Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Suriname

Auto huren in Suriname

autorijden suriname

De weg voor mij alleen

Met een huurauto kun je gaan en staan waar je wilt in Suriname. Voor wie geen zin heeft in het reizen met openbaar vervoer, alle avonturen via georganiseerde trips wil beleven of niet elke keer op een taxi wil wachten, is een huurauto de perfecte oplossing. Met een huurauto kun je op eigen gelegenheid en in eigen tempo het Surinaamse landschap verkennen. 

Waarheen met huurauto?

Het is niet mogelijk om met een huurauto tot diep in de jungle te gaan, daarvoor moet je echt de boot of het vliegtuig nemen. Je kan er wel mee naar Atjoni aan de zuidkant van het Brokopondo-meer rijden. Vanaf daar vaar je dan met de boot verder naar een lodge aan de Boven-Suriname rivier. Of neem je huurauto mee naar Albina om van daaruit Galibi te bezoeken, of daal de Marowijne-rivier af naar het zuiden.

Wij hebben onze huurauto een aantal keren voor een aantal dagen achtergelaten op de parkeerplaats van Atjoni. Ook in Albina zijn er voldoende mogelijkheden voor het langdurig parkeren van je auto. Bij twijfel kun je altijd afstemmen met de lokale politieagenten of de resort-eigenaar.  

Nieuw-Nickerie , stad, suriname
In het hartje van de stad Nieuw-Nickerie

Rijd je in een 4×4, dan kun je zelfs tot Apoera rijden in het juiste seizoen. Laat je daarover wel goed informeren door de lokale bevolking en rijd nooit alleen, maar altijd met meerdere auto’s.

In mijn ogen biedt de kustregio van Suriname al meer dan voldoende mogelijkheden om zowel natuur als cultuur te ervaren. Je kan over de gehele breedte van het land rijden, van Nieuw-Nickerie tot Albina. Onderweg passeer je oude plantages, bossen, moerassen, landbouwgronden en vele verschillende dorpen met ieder hun eigen cultuur.

Brownsberg,
In de bar op Brownsberg, de auto geparkeerd in Brownsweg en met de 4×4 van Stinasu naar boven gebracht.

Rondrijden in Paramaribo

In de stad zelf kun je een taxi nemen, maar wij vonden het vaak te veel gedoe. Verder wilden we ook meer van de stad zien, dan haar oude centrum en het toeristische gebied rondom Torarica. Met onze eigen huurauto reden we naar de Hermitage mall, maar ook langs de verschillende zondagsmarkten. ś Avonds reden we naar restaurants op Noord, maar ook in Paramaribo Zuid zijn een aantal uitstekende restaurants. We kregen daardoor de kans om tijd door te brengen tussen lokale Surinamers en haar expats. 

Lees ook: Onze top 5 restaurants in Paramaribo  en Lokaal eten in suriname, waar en wat.

Dagtrips vanuit Paramaribo

We gebruikten de auto veel voor dagtrips naar recreatie-oorden net buiten de stad. Binnen een uur lagen we in onze hangmat aan het water bij Parabello, Overbridge of Carolinakreek. Onderweg kochten we een portie eten bij een lokale warung, vulden een kleine koelbox met koude dranken en daarna was het lekker zwemmen en relaxen in het koele zwarte water.

hangmat, suriname,

Overtuigd? Waar huur je een auto?

Er zijn grote verhuurders als Avis en Alamo actief in Paramaribo, maar ik maak liever gebruik van kleinere autoverhuurbedrijven gerund door lokale ondernemers. Vaak zijn zij ook goedkoper dan de grote autoverhuurbedrijven.

In 2019 hebben we gebruik gemaakt van Terry’s Car Rental Suriname. Die ons een perfect onderhouden auto aanleverde, met goede service en zeer goed te bereiken was via Facebook-messenger en telefoon.

