Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Algarve, Portugal

Maak een rondreis door onbekend en bekend West-Algarve

Algarve, the best known secret heeft nog veel geheimen om te ontdekken!

De Algarve staat bekend om haar mediterraanse zandstranden omringd door hoge kliffen. Er is echter meer, een wilde westkust, kunst en cultuur in verschillende steden en dorpen, en een berglandschap vol kurk- en medronho bomen.

Faro

De verrassing begint al bij de landing in Faro, de hoofdstad van de Algarve. Aankomend met het vliegtuig, verwacht je lange zandstranden te zien omgeven door hoge geelkleurige kliffen van kalksteen. Dat is niet het geval. Wat je wel ziet is natuurpark Ria Formosa, een moerassig overloopgebied tussen de zee en het vaste land. Vissers zoeken hier elke dag naar de meest lekkere kokkels, mosselen en andere schelpdieren.

wandelen Ria formosa
Voor een wandeling door Ria Formosa ga je naar het educatief centrum van het natuurpark in Olhão, 10 kilometer buiten Faro

Wil je proeven van de verschillende lokale zeevruchten, duik dan naar binnen bij restaurant Faro e Benfica. Je vindt haar in de lokale haven, welke vol ligt met plezierjachten en vissersschepen. Op een klein stukje land tussen de haven en de zee is het restaurant te vinden.

Vlotte en spraakzame obers serveren met veel humor hun verse vis aan zowel Portugezen als buitenlanders. Het is de perfecte plek voor een traditionele cataplana gevuld met zeevis en schelpdieren, een vers gegrilde vis of een lokale variatie aan schelpdieren.

Uitbuiken doe je op het dakterras van het Faro Hotel aan de overkant van de haven. Met een glas Algarve wijn of Portugese bier in de hand, kijk je vanaf het terras uit over de haven, de stad en Ria Formosa.

Faro algarve eten
Heerlijk lokaal visgerecht bij Faro e Benfica
Faro panorama café
Uitbuiken bij Panorama café, het dakterras van Faro Hotel

Igreja do Carmo in Faro

Een bijzondere bezienswaardigheid in Faro is Igreja do Carmo. Vele mensen bezoeken deze kerk vanwege haar kapel met schedels en botten van meer dan 1000 monniken. Het klinkt bizar, maar staande in het kapel heb je niet het gevoel in een gruwelkamer te zijn. Ik ervaarde het zelfs als een vreedzame plaats. De botten en schedels zijn weldoordacht geplaatst. De schedels steken als knoppen uit de muur en de botten zijn keurig op elkaar gestapeld. Het is bijna een kunstwerk.

In de omgeving van de kerk maak je kennis met Faro van vandaag. In oude cafés zitten senioren buiten aan een tafeltje hun koffie te drinken en moderne tapasrestaurantjes worden gerund door twintigers en dertigers. Sommige huizen staan er vervallen bij, terwijl anderen in volle glorie zijn gerestaureerd.

Faro igreja do carmo
Kapel gevuld met schedels en botten van meer dan 1000 monniken

Avondje uit in Faro

In de avond leeft de stad ook volop. Theater Lethes, maar ook diverse andere kunstinstellingen organiseren regelmatig voorstellingen, exposities en theatershows.

Overal in de Algarve groeit het aantal festivals en culturele activiteiten, mede dankzij 365Algarve. Deze organisatie financiert vele nieuwe experimentele voorstellingen, klassieke en moderne muziek optredens en exposities in de Algarve.

Faro theater 365 algarve
Begin van theatervoorstelling Faro unveiled, welke in 2018 speelde

Lagos

Op iets meer dan een uur ten westen van Faro, ligt deze laatste grote badplaats aan de zuidkust van de Algarve. Bezoekers komen van heinde en ver om de grote kliffen van kalksteen te bezoeken. Deze rotsen hebben door de werking van zon, zee en regen allerlei unieke vormen aangenomen. Tijdens een boottocht langs de kliffen wijst de bootsman ons op kamelen, olifanten en krokodillen. Dit bekende geheim, is niet de enige reden om naar Lagos te komen. Lagos kent namelijk ook een actieve streetart scene.

