Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Suriname

Van Nieuw-Nickerie naar Paramaribo

Suriname lijkt eindeloos groen te zijn als je met de auto van West naar Oost Suriname rijdt. Toch zijn er onderweg nog vele kleine attracties en plekjes die je kan bezoeken. Alhoewel de meeste mensen vanuit Paramaribo trips maken naar ander plaatsen in Suriname, gaan we in deze blog van links naar rechts. Van Nieuw-Nickerie naar Paramaribo. Je kan onze ervaringen ook bekijken via youtube.

20170105_175342 (Medium)Nickerie is het rijstdistrict van Suriname, hier tref je geen romantische beelden aan van kleine rijstvelden met landarbeiders. Van de 100.000 ton die in 2016 is geproduceerd en geëxporteerd was ruim 40% van één producent afkomstig.Wat je dus wel ziet zijn grote landbouwmachines die het land bewerken en kleine vliegtuigen die het land bemesten en voorzien van pesticiden. Toch is het weidse landschap een prachtig landschap om doorheen te rijden, en het geeft je een heel ander perspectief op Suriname. Nickerie wordt vooral door Hindoestanen en Javanen bewoond en kent een zeer gemoedelijke sfeer. De mensen zijn uitermate vriendelijk en behulpzaam als je hen benadert.

IMG_9867De Zeedijk is het uiterste Westelijke punt van Suriname, alwaar je de crematieplaats en vuilstortplaats passeert, maar ook een mandir die op de dijk is gebouwd. Hier worden vaak Hindoestaanse rituelen uitgevoerd. Denk niet dat de gevallen beelden op de trap naar de rivier afval is. Volgens vele Hindoestanen mag je een beeld niet verwoesten, maar moet het teruggegeven worden aan het water, als het is beschadigd. Daarom wordt het hier achtergelaten, zodat het kan wegdrijven naar zee. Op de rondrit langs de Zeedijk kom je vanzelf weer in Nieuw-Nickerie uit, maar voordat je de stad inrijdt zie je nog een aantal grote rijstopslagplaatsen en –pellers.

IMG_9884

Nieuw-Nickerie zelf is niet zo heel erg boeiend. We hebben de markt bezocht, het mooie kanaal met waterlelies gefotografeerd en wat rondgereden langs koloniale en moderne gebouwen.

_MG_5445Veel toeristen gaan naar Bigi Pan. Wij zijn daar enkele jaren geleden geweest met Stephanie. Zij woont zelf in Nickerie en heeft een mooie lodge op het meer. Haar telefoonnummer is: +597 8783651 of  +597 8852471 en haar email is: skrama78.sk@gmail.com. Het was een mooie tocht, met goed eten en interessante verhalen en inzichten.

Vanuit Nieuw-Nickerie kun je ook Guyana bezoeken. Helaas is het niet mogelijk om met een huurauto naar het buurland te gaan. Bij de grenspost moet je namelijk kunnen aantonen dat je de eigenaar van de auto bent, of dat de eigenaar toestemming heeft gegeven. Wel kun je vanuit Nickerie met georganiseerd vervoer naar Guyana voor een bezoek aan Georgetown, of een busje aan de overkant van de backtrack route of officiële grensoversteek nemen. Houd wel rekening met het feit dat je weer een toeristenkaart nodig hebt als je Suriname ingaat, zeker als je via de officiële route gaat. Wij hopen Guyana een ander keer te bezoeken en dan met de auto vanuit Georgetown naar Manaus in Brazilië te rijden.

Nee, Nickerie kent niet veel attracties, maar met het landschap dat zo anders is en een totaal andere sfeer, is het wel een reden om te gaan. En, zoals zo vaak wordt gezegd, de eindbestemming is niet het doel. De reis erheen is meer dan de helft van de pret.

Wageningen is écht geen dorp om in te verblijven of uren door te brengen. De voormalige thuisbasis van de rijstindustrie20170104_131911 (Medium) is verlaten. De bewoners vertellen, elke keer als we het dorp bezoeken, dat er weer investeerders zijn geweest. Dat binnenkort de voormalige SML weer zal worden opgestart. Wij hebben onze ernstige twijfels hierover. In ieder geval kun je vrijwel geheel om het voormalige SML terrein heen rijden en de gebouwen bewonderen. Aan de zijkant van het gebouw is een kleine recreatieplaats aan de oever van de Nickerie rivier. Hier heb je een mooi uitzicht op de vervallen gebouwen, en kun je heerlijk onder de boom zitten. De jonge eigenaar is een voormalige reisgids, die drie brulapen houdt en wat lokale groenten en fruit teelt. Een aardige jongen, altijd in voor een praatje. We hopen dat zijn droom van een succesvolle business waarheid zal worden.

