour voor te bereiden. Voor de meer bekende bestemmingen hoeft u niet perse van te voren te boeken. Vaak zijn er aanbiedingen waar u gebruik van kunt maken als u in Suriname bent.

Wilt u voornamelijk dag tours en korte trips maken, dan kunt u die prima in Suriname zelf boeken. In de stad treft u verschillende touragentschappen aan, die tours aanbieden van lokale touroperators.

Wilt u van tevoren uw tours vastleggen? Enkele touroperators hebben een heel breed aanbod van tours, waarbij u een totaalpakket op maat kunt samenstellen inclusief hotelreserveringen. De meest is Access Suriname Travel.  

Checklist bij het selecteren van een tour

  • Vraag naar een dag-tot dagprogramma. Een goede touroperator heeft een beschrijving voor u, die u kunt doorlezen. U krijgt dan meer inzicht in de reistijden en de verschillende activiteiten die tijdens de tour plaatsvinden.
  • Als een touroperator geen goed antwoord kan geven op één van deze vragen, dan is het verstandig om nog even verder te kijken. Het kan zijn dat ofwel de medewerker niet goed is geïnformeerd of dat de betreffende touroperator de tour niet zelf uitvoert.
  • Koop nooit een tour bij iemand die u ontmoet op straat of in een café. Veelal zijn dit lokale gidsen of zelfs oplichters die extra geld proberen te verdienen. Alleen als u een referentie heeft gekregen van een andere toerist, die goede ervaringen met die persoon heeft gehad, kunt u met hem in zee gaan. In alle andere gevallen kunt u beter geen risico nemen.

Waarom zijn tours in Suriname zo duur?

Een meerdaagse tour kost gemiddeld 90 tot 200 euro per dag. Dat is veel geld als u kijkt naar de levensstandaard van het land. Hiervoor zijn een aantal verklaringen:

  • Suriname kent geen massatoerisme, maar wel vele bestemmingen. Dit betekent dat er meestal met kleine groepen wordt gereisd. Voor de betreffende kleine groep moet een vliegtuig worden gecharterd en gaan er meerdere personeelsleden mee. Zelfs dag tours naar populaire bestemmingen worden vaak in kleine groepen uitgevoerd. Het is zelden dat u met meer dan tien mensen op pad bent, behalve in het hoogseizoen.
  • De meeste bestemmingen liggen op afgelegen plaatsen. U vliegt dan vaak ruim een uur en gaat ook nog met een ander voertuig verder naar de betreffende locatie. Of als u met een bus transport gaat, dan gaat u vaak over moeilijk begaanbare wegen. Veelal wordt er met 4WD gereden, niet het meest brandstofzuinige voertuig. Korjaalboten zijn kleine houten boten, die worden aangedreven door buitenboordmotoren. Ook deze motoren zijn benzine slurpende monsters. Een groot deel van de tour kosten gaat dan ook op aan vervoer- en benzinekosten. Als u dan ook nog met een kleine groep bent, dan worden al die kosten over slechts een aantal personen verrekend. Een tour wordt dan automatisch duur.
  • Bij een groepsgrootte van acht of meer mensen kunt u vaak een speciale korting krijgen. De meeste tourprijzen zijn namelijk berekend op een groepsgrootte van vier personen.

Mocht u toch nog vragen hebben over bestemmingen c.q. over de samenstelling van uw reis, dan kunt u mij gerust e-mailen. Verder kunt u ook inspiratie halen uit mijn blogs over bestemmingen in Suriname. Welke vooral geschikt zijn voor de wat meer avontuurlijke type toeristen.

Tot slot

Er zijn diverse reisgidsen voor Suriname te koop. Mijn favoriet, Buitenkansjes van Parbode, wordt helaas niet meer gedrukt. Maar één van hun oudere gidsen is ook nog steeds prima te gebruiken, zeker als je van wat avontuur houdt.

Verder heb ik nog veel meer blogs geschreven over mijn reizen naar Suriname. Deze kun je hier vinden.

Tot slot heb ik mijn blogs gebundeld in onderstaande magazine. Deze magazine is een mooie aanvulling op je reisgids voor Suriname en voor de Suriname-kenners een inspiratiebron voor een volgend bezoek aan Suriname.

Klik op onderstaande foto om jouw pdf-versie te downloaden voor €2.50.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!