Er is een grote economische crisis in Suriname en de rellen van februari 2023 hebben ook het Nederlandse nieuws bereikt. Is een vakantie naar Suriname nog wel interessant en leuk? Hoe zit het met de veiligheid en wat is er nu nog te doen voor jou als bezoeker? In deze blogpost probeer ik daarop antwoord te geven gebaseerd op mijn eigen reiservaringen in Suriname.
Inhoud
Suriname als vakantieland
Als je op zoek bent naar witte stranden en barretjes waar je lekker kunt feesten, dan is Suriname niet jouw vakantieland. Suriname is een geweldig vakantieland als je tijdens je vakantie meer wilt leren over het land zelf en de mensen die er wonen. Het is ook een perfect vakantieland voor als je op zoek bent naar natuur en de jungle wil, en dat in een land waar de mensen gewoon Nederlands spreken.
Voor de meeste Nederlanders is Suriname nog steeds een heel betaalbaar vakantieland. Uit eten gaan is hier namelijk nog altijd minder duur dan in Nederland. Wat wel duur kan zijn, zijn de vele excursies en meerdaagse tours die je misschien wilt gaan ondernemen. Voor een leuke tijd in Suriname is het doen van veel excursies niet nodig, maar ook niet helemaal te vermijden als je bijvoorbeeld het binnenland in wil. Wat een goed alternatief is, is het huren van een auto of fiets, en met lokaal vervoer naar het binnenland te reizen.
Lees meer over reizen in Suriname in één van deze artikelen:
Suriname en veiligheid
Maar is het nog wel veilig in Suriname, want er is immers veel armoede, toch? Misschien heb je wel verhalen gehoord over mensen die zijn beroofd van hun geld, mobiel en andere spullen. Die dingen gebeuren inderdaad, maar onthoud wel dat meer dan 99% van de Surinaamse inwoners gewone mensen zijn, vriendelijk en behulpzaam. Dat ze het niet breed hebben, wil niet zeggen dat ze in rovers zijn veranderd.
Maar het is wel verstandig om op te letten als je naar Suriname op vakantie gaat. Wanneer je geld hebt gewisseld bij de cambio of SRD’s hebt opgenomen bij de betaalautomaat, dan staan soms dieven op de uitkijk en volgen zij hun potentiële slachtoffer voor enige tijd voordat ze toeslaan. Verberg je geld dan ook onder je kleding en stop het niet in een handtas of in het dashboardkastje van je auto. Thuis verdeel ik het geld over meerdere plaatsen en als ik op stap ga, dan neem ik ook nooit al mijn geld mee.
Verder adviseer ik mensen om een meegenomen laptop niet zichtbaar mee te nemen over straat of erop te werken in zicht van anderen. Houd je laptop binnenshuis en uit zicht van bezoekers en buitenstaanders.
Kleed je verder netjes, maar vermijd merkkleding en chique jurken. Een nette broek met een poloshirt of een fleurige jurk is meer dan voldoende tijdens een vakantie in Suriname. Hetzelfde geldt voor sieraden.
Voor het huidige reisadvies kun je terecht bij ministerie van buitenlandse zaken.
En nu dat ik dit schrijf, lijkt het alsof Suriname toch heel onveilig is, maar dit zijn dingen die ik in elk land doe waar het inkomensniveau lager is dan in Nederland. En waar de economische situatie niet geweldig is.
Rondreizen door Suriname
Er is een lokaal bussysteem in Suriname, maar deze rijdt niet altijd en het kan betekenen dat je moet overstappen of ’s avonds op een niet zo’n fijne plek op de bus moet wachten. Een beter alternatief is dan een taxi. Deze zijn heel betaalbaar en er zijn verschillende goede en zeer betrouwbare taxi bedrijven in Paramaribo, zoals Tourtonne Taxi (tel: 1690) en STC 1660 (tel: 1660).
Zelf huur ik altijd een huurauto zodat ik veilig van de ene plaats naar de ander kan gaan. Maar niet iedereen is comfortabel met rijden in een vreemd land.
Wil je naar Nickerie of Albina reizen, dan zijn er speciale taxibedrijven die je naar deze plaatsen brengen. Vaak halen ze je thuis op. De informatie daarvoor vind je via Facebook, online of via jouw gastheer/dame. Als we naar een resort aan de Suriname-rivier reizen, dan vragen we altijd aan de gastheer om voor ons een taxi te regelen/bemiddelen. Dit heeft tot nu toe altijd erg goed gewerkt.
Suriname, koloniaal erfgoed en slavernijverleden
De reden voor mijn eerste bezoek aan Suriname was om deze voormalige Nederlandse kolonie beter te leren kennen. Op school werd nauwelijks tot geen aandacht besteedt aan het enige Zuid-Amerikaanse land waar Nederlands werd gesproken.