Lagos ponte da piedade
Met de boot door en langs de kliffen van Ponta da Piedade bij Lagos

Elk jaar wordt er een festival georganiseerd, waarbij nationale en internationale artiesten de ruimte krijgen om een muurschildering te maken. Daar er beperkte ruimte is in de stad, worden regelmatig oude werken verwijderd om plaats te maken voor nieuwe.

Het toeristeninformatiecentrum, maar ook kunstenaarscoöperatie LAC hebben gratis plattegronden waarop de verschillende streetart lokaties staan aangegeven. De zoektocht naar streetart brengt je buiten het toeristisch gebied. Het laat je de échte charme van Lagos zien.

Lagos streetart
Soms is het even zoeken naar de afbeeldingen, zoals deze op een transformatorkastje

Jazz in Lagos

Lagos is ook de thuisbasis van Orquestra de Jazz do Algarve. De stad kent een aantal jazz festivals, waarvan Jazz Gourmet Moments Festival in mei het bekendst is. De jazz-optredens worden gecombineerd met speciale concertmenu’s in enkele geselecteerde restaurants van Lagos.

In 2018 werd het festival afgesloten met een concert van Sarah McKenzie. Zij is een gerenommeerde Australische jazz-zangeres die vooral American Songbook-liedjes speelt naast haar eigen composities in dezelfde stijl. Het was een topconcert in een kleine zaal met 300 laaiend enthousiaste Portugezen en vakantiegangers.

Sarah McKenzie Lagos
Optreden van Sarah McKenzie in Lagos Photo: Katia Viola 365 Algarve

Sagres

Het meest zuidwestelijk puntje van Portugal en Europa is een échte toeristenattractie, net als de kliffen van Ponte da Piedade in Lagos. Wie echter een auto huurt, kan na een bezoek aan dit meest bekende geheim, de minder bekende geheimen verkennen.

Tussen Lagos en Sagres bevindt zich bijvoorbeeld Praia da Mareta. Behalve een prettig strand voor zonnen en zwemmen, is het strand ook een goed vertrekpunt voor een kanotocht langs de kliffen of een duiktrip naar de vele gezonken schepen voor de kust.

Sagres Algarve strand mareta
Praia da Mareta met in de verte nog de contouren van de gereconstrueerde Fortaleza Sagres.

Tussen Sagres en de vuurtoren op het meest zuidwestelijke puntje van Europa staat Fortaleza do Beliche. Dit fort is nu gesloten voor bezoekers, omdat de klif waarop haar kapel staat snel afbrokkelt. Het fort gaat nog één keer per jaar open, in oktober tijdens een vogelaarsfestival.

Sagres Fort Beliche
Het stille binnenterrein van Fort Beliche, dat helaas gesloten is voor het publiek

En voor de vroege vogels is er de visveiling. In de vroege ochtend, als de schepen terugkomen van zee, wordt de vis gelijk geveild in de haven van Sagres.

Sagres haven vissersboot
De haven van Sagres vol met kleine vissersbootjes

Magische westkust van de Algarve

Vanaf Sagres is het een klein uur rijden naar Aljezur. De autorit gaat door een groen heuvellandschap vol met dennen- en eucalyptus bomen, die worden afgewisseld met groene weilanden en kleine dorpen. Onderweg naar Aljezur kun je verschillende stranden bezoeken.

Praia da Bordeira, vlakbij Carrapateira, wordt vooral door gezinnen met kleine kinderen bezocht. Hier kunnen kinderen ravotten in een enorm witte zandbak en badderen in het rustige ondiepe water van de riviermonding.

De surfers kunnen hun hart ophalen aan de zeezijde van dit strand en bij het strand van Amado. De golven van Praia do Amado zijn rustig in vergelijking met de andere surfstranden langs dit gedeelte van de westkust.

Praia da Bordeira Algarve
Eind mei is het nog rustig op Praia da Bordeira, vlakbij Carrapateira

In dit gebied tussen Sagres en Aljezur zijn ook enkele uitstekende wandelroutes uitgezet door Rota Vicentina. De gemarkeerde wandelroutes Bordeira to the Sea en Pontal da Carrapateira van ongeveer 13,5 kilometer nemen je mee over hoge kliffen langs de kust.

