Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Londen, Wandelen

Vind het échte Londen, wandel de Capital Ring Walk

Londen wandelen

Wat doe je als je 10 weken in Londen bent? Dan ga je de stad verkennen. Hoe doe je dat? Sommige mensen gaan recht op alle toeristische attracties af. Ik geef er de voorkeur aan om dat juist niet te doen.

Ik zocht een manier om het èchte Londen te ervaren. Aangezien mijn fysiotherapeut had aangeraden om te gaan wandelen, zodat mijn rug zich kon herstellen, koos ik ervoor om een lange afstandsroute door Londen te lopen.  Na wat zoekwerk, vond ik de Capital Ring Walk.

Capital Ring Walk

De Capital Ring Walk is in totaal 126 kilometer lang en opgedeeld in 15 delen van ongeveer 10 kilometer elk. De wandelingen vormen samen een cirkel en gaan van park naar park. Doordat het een circulaire wandeling is, maak je ook kennis met de verschillende buurten van Londen. Zo heb ik gewandeld in het chique Richmond,  de orthodoxe-joodse buurten in het noorden bezocht en de armere wijken van Oost-Londen. Al met al is Londen een stuk groener dan je zou verwachten. Tijdens sommige wandelingen vergat ik zelfs dat ik in een wereldstad verbleef met 8,7 miljoen mensen.

Londen paarden

Sommige delen van de Capital Ring Walk zijn mooier of indrukwekkender dan andere. Zo heb ik erg genoten van mijn wandelingen door Noord-Londen (vooral deel 12) en van die door Oost-London (deel 15). Ik was helemaal stil en verbaasd toen de route mij van Wimbledon naar Richmond bracht (deel 6), zoveel prachtige natuur! Sommige wandelingen gingen door vooral woonwijken, anderen langs oude kanalen waar vroeger de trekschuiten met paarden voeren en dan weer worden verschillende parken met elkaar gecombineerd.  Ook het passeren van de elite school Harrow was een bijzondere ervaring (deel 9).

Londen wandeling

Hieronder een korte samenvatting van alle wandelingen met de door mij ervaren hoogtepunten. Alhoewel ik de wandelingen niet op volgorde heb gelopen, behandel ik ze hier wel op volgorde, beginnende bij wandeling 1.

wandelen Londen


Shooter’s Hill

Deze wandeling was behoorlijk heuvelachtig en bracht mij onder andere naar Shooter’s hill. De heuvel wordt Shooter’s Hill genoemd, omdat hier in o.a. de 17de eeuw veel roofovervallen werden gepleegd. Mensen moesten vroeger van Dover naar Londen over Shooters Hill reizen.

Bij het kasteel in het park staat vermeldt dat de rovers door ophanging werden gedood en hun lichamen niet werden afgehaald, zodat alle potentiële dieven konden zien wat er met hen zou gebeuren als ze werden gepakt. Men hoopte op die manier andere rovers te ontmoedigen.

Tijdens de tweede wereldoorlog werden op Shooter’s Hill anti-luchtaanval raketten gestationeerd om Londen te beschermen tegen de Duitsers. In deze video gaat een team op zoek naar restanten van die periode. Ik vond het een bijzonder mooi park, en het kasteel hoog op de heuvel geeft een mooie uitzicht over Londen.

londen wandeling

Eltham Palace

In deel 2 kom je langs het prachtige Eltham Palace. Eltham Palace werd gebouwd in de 14de eeuw en intensief gebruikt door het koninklijk huis van Engeland. In de 17de eeuw, tijdens de burgeroorlog, werd het verwoest. Op het terrein zijn nog steeds restanten van het oorspronkelijke gebouw te zien, maar inmiddels is er een nieuw ‘paleis’ gebouwd.

In 1930 huurde het echtpaar Courtauld het landgoed voor 99 jaar. Zij waren rijk geworden met textiel en bouwden op het landgoed een volledig nieuw huis in Art Deco-stijl. Zij hebben alleen de grote hal in oorspronkelijke staat hersteld. In de tweede wereldoorlog is het huis even in gebruik geweest als een militaire school, maar in 1999 is het geopend voor publiek.

