Kapelka Travel

Altijd net een beetje anders

Suriname

Auto huren in Suriname

autorijden suriname

De weg voor mij alleen

Met een huurauto kun je gaan en staan waar je wilt in Suriname. Voor wie geen zin heeft in het reizen met openbaar vervoer, alle avonturen via georganiseerde trips wil beleven of niet elke keer op een taxi wil wachten, is een huurauto de perfecte oplossing. Met een huurauto kun je op eigen gelegenheid en in eigen tempo het Surinaamse landschap verkennen. 

Het is niet mogelijk om met een huurauto tot diep in de jungle te gaan, daarvoor moet je echt de boot of het vliegtuig nemen. Je kan er wel mee naar Atjoni aan de zuidkant van het Brokopondo-meer rijden. Vanaf daar vaar je dan met de boot verder naar een lodge aan de Boven-Suriname rivier. Of neem je huurauto mee naar Albina om van daaruit Galibi te bezoeken, maar je kan ook met een resort-eigenaar afspreken om opgehaald te worden voor een tocht verder naar het zuiden.

Wij hebben onze huurauto een aantal keren voor een aantal dagen achtergelaten op de parkeerplaats van Atjoni. Ook in Albina zijn er voldoende mogelijkheden voor het langdurig parkeren van je auto. Bij twijfel kun je altijd afstemmen met de lokale politieagenten of de resort-eigenaar.  

Nieuw-Nickerie , stad, suriname
In het hartje van de stad Nieuw-Nickerie

Rijd je in een 4×4, dan kun je zelfs tot Apoera rijden in het juiste seizoen. Laat je daarover wel goed informeren door de lokale bevolking en rijd nooit alleen, maar altijd met meerdere auto’s.

In mijn ogen biedt de kustregio van Suriname al meer dan voldoende mogelijkheden om zowel natuur als cultuur te ervaren. Je kan over de gehele breedte van het land rijden, van Nieuw-Nickerie tot Albina. Onderweg passeer je oude plantages, bossen, moerassen, landbouwgronden en vele verschillende dorpen met ieder hun eigen cultuur.

Brownsberg,
In de bar op Brownsberg, de auto geparkeerd in Brownsweg en met de 4×4 van Stinasu naar boven gebracht.

In de stad zelf kun je een taxi nemen, maar wij vonden het vaak te veel gedoe. Verder wilden we ook meer van de stad zien, dan haar oude centrum en het toeristische gebied rondom Torarica. Met onze eigen huurauto reden we naar de Hermitage of Maretraite mall, maar ook naar verschillende restaurantjes iets verder uit het centrum. Ook Blauwgrond, waar veel Javaanse warungs zijn gevestigd, is gemakkelijk met de auto te bereiken. We kregen daardoor de kans om tijd door te brengen tussen lokale Surinamers en haar expats. 

Lees ook: Onze top 5 restaurants in Paramaribo  en Lokaal eten in suriname, waar en wat.

We gebruikten de auto veel voor dagtrips naar recreatie-oorden net buiten de stad. Binnen een uur lagen we in onze hangmat aan het water bij Parabello, Overbridge of Carolinakreek. Onderweg kochten we een portie eten bij een lokale warung, vulden een kleine koelbox met koude dranken en daarna was het lekker zwemmen en relaxen in het koele zwarte water.

hangmat, suriname,

Elke keer als ik naar Suriname ga, koop ik de laatste versie van Buitenkansjes. Hierin staan verschillende bestemmingen, die je met de auto zelfstandig kunt bereiken. Een absolute aanrader voor de mensen die liever op eigen gelegenheid reizen. 

Hoe zit het nu met je rijbewijs?

Als Nederlander mag je in Suriname alleen in combinatie met een internationaal rijbewijs rijden. De verhalen verschillen als je het de lokale bewoners vraagt, maar volgens de website van de ambassade is een internationaal rijbewijs in alle gevallen verplicht. Het internationale rijbewijs koop je bij de ANWB voor nog geen 20 euro. Klik op deze link voor meer informatie en de dichtsbijzijnde ANWB-winkel.

Heb je geen internationaal rijbewijs en wil je toch rijden in Suriname, dan kun je een rijtoestemmingsbewijs aanvragen. Hiervoor moet je naar afdeling rijbewijzen aan de Nieuwe Haven in Paramaribo. Met je rijbewijs, identiteitsbewijs en betalingsbewijs kun je dan je rijtoestemmingsbewijs aanvragen. Een rijtoestemmingsbewijs kost 150 SRD (ongeveer 18 euro). Het lijkt simpel, maar je staat al gauw in een lange rij, en blijkt dat ze niet op alle dagen een aanvraag in behandeling nemen en moet je ook nog een keer terugkomen om het document op te halen. 

Ook al weet je niet zeker of je gaat autorijden in Suriname, koop in ieder geval een internationaal rijbewijs voordat je gaat. Better save then sorry. 

Suriname Brokopondo
Bij het Brokopondo-meer in Suriname

Autohuur

In Suriname kun je een auto huren bij één van de bekende autoverhuurbedrijven als Europcar en Avis. Het is echter veel goedkoper om van een lokaal bedrijf gebruik te maken. In 2017 betaalden wij 10 euro per dag voor een grote auto bij een lokale verhuurder, welke we gratis op het vliegveld konden achterlaten. Vraag aan de receptionist van je hotel of gastheer/vrouw naar een geschikte lokale verhuurder.

Het is niet nodig om de huur van je auto voor je aankomst in Suriname geregeld te hebben. Alleen met Kerst en Oud & Nieuw kan het gebeuren dat een verhuurbedrijf geen auto’s meer heeft. Op andere momenten is er eerder een overschot, dan een tekort aan huurauto’s. 

Wil je meer weten over autorijden in Suriname? Lees dan ook mijn blog:  Autorijden in Suriname, tips en hints

Voor meer verhalen over mijn reizen met de auto door Suriname, lees: 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén