Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Kunst, Litouwen

Overal kunst op straat in Litouwen

Als je denkt aan Litouwen, een voormalig Oostblokland, dan denk je misschien in eerste instantie aan lelijke grijze gebouwen en kolossale communistische betonnen monumenten. Je verwacht geen moderne sculpturen, standbeelden van bekende Litouwers of zelfs streetart. Het is er echter wel, en het is er volop. 

Of je nu door Vilnius, Siauliai of Klaipéda wandelt, overal zul je mooie en verrassende streetart en standbeelden aantreffen. 

Siauliai standbeeld

In deze blog geef ik enkele voorbeelden van graffiti en sculpturen die wij zijn tegengekomen tijdens onze verblijf in Litouwen. 

vilnius drie muses

Vilnius

Loop langs de oevers van de river Neris en onder de bruggen tref je verschillende kunstwerken aan. Streetart van Ernest Zacharevic, maar ook een bewegende sculptuur hangende onder de brug.  Langs diezelfde rivier staat ook de National Gallery of Art met een overzicht van Litouwse schilderkunst in een hypermodern gebouw. Dit museum was een highlight van ons bezoek aan Vilnius, eentje die niet in onze Lonely Planet stond vermeldt. 

vilnius streetart sculptuur

vilnius nationaal kunst museum

Behalve in het stadscentrum vind je ook in de omgeving van het treinstation veel kunstzinnige graffiti ofwel streetart.

Vilnius street art graffiti

Het toeristenbureau van Vilnius heeft de mooiste en beste muurschilderingen in kaart gebracht en in een folder opgenomen. Klik  hier om de folder te downloaden.

Kleipéda

Kleipéda is voor de meeste toeristen een tussenstop op bezoek naar Curonian Spit. Men kijkt even naar wat oude gebouwen rondom het stadsplein en loopt langs de haven en denkt dan de gehele stad te hebben gezien. Er is echter meer te zien in Kleipéda dan dat. De stad kent een paar zeer goede graffiti-stukken en veel sculpturen die je aan de hand van een kaart kunt bezichtigen. 

In 2017 is in Kleipéda voor het eerst een streetart festival gehouden. Dit heeft een aantal mooie werken opgeleverd, die op verschillende plekken ten zuiden van het stadscentrum nog steeds te zien zijn. 

Verder heeft het toeristeninformatiecentrum een plattegrond gemaakt met daarop de meest bijzondere standbeelden en beeldhouwwerken van de stad.  Een aardige wandeling die je tegelijkertijd ook naar de minder bekende plaatsen van de stad brengt. Klik hier om de plattegrond te downloaden. 

kleipeda sculpture walk

Siauliai

Op het eerst oog een gewone provinciestad, maar laat je ook hier niet voor de gek houden. Deze stad herbergt verschillende musea en al wandelend door het stadscentrum loop je langs of tegen verschillende sculpturen en streetart stukken aan. Niet alleen op straat, maar ook hoog tegen gebouwen of er zelfs bovenop zul je sculpturen vinden. Vooral de hoofdstraat en de weg vanuit het stadscentrum naar het Talksa meer staan vol met standbeelden en beeldhouwwerken. Als beloning tref je op de oever van het meer een enorme  metalen vos staat aan.

siauliai kunstwerk

kleipeda streetart graffiti

kleipeda vos beeldhouwwerk

Gebruik dus Siauliai niet alleen als stopover voor een bezoek aan de kruizenheuvel, maar duik ook even de stad in.

Van ons bezoek aan Siaulia heb ik een korte video gemaakt, met daarin nog veel meer streetart en sculpturen.

Palanga

Voor wie naar strandplaats Palanga gaat, vergeet niet om achter de grote promenade te kijken. Daar ligt een klein sculptuurpark verscholen. Deze is gratis te bezoeken en staat vol beeldhouwwerken.

Palanga sculpure park

Kaunas

De studentenstad van Litouwen hebben we niet bezocht tijdens onze reis door Litouwen. Ik hoor dan ook graag van anderen die er zijn geweest of er mooie sculpturen en/of streetart te vinden is. Ik plaats eventuele foto’s, met vermelding van je naam graag in deze blogpost.

Tot slot

Eigenlijk had het ons niet moeten verbazen dat we in Litouwen zoveel streetart aantroffen. In Penang, Maleisië, maakten we al kennis met de prachtige muurschilderingen van Ernest Zacharevic.  Een geboren Litouwer die met zijn streetart in Penang een hele nieuwe stroom toeristen heeft weten te trekken.

penang Ernest Zacharevic

Meer lezen over onze reis door Litouwen?

Top 5 bezienswaardigheden in Vilnius

Bezoek aan Aukstaitijos Nacionaliniame Parke in Litouwen (net buiten Vilnius)

Onze 14 daagse reisroute door Litouwen met de trein

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!