Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Italië

Venetië | Tips voor luxe budgetreizigers

Venetië is niet de goedkoopste stad van Italië, en als luxe budgetreiziger moest ik dan ook keuzes maken. Gelukkig vond ik verschillende manieren om geld te besparen en toch optimaal te genieten van deze bijzondere waterstad.

Rialto brug in Venetië

Wanneer is de beste tijd om te gaan?

Uiteraard is dat het voor- en najaar vanwege het milde weer. Winter is ook een goede optie, zeker als je interesse hebt in het bezoeken van musea en een Venetië met minder toeristen wilt zien. Temperaturen zijn dan rond de 10 graden met vaak nog een lekker zonnetje, waardoor je midden op de dag toch nog buiten een drankje kunt doen. En ook in de winter zijn de zonsopkomsten en -ondergangen nog steeds mooi.

Ga je toch in de zomer, probeer dan de bekende highlights in de vroege ochtenduren of in de namiddag te bezoeken. Overdag ga je dan lekker wandelen door de verschillende Venetiaanse wijken of bezoek je één van de vele eilanden.

Venetië kent een aantal grote evenementen die zorgen voor een grote toeloop van bezoekers. De meest bekende daarvan zijn carnaval, opening biënnale en Venetië filmfestival.

Kortingskaarten bezienswaardigheden

Als je besluit om langer dan 2 dagen in Venetië te blijven, dan kan het interessant zijn om één of meerdere kortingskaarten te kopen afhankelijk van wat je wilt gaan doen.

Civic Museum pass

Als eerste is er de Civic Museum Pass. Voor 35 euro krijg je dan toegang tot 11 musea, waaronder het Doge’s paleis op San Marco. Een volledige lijst van alle musea die je met deze pas gratis kunt bezoeken, vind je hier. Je kunt de kaart bij alle deelnemende musea kopen en daarna elk museum één keer gratis bezoeken. De pas is een half jaar geldig, dus je bent niet gehouden aan een zeer beperkt aantal dagen. Bekende musea als Peggy Guggenheim en Palazzo Grassi zijn helaas niet gratis te bezoeken met deze museumkaart. Voor deze en andere musea betaal je gemiddeld tussen de 10 en 15 euro voor een entreekaart.

Chorus Venezia pas

Ben je daarentegen een fan van kerken, en wil je meer dan 4 kerken gaan bezoeken tijdens je bezoek aan Venetië, dan is de Chorus Venezia pas perfect voor je. Voor 12 euro kun je bij 15 kerken gratis naar binnen.

Een los kaartje voor het bezichtigen van een kerk kost normaal gesproken 3 euro. Hier vind je een overzicht van alle kerken die je met de Chorus Venezia kunt bezoeken. Een aantal bekende kerken zoals Basilica di Santa Maria della Salute en Basilica di San Marco zijn trouwens gratis te bezoeken.

Vaporetto

Alhoewel het heerlijk is om door Venetië te wandelen, is het nog mooier om er doorheen te varen. De waterbus, ofwel vaporetto, is daarvoor het goedkoopste alternatief. De stad hanteert een speciale prijs voor toeristen. Daar waar lokalen misschien €1,50 voor een enkeltje betalen, betaalt de toerist €7,50.

Een enkeltje met de vaporetto is geldig voor 75 minuten en je mag zo vaak als je wilt uitstappen, maar je mag niet dezelfde weg terugnemen binnen die 75 minuten. Als je van plan bent om vaker dan twee keer op de boot te stappen op één dag, dan is een 24uurs kaart van 20 euro voordeliger. Blijf je wat langer in Venetië, dan kun je ook een tweedaagse, driedaagse of zevendaagse pas kopen. Voor 7 dagen onbeperkt reizen met de waterbus betaal je 60 euro. Wij hebben zo’n kaart gekocht en zijn daarmee een paar dagen lang van eiland naar eiland gehopt!

Gondel

In een gondel door de kanalen van Venetië varen, is iets waar veel mensen van dromen. Zo’n tochtje kost tussen de 50 en 80 euro, minimaal. Wil je heel erg graag in een gondel, maar daar niet zoveel voor betalen, dan is er een alternatief. Er is een gondola ferry genaamd traghetto, vlakbij de vismarkt van Rialto Mercato en vlakbij halte San Tomé. Je steekt dan in een gondola de Grand Canal over voor 2 euro per persoon. Uiteraard deel je de boot dan wel met anderen.

