Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Douro-vallei

Bezoek aan Regua in de Douro-vallei

Glaasje port in Regua

Voor wie de Douro-vallei zelfstandig wil ontdekken, is Peso da Régua een goed startpunt. Behalve dat dit dorp te midden van wijngaarden ligt, heeft het ook een uitstekend museum dat ingaat op het verleden en heden van de wijnproductie in deze regio. 

Museu do douro

Middels korte verhalen, foto’s en oude zwart-wit films vertelt het museum over de geschiedenis van de wijnproductie in de Douro-vallei.  Vooral de oude filmbeelden van bootsmannen, die van hier naar Porto vaarden, maakt veel indruk. Al waterraftend gaan zij door de snelle stroomversnellingen van de Douro-rivier. Vandaag de dag wordt de portwijn vooral per vrachtwagen naar Porto gebracht. 

Douro Museum Regua

Ook het productieproces van port wordt zeer gedetailleerd uitgelegd, inclusief informatie over de druivenrassen die nu worden gebruikt. Tegenwoordig maken de wijnproducenten vooral gebruik van geënte druifvarianten.  In de grond gaan Amerikaanse druivenbomen, omdat hun wortels diep de grond ingaan. Daarop worden de eigen lokale druifvarianten geplaatst. 

Het museum heeft altijd één tijdelijke expositie dat ingaat op het leven van de mensen in de Douro vallei. 

De medewerkers in het museum zijn zeer behulpzaam en helpen graag bij het beantwoorden van al je vragen. Of het nu gaat over een bezoek aan een wijngaard of inhoudelijke vragen naar aanleiding van de tentoonstelling, ze helpen graag.

Entree kost 6 euro en daarbij is inbegrepen een glas port, welke in de wijnbar kan worden genuttigd. Bekijk de website van hetDouro museum voor meer informatie. 

Douro museum Regua

Geen port maar wijn

De meeste mensen kennen de Douro als gebied waar vandaan port komt, maar van oudsher worden hier vooral wijnen geproduceerd. Deze wijnen worden op de lokale markt verkocht en sinds kort ook op de internationale markt.

Verschillende portproducenten zijn zich ook gaan richten op het produceren van kwaliteitswijnen. De wijnen worden in de Douro-vallei zelf gerijpt, en gaan niet zoals port naar Porto voor verdere rijping.

Het is dan ook een aanrader om bij een bezoek aan Regua één van de wijngaarden te bezoeken voor een wijnproeverij.

Douro museum Regua

Wandelen over wijngaarden

Sommige wijngaarden bieden naast een wijn- of portproeverij, ook de mogelijkheid voor een wandeling over hun terrein.

Op het terrein van Quinta do Tedo bevindt zich een gemarkeerde wandeling van 2,6 kilometer. Deze biolgosiche wijn- en portproducent teelt hier niet alleen druiven, maar ook olijven en amandelbomen. Uitzichten over de Tedo rivier en de vele wijngaarden die daarlangs liggen, zijn een extra leuke bijkomstigheid.

Douro wandeling wijngaard

Een tweede wijngaard dat de mogelijkheid biedt voor een wandeling over het terrein is Quinta Nova. De wandelroutes zijn hier maximaal 2,5 uur lang en leiden je over verschillende delen van hun wijngaard. Het zijn pittige heuvels die beklommen en afgedaald moeten worden, maar je wordt wel beloond met uitzichten over de Douro-rivier. Aan het einde van de wandeling passeer je het restaurant en de hotelkamers van de Quinta. Vlakbij de ingang is ook een klein museum, welke ten tijde van ons bezoek helaas gesloten was.  

wandeling quinta nova

Régua Praktisch

Het dorp Regua is zowel met de trein als de auto gemakkelijk te bereiken. Er zijn voldoende restaurants beschikbaar voor een aangename lunch en er is ook geen gebrek aan accommodatie. Dit dorp is minder toeristisch dan Pinhão en er is voldoende te zien en te doen in de omgeving. Een aanrader dus!

Meer tips en hints voor een bezoek aan de Douro-vallei

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!