De golven hebben daar door hun onophoudende slaan op de rotsen voor een grillige kustlijn gezorgd. Het naastgelegen duinlandschap is vooral in de maanden april, mei, oktober en november bijzonder mooi. Het droge terrein wordt dan opgefleurd door bloeiende bloemen en planten.

Carrapateira wandelen duingebied
Wandelen over de kliffen en door het bontgekleurde duingebied van Carrapateira
Credo monte clerigos
Magisch optreden op Monte Clerigos, aan de westkust van de Algarve Photo: Pedro Palmela 365 Algarve

Uitvalsbasis Aljezur

Aljezur is de grootste plaats aan de westkust en telt ongeveer 2000 inwoners. Het dorp is de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van Algarve’s westkust. Daarnaast vind je in het dorp nog enkele kleine musea, die de bijzondere geschiedenis van dit dorp vertellen.

Wat je allemaal kunt doen in en rondom Aljezur vertel ik in verschillende blogs, welke je hier kunt lezen.

Bergen van Monchique

In de bergen vervult Monchique de functie van uitvalsbasis. Vanaf Aljezur rijd je in zo’n 45 minuten naar Monchique. Al rijdend door het heuvelachtig, bijna bergachtig landschap, passeer je een aantal indrukwekkende uitzichten richting de Middellandse Zee.

Alhoewel Monchique op slechts 45 kilometer van Portemão ligt, één van de bekendste strandplaatsen aan de zuidkust, ben je hier in de bergen toch ver van het drukke strandleven. Op ruim 800 meter hoogte, wandelen lokale bewoners rustig door het dorp voor hun boodschappen en afspraken. Expats, die hier hun toevlucht hebben genomen, groeten elkaar enthousiast.

Vanuit het dorp kun je een bezoek brengen aan het hoogste punt in de Algarve, Foia. Er zijn vanaf hier verschillende wandelingen uitgezet voor nog meer uitzichten over het Portugese landschap. Op heldere dagen kun je vanaf hier zowel de Middellandse Zee als de Atlantische Oceaan zien.

Monchique straatbeeld
Op zondagochtend zijn de straten verlaten in Monchique

Medronho

Laat je ten slotte door het toeristeninformatiecentrum adviseren over een bezoek aan één van de 16 medronho destilleerders in de omgeving van Monchique. Dit likeurtje met 45% alcohol is een lokale specialiteit en wordt door de gehele Algarve gedronken.

Medronho is Portugees voor bosaardbei, welke aan een boom groeit. Houdt bij het bezoeken van zo’n destilleerder wel rekening met het feit dat je verschillende glazen medronho zult moeten proeven. De kans is dan ook groot dat je licht aangeschoten zult vertrekken.

In elk restaurant, maar vooral in Monchique, wordt de maaltijd afgesloten met een Medronho

Tot slot heeft Monchique als enige een hot spring op haar grondgebied. Voor 15 euro kun je heerlijk poedelen in één van de vele baden. Lokale bewoners komen naar Caldas de Monchique voor een picknick langs het snelstromende koude bronwater en vullen er hun waterflessen.

Ooievaars overal

Vanuit Monchique rijden we terug richting Faro. Als we de berg afrijden, komen we langs tientallen ooievaarsnesten. Allemaal zijn ze bezet met paartjes en soms zien we jonge ooievaars in het nest.

Nesten van wel 1,5 meter hoog in de vorm van een koffiekop zijn hier eerder normaal dan een uitzondering. De ooievaars bouwen hun nesten op daken van huizen, boomtoppen en elektriciteitspalen. De lokale bewoners geven ze alle rust en ruimte. Deels omdat men gelooft dat ooievaars geluk brengen, deels omdat de overheid boetes oplegt als men ooievaarsnesten verwijdert zonder toestemming.

Ook in hartje Faro, waar mijn reis door de Algarve begon, zag ik op de oude stadsmuur en enkele historische gebouwen grote ooievenaarsnesten. Een onverwachte en bijzondere verrassing.

Faro ooievaarsnesten
Ooievaarsnesten sieren de oude gebouwen van Faro op

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!