Het landgoed behoort nog steeds toe aan het koninklijk huis en wordt nu beheerd door England Heritage.  Je kan het paleis bezoeken als je een indruk van het leven in de jaren ’30 wilt krijgen. Achter het landhuis zijn verschillende weilanden met paarden. Dit gaf een heel mooie contrast met de stedelijkheid in de verte.

londen wandeling

Dinosaurussen

Voor mijn volgende wandeling verheugde ik mij op het einde, Crystal Palace Park. In dit park stond ooit een fantastisch groot glazen gebouw dat ter ere van de Great Exhibition in 1851 was gebouwd. Na de expositie werd het verplaatst naar dit park, maar brandde helaas in 1936 af. Om je een idee te geven van het paleis, is hier een video over het paleis, en een bioscoop journaal van de brand.

Wat er nog wel is, is een klein dinosauruspark. Ik had me nooit gerealiseerd dat men in 1851 al van het bestaan van dinosaurussen afwist. Ik keek dan ook uit naar de betonnen beelden in dit park. Vooraf had ik een video  van Tom Scott bekeken, waarin hij vertelt over de geschiedenis van de beelden. Bijzonder interessant.

Een onverwachte, en aangename verrassing was Beckenham House Mansion en het bijbehorende park. In het huis staat nog een oude clavesimbel in een mooi gedecoreerde kamer. Het park heeft daarnaast prachtige oude bomen en een in oude stijl ingerichte tuin.

Wandelen door de stad

Vervolgens nam de wandeling mij mee door verschillende wijken van Londen. In deel 4 en 5 van de Capital Ring Walk bezoek je verschillende kleine parken, en wandel je door diverse buurten. Aan het einde van deel 5 loop je langs een grote begraafplaats, maar ik kwam er al gauw achter dat je ook over de begraafplaats zelf kon lopen. Ik heb dat dan ook gedaan, en het is interessant om te zien welke teksten de Engelsen gebruiken op hun grafstenen en hoe ze die in ere houden.

londen wandelen

Richmond

En dan komt één van mijn favoriete wandelingen, die van Wimbledon naar Richmond. De wandeling gaat eerst door Wimbledon park en de nabij gelegen chique buurten, waarna je het hoogtepunt van deze wandeling binnengaat; Richmond Park.

Het grootste koninklijke park van Londen, en ook het grootste stadspark in Europa. Stadspark is echter geen goede benaming, het is feitelijk een natuurreservaat. In het park lopen grote herten rond, die ik helaas niet heb gezien, maar die wel regelmatig zijn gespot door wandelaars.

Het park heeft ook een aantal zeer mooie oude eiken, waarvan er één in ieder geval 700 jaar oud is. Bekijk deze video om een indruk van het park te krijgen. En het houdt niet op, want als je het park uitgaat, wandel je richting de Thames met een prachtig uitzicht op de rivier en de nabije omgeving.

Richmond zelf is een oud dorp, waar veel Londenaren graag het weekend doorbrengen. Zittend langs of varend over het water.

londen wandelen

londen wandelen

Sluizen en kanaalboten

En dan ben je al halverwege de rondwandeling. Tijd dus om de oversteek naar het noordelijk deel van Londen te maken. In deel 7 gebeurt dat bijna ongemerkt als je de Richmond Lock (sluis) oversteekt. Van daaruit ga je via River Brent, welke uitkomt in de Thames, verder naar het noorden. Op dit gedeelte tref je vele oude kanaalboten aan, die nu worden gebruikt als vakantiehuisjes. Sommige worden echter permanent bewoond. Deel 8 van de Captial Ring Walk gaat grotendeels langs de rivier Brent.

Wat ik interessant vond in dit gedeelte van de wandeling, waren de vele sluizen onderweg die met de hand bediend moeten worden. Vlakbij Ealing Hospital (klein beetje van de officiële wandelroute af) zijn er zo’n 6 bij elkaar.

In dit gedeelte loop je ook een aantal keren langs of over een golfbaan. Ik blijf het iets bijzonders vinden.

londen wandelen

Harrow

Tijdens wandeling 9 loop je vooral door de stad. Het hoogtepunt gedurende deze wandeling was voor mij de Harrow School. Met toestemming van toenmalige Koningin Elizabeth 1 heeft John Lyon, een rijke boer uit de omgeving, een school opgericht voor jongens uit zijn kerkelijke gemeente.