Wil je toch graag een privé tour in een gondola, dan is het de moeite waard om met een grotere groep te gaan. De prijs voor een tocht in de gondola is namelijk per rit en niet afhankelijk van het aantal personen. Uiteraard is het leuk om met een gondel over de Grand Canal te varen, maar persoonlijk lijkt het mij nog leuker om met de gondel door de vele smalle kanalen te varen.

En als je zelf wilt gaan roeien, dan kun je altijd nog een workshop volgen bij Row Venice!

Uitzicht vanaf basiliek San Marco.

Eten en drinken

Als luxe budgetreizigers proberen we minimaal twee maaltijden per dag thuis te gebruiken. Meestal is dat ontbijt en avondeten. Een klein appartement huren via AirBnB is dan erg praktisch, zeker als je langer dan 3-4 dagen in de stad verblijft.

Nu dat er weinig toeristen zijn in Venetië, is het gemakkelijker inschatten welke lokale gelegenheden populair zijn bij de lokale bevolking. We ontdekten dat een pasta maaltijd gemiddeld zo’n 12 tot 14 euro kost, en een pizza in een restaurant is meestal nog ietwat goedkoper.

Lunch menu

Net als in veel andere landen, kun je het lekkerst eten in restaurants die een dagmenu hebben. Om daarvan gebruik te maken, is het handig om uit eten te gaan tijdens lunchtijd. In Venetië zal de restauranthouder je vertellen welke gerechten hij voor lunch serveert of je krijgt een A4-tje met daarop de gerechten. Anderen hebben een printje buiten hangen.

Veel bezoekers, die geen 30 euro voor een maaltijd met drinken willen betalen, duiken een pizzatentje in en kopen daar één of twee pizzapunten. Dat is een betaalbare lunch, maar niet erg gezellig. Een betere optie is om bij een bar of bakkerij naar binnen te gaan en daar één of meerdere belegde broden te bestellen en die te gebruiken aan een tafeltje buiten of binnen.

Terrasje pakken

Wil je niet teveel geld uitgeven, maar wel tussen de lokale Italianen zitten, dan is een glas wijn of spritz in de namiddag met daarbij enkele cicheti, een soort pinxos of tapas, een goed alternatief. Eerlijk gezegd vonden wij dat veel gezelliger, want hier in Venetië houden ze overduidelijk van hun spritz met een bakje chips of een cicheti. En natuurlijk kun je ook gewoon een kop koffie bestellen en daarmee op het terrasje het dagelijks leven observeren in deze stad van kunst en cultuur.

Houd je van wijn, maar wil je er niet teveel van drinken, bestel dan een ombra. Dat is een halve glas wijn welke ongeveer €2,50 kost.

Glas wijn op Giudecca
Wijntje op een terrasje in Giudecca

Local food

Omdat we meer dan een maand in Venetië verbleven, hebben we vooral zelf gekookt. De bezoeken aan de supermarkten vonden wij superinteressant en elke keer verbaasden we ons weer over de lekkere vleeswaren, verschillende soorten brood, de variatie aan pasta’s, en ook typische lokale gerechten die we kant-en-klaar konden kopen.

Wil je graag lokale specialiteiten uitproberen, dan zijn er een aantal blogs interessant om te lezen. Zij geven inzicht in de lokale specialiteiten. Vooral de blog van Eatingeurope.com vond ik goed.

Tips en suggesties verzameld

Verder heb ik in MyMaps een overzicht gemaakt van alle restaurants die ons werden aanbevolen door lokale bewoners, die mij leuk en lekker leken op basis van informatie uit de Lonely Planet en sommige heb ik van lokale websites gehaald.

Laat je niet verleiden door van de kaart te bestellen, vooral niet wanneer je lekkere gerechten bij de ander op tafel ziet staan. Vraag dan om hetzelfde gerecht als wat je anderen ziet eten. In mijn Mymaps vind je ook alle cicheti bars die in dit artikel van de New York Times worden genoemd, behalve de duurste, die aan de Grand Canal.