Vraag ook je gastheer of die een tip heeft. Over het algemeen kun je dan een auto vanaf €12,50 per dag huren als je meer dan 7 dagen boekt. In 2020 huren we een appartement, waarvan de eigenaar zijn auto uitleent voor $16 per dag.

Het is dus niet nodig om de huur van je auto voor je aankomst in Suriname te regelen, behalve als je met Kerst en Oud & Nieuw naar Suriname komt. Dan kan het gebeuren dat een verhuurbedrijf geen auto’s meer heeft. Op andere momenten is er eerder een overschot, dan een tekort aan huurauto’s. 

Hoe zit het nu met je rijbewijs?

Als Nederlander mag je in Suriname alleen in combinatie met een internationaal rijbewijs rijden. De verhalen verschillen als je het de lokale bewoners vraagt, maar volgens de website van de ambassade is een internationaal rijbewijs in alle gevallen verplicht. Het internationale rijbewijs koop je bij de ANWB voor nog geen 20 euro. Klik op deze link voor meer informatie en de dichtstbijzijnde ANWB-winkel.

Heb je geen internationaal rijbewijs en wil je toch rijden in Suriname, dan kun je een rijtoestemmingsbewijs aanvragen. Hiervoor moet je naar afdeling rijbewijzen aan de Nieuwe Haven in Paramaribo. Met je rijbewijs, identiteitsbewijs en betalingsbewijs kun je dan je rijtoestemmingsbewijs aanvragen. Een rijtoestemmingsbewijs kost 150 SRD (ongeveer 18 euro). Het lijkt simpel, maar je staat al gauw in een lange rij, en vaak nemen ze niet op alle dagen een aanvraag in behandeling en moet je ook nog een keer terugkomen om het document op te halen. 

Ook al weet je niet zeker of je gaat autorijden in Suriname, koop in ieder geval een internationaal rijbewijs voordat je gaat. Better save then sorry. 

Suriname Brokopondo
Bij het Brokopondo-meer in Suriname

Perfecte reisgids voor zelfstandig reizende

Elke keer als ik naar Suriname ga, koop ik de laatste versie van Buitenkansjes. Hierin staan verschillende bestemmingen, die je met de auto zelfstandig kunt bereiken. Een absolute aanrader voor de mensen die liever op eigen gelegenheid reizen. 

Wil je meer weten over autorijden in Suriname? Lees dan ook mijn blog:  Autorijden in Suriname, tips en hints

Voor meer verhalen over mijn reizen met de auto door Suriname, lees: 

Kapelka Travel Magazine

Diverse artikelen van Kapelka Travel zijn gebundeld in onderstaande magazine. Deze magazine is een mooie aanvulling op je reisgids voor Suriname en voor de Suriname-kenners een inspiratiebron voor een volgend bezoek aan Suriname. Door de artikelen samen te bundelen in één magazine, kun je ze nu ook rustig offline lezen in het vliegtuig of in de hangmat.

Klik op onderstaande foto om jouw pdf-versie te downloaden voor €2.50.

 1. blom

  Mooi verhaal hebben jullie ook een concreet advies voor de huur van een auto? bij welk bedrijf?
  dank alvast.

 2. Chris

  Bedankt voor de uitgebreide informatie over Suriname! Ik reis er binnenkort zelf naartoe en huur een 2wd auto. Ik las dat je voor Brownsberg de auto parkeerde in Brownsweg en dan met de 4×4 naar boven bent gereden: waar kon je dat regelen en hoeveel kost zo’n jeeptransfer? Alvast bedankt.

  • Reactie door auteur

   heleenwesterman

   Beste Chris, goed dat je het vraagt. Voor mij is het al meer dan 10 jaar geleden dat ik bovenop Brownsberg ben geweest. Wij reden toen mee met de jeep van de Stinasu medewerkers. Ik raad je aan om contact te maken met Stinasu (Tel: 421683 / 476597. Email: reservations@stinasu.sr). Zij beheren ook de accommodaties op de berg.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!