Heden ten dage is de school een internationale kostschool voor jongens tussen de 13 en 18 jaar. Er is ook een lokale school, die het oorspronkelijke doel nastreeft. Voor de kostschool betalen ouders ongeveer 25.000 pond per studiejaar. Echter, als je over en langs het schoolterrein loopt, dan is het best wel een redelijk bedrag gezien de vele faciliteiten die er aanwezig zijn.

Jaarlijks verblijven zo’n 800 jongens op deze school. Er is een museum op het terrein, dat alleen in de middaguren is geopend.

Na het bezoek aan Harrow loop je door een gewone wijk, en wordt het contrast wel heel duidelijk tussen rijk en arm. Er is een befaamde foto waar jongens van de Harrow school worden bekeken door jongens van de werkende klas. Deze foto werd vaak gebruikt om het klassenverschil in Engeland zichtbaar te maken.

Het was ook op deze wandeling dat ik mij realiseerde dat er veel ‘wild’ groen is in Londen. Kleine stroken groen die een soort niemandsland zijn. Verrassend en een ideale plek voor vogels en dieren om te schuilen. Het was alleen op deze wandeling dat ik ook de vervuiling zag, juist op deze ‘wilde’ plekjes. Plastic tassen met afval, bekertjes, tissues en blikjes.

Londen wandelen

Groen Londen

Wandeling 10 leidde mij door grote groene velden met heuvels en kleine bossen. Het leidde me ook langs een groot meer. Het was een lekkere uitwaai wandeling.

Wandeling 11 start in een mooi strak park en leidde me al snel door verschillende ‘wilde’ plekken langs een drukke weg. Een zeer aangename verrassing, en wie van wat wildere natuur houdt een prachtige plek om te wandelen.

Vervolgens loop je door de chique buurt Hampstead met mooie oude woningen. De Joodse school met bewaking zal je ook zeker niet ontgaan. Vervolgens eindig je weer met een aantal parken. Een mooie opmaat naar de werkelijk prachtige wandeling 12.

Londen wandelen

Deze wandeling is niet alleen de groenste van alle wandelingen, maar het laat ook een brede variatie aan groen zien zo binnen de stedelijkheid van Londen. Eerst loop je in een park dat de route van een oude spoorlijn volgt, daarna door een net aangelegd park, en vervolgens ga je langs een rivier genaamd ’new river’.  Welke geen rivier is en ook niet nieuw. Deze kanaal wordt gebruikt om vers water naar Londen te brengen. Daarna loop je langs twee grote reservoirs, alwaar de kans groot is dat je orthodoxe Joden tegenkomt.

Londen wandelen

Vervolgens ga je weer door een mooi aangelegd park, om vervolgens te eindigen in Abney Park. Dit is een oude begraafplaats dat nu dienst doet als park. Veel mensen zitten er uit te rusten op een bankje, en vele honden worden hier uitgelaten.

Een prachtig einde van een prachtige wandeling! En als je van wandelen langs rivieren houdt, dan neemt deel 13 je mee langs de rivier Lea. Een mooie wandeling met in de rivier vele oude kanaalboten. Tijdens deze wandeling passeer je zowel woonwijken als industriegebieden.

Londen wandelen

Aangekomen in Oost-Londen

Wandeling 14 neemt je nog een stukje mee langs de Lea, totdat je uitkomt bij het voormalig Olympisch park. Even loop je langs verschillende constructiewerkzaamheden, maar daarna wandel je over de Greenway. Een lang groen pad dat door diverse wijken gaat. En als je af en toe een rioollucht ruikt, dan kan dat kloppen, want de Greenway loopt boven een grote rioolpijp. Ik vond het een wat eentonige wandeling, maar wel aangenaam.

wandelen in Londen

Wandeling 15 vond ik erg boeiend. Het liet de meer ruwe kant van Londen zien. Je loopt langs oude dokken, gebieden waar nieuwbouw wordt of is gepleegd en je staat oog in oog met London City Airport.

Londen wandelen

De wandelroute eindigt bij de voettunnel uit 1912 die je naar de overkant van de rivier brengt, naar het startpunt van wandeling 1.

 Meer foto’s van mijn Capital Ring Walk wandeling zijn in deze video te zien.

En de volledige route met alle onderdelen kun je hier terugvinden; Capital Ring Walk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!