Pasta met cuddlefish en haar inkt voor mij en ravioli met zeebaars voor Milton.

Onbekende sights

Als luxe budgetreiziger wil je natuurlijk ook graag unieke ervaringen opdoen. Het bezoeken van minder bekende bezienswaardigheden of het ondernemen van niet standaardactiviteiten horen daarbij.

Enkele suggesties:

  • Maak bijvoorbeeld goed gebruik van je dagkaart voor de waterbus, door naar bijvoorbeeld San Erasmo te gaan of naar Lido en haar stranden. Ik heb over de noordelijke eilanden een uitgebreide blog geschreven. Deze kun je hier lezen.
  • Dichterbij is Giudecca met een diversiteit aan wijkjes en gebouwen een mooi alternatief om het échte Venetië te leren kennen.
  • Maar ook wijken als Canneregio en St Croce zijn leuke wijken om doorheen te wandelen met artisans, restaurantjes en bijzondere straatjes.

Met andere woorden, sla eens lukraak een zijstraat in, neem eens een keer een andere route en laat je verrassen door wat je tegenkomt.

Gewoon een straatbeeld in Venetië

Andere gratis of zeer betaalbare activiteiten

Voor een mooi uitzicht over Venetië kan ik een aantal locaties aanbevelen. Als eerste is er de Fondacio dei Tedeschi vlak naast de Rialtobrug. Op het dak van dit chique warenhuis heb je prachtig uitzicht over de Grand Canal en de Rialtobrug. Om er te komen, moet je wel eerst een reservering maken. Voordeel daarvan is wel dat het dak nooit overbevolkt is :-). O, en had ik al gezegd dat het gratis is?

Een tweede mooi uitzichtpunt is die vanaf San Giorgio Maggiore eiland. Voor een paar euro kun je daar de toren in en genieten van een prachtig uitzicht richting het San Marco Plein. Het eiland zelf is ook interessant met een gratis glastentoonstelling . Ga hier vooral naartoe in de middag net voor zonsondergang, dan is het licht over het San Marco plein op zijn mooist.

De vele campo’s ofwel pleinen zijn heerlijke plekken om te zitten en het dagelijks leven in Venetië te observeren. Zeker na 16.00 als de basisscholen uitgaan, zijn ze gevuld met leven. Ons favoriete plein was Campo San Giacomo in de wijk San Stae.

Venetië kent weinig parken, maar de mensen mogen graag op zondag of tijdens een zonnige dag tijd doorbrengen in Giardini della Biennale. Ook als er geen biënnale is, is het er heerlijke toeven in de schaduw langs de kade op één van de vele bankjes. Honden worden uitgelaten, men sport en leest een boek.

Tot slot is er nog een gratis muziekmuseum in een oude kerk. Vanwege de sluiting van de musea tijdens ons verblijf hebben we het niet kunnen bezoeken. Ik durf dus geen aanbeveling te geven. De meningen op Google zijn trouwens verdeeld over dit museum.

Overnachten in Venetië

Zo lang Venetië nog niet wordt overstroomd met cruiseboten, is het een perfecte stad om een paar dagen in door te brengen. Wie in de stad overnacht, krijgt de kans om de stad op alle momenten van de dag te beleven. Een verblijf op Giudecca geeft goed inzicht in een normale wijk in Venetië, maar houd wel rekening met de dagelijkse overtocht naar het centrum.

Wat mij opviel is dat veel eigenaren van AirBnB’s bij de incheck vragen om een bijdrage in de schoonmaakkosten, en voor het tussentijds wisselen van lakens en handdoeken ook een vergoeding vragen. Dit bedrag moet je contant betalen, net als de toeristenbelasting (max 20 euro per persoon). Dus lees goed de omschrijving voor aanvullende kosten voordat je boekt.

Wij verbleven in San Stae, dat erg aanvoelde als een lokale wijk. Het appartement was klein en zonder balkon, maar wel van alle comfort voorzien en de eigenares wilde graag helpen bij vragen. Hier is de link naar onze AirBnB, waar we meer dan een maand verbleven.

Aan het werk in ons appartement

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!