Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Eten en Drinken, Litouwen

Waarheen voor traditioneel Litouws eten in Vilnius

vilnius lokaal eten

Op het platteland van Litouwen wordt nog regelmatig traditioneel Litouws eten geserveerd, maar in haar hoofdstad Vilnius is het vinden van traditionele Litouwse gerechten toch wat lastiger. Hier een verslag van onze zoektocht en de vondst van een perfect restaurant voor het uitproberen van Litouwse gerechten. 

Niet via de Lonely Planet

In eerste instantie volgden we de suggesties uit onze Lonely Planet. Helaas bleek Senoji Kibininé niet meer te bestaan en Pietausim is in het weekend gesloten. De andere suggesties van Lonely Planet waren ofwel Westerse of duurdere restaurants. 

Niet via Google Maps

We checkten vervolgens Google Maps en die zette Lokys boven aan haar lijst. Lokys is een restaurant waar je vooral wild kunt eten. Leuk, maar met prijzen van 25 euro voor een hoofdgerecht, vonden wij het restaurant niet meer onder de categorie budget restaurant vallen. We verlieten, na een blik op de menukaart, het restaurant dan ook weer snel.

Google Maps gaf als tweede optie Forto Dvaras aan, een restaurantketen dat gespecialiseerd is in traditionele Litouwse gerechten. Toen we bij het restaurant aankwamen, bleek het er net op zijn drukst te zijn. Voorlopig geen plaats voor ons.

Later, in Kleipéda, hebben we wel bij dit restaurant gegeten. Het eten was niet ècht bijzonder, zeker niet in relatie tot de relatief hoge prijzen. Verder liep de bediening er ook niet bepaald gemotiveerd bij. 

Bijna Zemaiciu Asotis

Onderweg naar ons appartement, net buiten het stadscentrum van Vilnius, vonden we een goed restaurant.  Žemaičių Ąsotis serveert vele verschillende traditionele Litouwse gerechten. Het restaurant is mooi ingericht, er is een ruime keuze aan gerechten en het eten smaakte goed. De ober was alleen iets té aardig en had snelle praatjes, die we niet konden waarderen. Uiteindelijk was het eten ook duurder dan bij onze uiteindelijke favoriet.

Wel Berneliu Uzeiga

Uiteindelijk heeft de dame van het toeristeninformatiecentrum ons naar Bęrnelių Užeiģa verwezen. Volgens haar worden hier de gevulde aardappelen, ook wel zeppelins genoemd, nog zelf gemaakt. Wij hebben in dit restaurant uiteindelijk vaak en altijd heerlijk gegeten.  Het werd zelfs onze vaste plek voor het uitproberen van traditionele Litouwse gerechten.

Cepelinai (aardappeldeeg gevuld met vlees, kaas of champignons), paddenstoelensoep in brood, koude en warme bietensoep en niet te vergeten het gefrituurde brood met room en kaas staan hier allemaal op de kaart.

Qua drinken bieden ze een verscheidenheid aan lokale dranken aan zoals verschillende bieren, maar ook de befaamde kwass (drank gemaakt van brood dat smaakt als bier) en karwijzaadsap.

Van 12.00-14.00 kun je gebruik maken van het buffet, waarbij je kan kiezen uit een stuk vlees, aardappelen (gebakken, gekookt of puree) en twee salades. Ze voegen er nog een lekkere augurk bij en jij kiest een klein glas sap erbij. Vervolgens heb je voor 4 euro een heerlijke grote maaltijd. In het restuarant is altijd een Engels-sprekende persoon aanwezig, meestal een jonge medewerker, die kan uitleggen wat de keuzes van de dag zijn.

Na 14uur wordt er alleen geserveerd van de kaart, waarop de vele traditionele Litouwse gerechten staan. De kaart is ook in het Engels vertaald, dus geen zorgen daarover.  

Eenmaal thuis aangekomen, blijkt dit restaurant onderdeel te zijn van een keten met meerdere vestigingen in Litouwen. Ik weet niet of onze beleving anders zou zijn geweest als we dat eerder hadden geweten. In ieder geval hebben we bij hen een uitstekende introductie van de Litouwse keuken gekregen.

Meer tips van het toeristenbureau

Het toeristenbureau van Vilnius heeft inmiddels ook zelf een mooie folder gemaakt met de beste en leukste restaurants voor traditioneel Litouws eten. Klik hier om deze te downloaden.

Wil je meer weten van onze reis door Litouwen? Lees dan de onderstaande blogs…

Verder heb ik een aantal video’s gemaakt van onze reis door Litouwen.

Heb je vragen of wil je meer weten, aarzel dan niet om mij via het contactformulier van Wie is Kapelka of onderstaande commentaar-optie te benaderen.

  1. Vilnius

    In Vilnius is ook een super leuk sociaal restaurantje te vinden, de eerste in de Baltische staten waar ze mensen met een beperking aannemen.
    Er staan pannenkoeken op het menu die ik zeker van hoger niveau aansla als de gemiddelde Nederlandse Pannenkoek.
    Het restaurantje heet ‘Pirmas blynas’ https://www.facebook.com/pirmasblynas.vilnius/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!