Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Litouwen

Ontdek de geheimen van Siauliai

De meeste toeristen bezoeken de kruizenheuvel van Siauliai, verblijven er een klein half uur en gaan dan weer door. Hiermee missen ze een kans om naast het uitzonderlijke, ook het gewone leven in Litouwen te ervaren.

Want zo speciaal als de kruizenheuvel is, zo gewoon lijkt het nabijgelegen stadje Siauliai. Lijkt, want deze stad herbergt enkele bijzondere bezienswaardigheden.

Kruizenheuvel

Begonnen als een protest tegen het Tsaristische regime eind 19de eeuw, werd de kruizenheuvel al snel een pelgrimageplek voor de Litouwers in de jaren erna. Pas na het bezoek van Johannes Paulus II aan Siauliai, in 1993, kreeg deze bijzondere heuvel ook buiten Litouwen naamsbekendheid. Nu plaatsen niet alleen Litouwers kruizen, maar ook vele buitenlandse bezoekers.

Op dit moment staan meer dan 200.000 kruizen op de kruizenheuvel.

De ontelbare kruisen van de Kryžių kalnas (de kruisberg) in Litouwen
Oneindig veel kruizen

Straatkunst

De stad Siualiai lijkt ogenschijnlijk een gemiddelde provinciale stad te zijn. Echter, de stad is begeven van straatkunst. De hoofdstraat, maar ook verscheidene zijstraten zijn opgesierd met verschillende muurschilderingen, standbeelden en andere sculpturen. Elke hoek heeft een verrassing en na drie keer door het centrum te zijn gelopen, ontdekten we nog steeds nieuwe beelden en muurschilderingen.

Straatkunst in Siauliai
Poseren bij de kabouters in Siauliai

Spiritualiteit

Jongeren van over de hele wereld komen naar deze stad om te trainen bij de lokale aikido djojo, die vooral op Youtube bekendheid geniet. Terwijl de hedendaagse jongeren daar mediteren en aan persoonlijke ontwikkeling doen, staat de St. Peter en Paul kathedraal al sinds het begin van de 17de eeuw toezicht te houden op de stad vanaf zijn heuveltop. De sereniteit van de kerk kan niet verhullen dat Siauliai veel geleden heeft in het verleden.

Houten beelden in Siauliai
Oude helden opgenomen in prachtig houten beeld bij de kathedraal

Verwoesting Siauliai

De Duitsers en de Russen lieten de stad na de Eerste Wereldoorlog in puin achter. De stad werd vervolgens herbouwd door de Litouwers zelf in de jaren ‘20, zodat ze haar plek weer kon innemen als DE industriestad van Litouwen.

Toen kwam de Tweede Wereldoorlog en werd het stadje weer vernield. Nu was het de beurt aan de Russen om de stad opnieuw op te bouwen. Mede door de instroom van Russen groeide het weer uit tot een grote industriestad.

Daar kwam een einde aan, na de onafhankelijkheid in 1991. Siauliai liep leeg. De Russen keerden terug naar Rusland en veel Litouwers vertrokken naar het buitenland. Vandaag de dag lijkt het tij te zijn gekeerd en kent de stad een gezellige drukte en enkele bijzondere bezienswaardigheden, waaronder de villa van Chaimo Frenkelio.

Siauliai straatbeeld
Wederopbouw in Siauliai

Rijk verleden

De villa van Chaimo Frenkelio heeft zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog overleefd. In het mooie art nouveau huis uit 1908 wordt inzicht gegeven in het werk en leven van deze rijke Joodse leerbaron. Net voor de Eerste Wereldoorlog werkten er zo’n 1.000 mensen in zijn fabrieken. Daarnaast was hij één van de weinige industriëlen in Siauliai, die pal naast zijn fabrieken woonde.

Na de Eerste Wereldoorlog heeft de familie nooit meer dat niveau van succes weten te bereiken, mede vanwege het vertrek van het grootste deel van de familie uit Litouwen. Het huis en de bijbehorende fabrieken zijn uiteindelijk overgedragen aan de lokale overheid. Die heeft het huis met tuin volledig gerenoveerd en veranderd in een lokaal museum. De naastgelegen fabriekshallen liggen er nog wat verlaten bij, wachtend op een nieuwe bestemming.

Siauliai Frankelio villa
Interieur van Chaimo Frankelio Villa

Musea in Siauliai

Behalve deze villa, kent Siauliai nog vele kleine musea. Zo is er een fietsmuseum, een kattenmuseum, een chocolademuseum en een radio & televisie museum in het stadje. Het fotografiemuseum geeft inzicht in de Litouwse fotografie. Op het dak is een nog werkende camera obscura, en op het balkon kun je zien hoe de stad veranderd is sinds de Eerste Wereldoorlog, want daar staan oude foto’s opgesteld met precies hetzelfde uitzicht.

Siauliai straatbeeld
Uitzicht vanaf het balkon van het fotografiemuseum

Soms zijn het die ogenschijnlijk saaie stadjes, die je het meest verrassen. Siauliai behoort zeker tot die categorie. Dus grijp de kans aan om voor of na je bezoek aan de kruizenheuvel, hier een dag en/of nacht door te brengen. Meer gedetailleerde informatie over Siauliai is op de uitstekende website van het toeristeninformatiecentrum te vinden.

Meer informatie

Wij bezochten Siauliai tijdens onze reis door de Baltische staten. Lees hier mijn overige artikelen over Litouwen en de overzichtsartikelen voor Letland en Estland.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!