Onderweg terug naar Paramaribo is Coronie een goede tussenstop. Sowieso stoppen ook alle taxibusjes daar, dus de supermarkten zijn goed bevoorraad. Op het plein staan meestal ook enkele kraampjes die vruchten in zuur verkopen of snacks in de aanbieding hebben. Coronie is vooral interessant vanwege haar vele oude koloniale woningen. Prachtige gebouwen, kleine huisjes en oude begraafplaatsen zijn langs de weg te bewonderen. Er zijn ook enkele kramen die onder andere kokosolie en parwahoning verkopen. In Coronie tref je relatief veel senioren aan, waarvan een groot deel een aantal jaren in Nederland heeft gewoond. Zo hebben wij kennisgemaakt met drie heren, die elke dag op hun balkon zitten en het leven bespreken. Eén van hen was zo aardig om ons een hele doos mango’s te geven. Coronie is een district waar vooral Creolen ofwel Afro-Surinamers leven.

Als je verder rijdt richting Paramaribo, dan ga je over de Coppenamebrug. Kort na de brug zie je een aantal kramen en een afslag naar links. Bij de kramen kun je ‘warme’ ofwel gerookte vis en snacks kopen. Als je de weg ingaat, kom je uit in Boskamp. Boskamp is de plek waarvandaan de boten vertrekken naar het Wayambo-gebied.

20170106_163752Wij hebben Boskamp gebruikt als startpunt voor onze trip naar Kalebaskreek, het eerste Inheemse dorp vanaf Boskamp gezien. Marilyn Scholsberg (+597 8256215) is de contactpersoon voor het boeken van een trip naar Kalebaskreek. De Parbode-gids geeft aan dat de locatie wat vervallen is. We zijn het daarmee eens. Er is geen werkend toilet of douche en de kamers zijn erg muffig. Mijn partner heeft echter in zijn hangmat geslapen en ik heb een matras op twee bankjes gelegd in de open tussenruimte. Met het uitzicht op de bosrand, vonden wij het een geweldige plek om te verblijven. We hadden ons eigen eten en drinken meegenomen (tips hiervoor, lees je hier) en dat klaargemaakt.

IMG_0012De moeraswandeling met de lokale gids was erg boeiend en op sommige momenten een zelfs spannend, toen we daadwerkelijk door het moeras moesten waden. We hebben tijdens de wandeling weinig dieren gezien. Gelukkig werd dat goed gemaakt met de aapjes en verschillende vogels die we vanuit onze hangmat in onze accommodatie konden zien en horen. Marilyn gaf aan dat in augustus de ara’s massaal over het dorp vliegen. Van andere bezoekers heb ik begrepen dat zij wel wilde dieren hebben gespot in het bos. De dorpswandeling was gemoedelijk en veelal wordt er her en der met een dorpsbewoner een praatje gemaakt. Als je meer over de inwoners wilt weten, moet je wel vragen stellen,  want de gids geeft uit zichzelf  niet  veel informatie.

Als je met primitieve omstandigheden kunt omgaan, en rust waardeert, dan is Kalebaskreek absoluut een heerlijke bestemming.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVanuit Boskamp is het nog een klein uur met de auto naar Paramaribo, waarbij je voordat je in Paramaribo aankomt nog Saramacca doorkruist. Op een grote rotonde kun je de afslag naar Groningen nemen. Dit is een alternatieve route, die je uiteindelijk naar de zuidkant (Coppenamestraat) van Paramaribo brengt. Via deze mooie route passeer je Groningen en enkele Inheemse dorpen. Als je de tijd hebt, zeker de moeite waard. Groningen is leuk voor een kleine tussenstop, een snack en drankje is gauw gevonden en kan worden gebruikt aan de rivieroever. In het dorp is er niet veel te doen, maar als je toch wilt overnachten dan raden we je een overnachting bij de heer Zondervan (+597 8613788) aan. Een oudere heer, die het bos goed heeft verkend in zijn jonge jaren. De foto van hem met een acht meter lange anaconda zullen we niet gauw vergeten. In het weekend wordt Groningen veel bezocht door mensen uit de stad, maar doordeweeks is het er verlaten.

Of je nu via Groningen en Uitkijk of via de Oost-Westverbinding teruggaat naar de stad, beiden zijn aangenaam en boeiend als je goed uit je autoraam kijkt en niet te hard rijdt.

Kapelka Travel Magazine

Diverse artikelen van Kapelka Travel zijn gebundeld in onderstaande magazine. Deze magazine is een mooie aanvulling op je reisgids voor Suriname en voor de Suriname-kenners een inspiratiebron voor een volgend bezoek aan Suriname. Door de artikelen samen te bundelen in één magazine, kun je ze nu ook rustig offline lezen in het vliegtuig of in de hangmat.

Klik op onderstaande foto om jouw pdf-versie te downloaden voor €2.50.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!