Tijdens de georganiseerde rondreis van Sawadee leerde ik Suriname en haar bewoners beter kennen. Ik heb toen erg genoten van mijn bezoek aan plantages Peperpot, Mariënburg en Frederiksdorp, en ook van de bezoeken aan de inheemse en marrondorpen in het binnenland. Nu heb ik daar een ietwat dubbel gevoel bij. In die tijd werd vooral het romantische beeld voorgeschoteld van het leven op een plantage, bekeken vanuit een wit perspectief.
En nog steeds bestaat in Suriname de neiging om toeristen vooral de schoonheid van de plantages te laten zien zoals de grote directeurswoningen die volledig gerenoveerd zijn. Ik denk dat het goed is om ook de andere kant te zien of te horen.
Dus bezoek tijdens je vakantie zeker een voormalige plantage, om een beeld en gevoel te krijgen bij hoe het leven eruit zag vanuit de positie van iemand met macht. Maar bezoek dan ook de kleine huisjes en nederzettingen waar de contractarbeiders vroeger hebben gewoond. Je ziet ze onder andere aan de weg naar plantage Mariënbrug, vlak achter de directeurswoning van Peperpot en in het dorpje Johanna Margarita naast Frederiksdorp.
Sta tijdens je vakantie open voor de verschillende perspectieven over die tijd. Sommige gidsen brengen dit ook onder de aandacht, anderen willen vooral het romantische beeld van de plantages laten zien.
Amazone in Suriname
Er is veel meer te beleven en te zien in Suriname dan haar plantageverleden. Denk eens aan haar prachtige amazone. Bezoek het binnenland niet tijdens een flitsbezoek van 3 dagen. Blijf wat langer om het cadans van het lokale leven daar te ervaren.
Surinaamse way-of-life
In Suriname vind je ook een hele diverse keuken met gerechten uit diverse culturen en landen. Proef de diverse keukens. Of praat met lokale bewoners die vaak met hard werken en een vleugje humor een betere toekomst voor henzelf en hun kinderen creëren. Geniet van het buitenleven, zowel in bars en restaurants in de stad als in recreatieoorden waar Surinamers hun vrije dag met familie en vrienden doorbrengen. Nee, er is genoeg te zien en te doen in Suriname om er een geweldige vakantie te hebben.
Lees ook eens deze artikelen:
- Surinaamse cultuur, wat is nu typisch Surinaams?
- De lekkerste restaurants voor Surinaams eten in Paramaribo
- Wie redt Suriname van de ondergang?
De ideale vakantie in Suriname
Behalve een bezoek aan hoofdstad Paramaribo, raad ik iedere bezoeker ook aan om ook buiten de stad te gaan. Breng een meerdaags bezoek aan een inheems en/of marron-dorp, leer hoe de mensen daar vandaag de dag midden in het oerwoud leven. Natuurlijk is het er iets minder luxueus, dus geen douche, maar baden in een rivier of kreek, een simpel houten bed met een muffig matras of slapen in een hangmat, en natuurlijk sobere maaltijden. Wat je ervoor terugkrijgt is rust, natuur en bijzondere ontmoetingen.
Verken vooral ook de Surinaamse keuken. Dat kan door de zondagsmarkten of de Kwatta markt te bezoeken, maar ook door het volgen van een kookworkshop. Ikzelf zoek altijd lokale restaurants. Vraag een Surinamer naar zijn favoriete warung of restaurant voor Surinaams eten en hij vertelt je waar je moet gaan.
Tot slot raad ik iedereen aan om een dagje bij één van de vele recreatieoorden buiten de stad door te brengen. Daar kun je zwemmen in cola-water en zie je hoe een gemiddelde Surinamer in het weekend ontspant. Eén van mijn favorieten is Parabello, maar ook Zanderij, Carolinakreek en Palulu staan hoog op mijn lijstje. Voor mij is het de ideale afsluiting van een verblijf in Suriname; relaxen in het koele water van een recreatieoord net voordat ik het vliegtuig instap.
- Alle lokale markten van Paramaribo op een rij
- Van Nieuw-Nickerie naar Paramaribo
- Van Paramaribo naar St. Laurent in Frans-Guyana
- en meer artikelen vind je hier
Is het nog leuk om naar Suriname op vakantie te gaan? Jazeker is het leuk! En mocht je toch nog wat witte stranden met helderblauw water zoeken, Curaçao en Aruba liggen op slechts een paar uur vliegen van Suriname en zijn een prima tussenstop voor je reis terug naar Nederland.
Geef een reactie