Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Duitsland

3x genieten van de Duitse keuken in Noord-Duitsland

Duitsland heeft heel wat meer te bieden dan curryworst en schwein axe. Voor het verbreden van je culinaire blik op Duitsland, heb ik drie gebieden in het noorden van Duitsland in kaart gebracht waar je heerlijk kunt eten.

Rügen aan de Noordkust – natuurlijk eten

Langs de noordkust van Duitsland, in deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, groeien talloze stekelige duindoornstruiken. De oranje bessen van deze struik, met hun hoge gehalte aan vitamines en mineralen, worden voor de meest uiteenlopende producten gebruikt. Zo worden de bessen verwerkt in olie, sap, nectar, thee, jam, likeur, wijn, grog en cosmetica. Bij de kwekerijen op het eiland Rügen kun je meehelpen bij de oogst van de duindoorn en de verschillende producten uitproberen.

Wie van gezond eten houdt, gemaakt van lokale producten, komt op het eiland Rügen niets tekort. Zo is er een bakker die zeer bijzondere broden bakt, waaronder enkele broden met gras erin verwerkt. Of neem Michelinster chef-kok Ralf Haug die zijn creaties in twee restaurants op het eiland serveert. In zijn ‘kantine’ eet je al een 3-gangen menu voor 19 euro.

Behalve genieten van zee, strand en natuur op dit grootste eiland van Duitsland, komen ook je smaakpapillen helemaal aan hun trekken.

Meer informatie vind je op de website van het eiland Rügen.

Duindoorn: lokaal natuurproduct van het eiland Rügen
Lokale natuurproducten van het eiland Rügen Credit: Mecklenburg-Vorpommern Tourism

Oldenburg – boerenkool met pinkel op de kerstmarkt

In Nedersaksen, ook in het noorden van Duitsland, koesteren de bewoners hun boerenkooltraditie. Zij eten deze wintergroente met een pinkel. Dat is een gortworst van spek, buikvlees, uien en specerijen. Zo gauw als de eerste vorst is geweest, zetten de Nedersaksen grünkohl mit pinkel op tafel.

Vanaf januari tot en met maart lopen op zaterdagmiddag groepjes mensen met een bolderwagen vol eten en vooral schnapps door parken en bossen. Zij maken een zogenaamde kohlfahrt. Tijdens de wandeltocht spelen ze ludieke spelletjes als theezakjes werpen en spijkerpoepen. Ook moet er bij elke bocht en brug een borrel worden gedronken. Dat verklaart ook het bekertje dat iedereen om z’n hals heeft hangen. In sommige regio’s wordt er ook geboßelt, in Nederland ook wel klootschieten genoemd. De kohlfahrt eindigt altijd bij een restaurant waar het traditionele gerecht grünkohl mit pinkel wordt gegeten.

Het blijft niet bij tradities alleen. Inmiddels maakt men hier ook allerlei voedselproducten van groene kool, zoals pesto, thee, chutney en zelfs bonbons. De kleine Ols Brauerei heeft een speciaal biertje gebrouwd dat perfect bij de boerenkool past: het Ols Oldenburger Palmenbräu.

Misschien dit jaar niet naar de Keulse kerstmarkt, maar naar die van Oldenburg waar ze grünkohl mit pinkel serveren?

Meer informatie over Oldenburg, de hoofdstad van boerenkool, vind je op de website van Oldenburg Tourism.

Oldenburg pinkel worst
Boerenkool met worst uit Oldenburg credit: Oldenburg Tourism

Lübeck – marsepein voor de zoetekouw

Alhoewel marsepein van oorsprong uit het midden-oosten komt, heeft Lübeck vanaf 1800 een uitstekende reputatie en naam opgebouwd als marsepeinstad.

In deze Hanzestad zijn meerdere grote bedrijven gevestigd die Lübecker marsepein maken en deze over de hele wereld exporteren. Het  wereldberoemde marsepeinhuis Niederegger heeft op de tweede etage, in de marzipan-salon, een boeiende tentoonstelling ingericht. Beneden kun je uiteraard heerlijk in het café zitten met een stukje marsepein bij de koffie of thee.

Gastronoom en sterke drankkenner Clemens Dietrich, eigenaar van bar Dietrichʹs, heeft twee nieuwe soorten sterke drank met marsepein ontwikkeld. De KöniGIN der Hanse als hoogwaardige dry gin en HANS, een barnsteen-kleurige marsepeinlikeur.

Meer informatie over Lübeck vind je op de website van Lübeck Tourism.

Lübeck Marsepein
Marsepein uit Lübeck, ook perfect als cadeau. Credit: Lübeck Tourism

Zelf heb ik mij al eerder laten verrassen door de lekkere restaurants van München. Echt waar, er is in Duitsland écht veel lekkers te eten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!