Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Algarve, Portugal

Vijf onbekende highlights in de Algarve

In totaal heb ik zo’n 5 maanden in de Algarve doorgebracht. Tijdens mijn verblijf ben ik op zoek gegaan naar de minder bekende highlights van de Algarve. Hier zijn voor mij de vijf mooiste onbekende hoogtepunten in de Algarve.

1. Monte Clerigo

Dat de stranden en de kustlijn van de Algarve mooi zijn, kan iedereen beamen. Terwijl veel mensen de zuidkust met haar zandkleurige kliffen bewonderen, ben ik gevallen voor de ruige westkust. Zwarte kliffen met laagjes als spekkoek worden hier belaagd door golven vanaf de oceaan. Daar tussendoor zie je rotsen van roodgeel klei, die langzaam afbrokkelen.

Met de Rota Vicentina’s Fishermen trail, die vanaf Lagos helemaal langs de kust naar Sines loopt, krijg je alle kans om deze wilde kustlijn te bewonderen. Uiteraard kun je ook kiezen voor een rondwandeling of uitstappen bij één van de vele uitkijkpunten langs de westkust.

Mijn favoriete strand werd en blijft Monte Clerigo, net buiten Aljezur. Het gelijknamige dorpje is gebouwd op de helling van een klif met daar vlakbij een goed zandstrand. In het water liggen pikzwarte rotsen die bij eb boven het water uitsteken en mooi van vorm zijn. Wie naar boven kijkt ziet het roodgeel van de zandkliffen. Op sommige plaatsen valt deze naar beneden vanwege erosie.

Enkele café’s bedienen de verschillende klanten. Hier komen zowel surfers, lokale Portugezen als expats.

Op het strand van Monte Clerigo

Wie op de T-splitsing niet linksaf gaat naar het dorp en strand, maar de afslag naar rechts neemt, komt uit op een hoge klif. Vanaf daar kijk je zowel links als rechts langs de westkust van de Algarve. De weg stopt daar waar de rivier naar Aljezur begint. Aan de overkant van het riviertje ligt het strand van Amoreira. Om dat strand te bereiken, moet je helemaal terugrijden naar Aljezur, want alleen daar kun je de rivier oversteken. Eenmaal op het strand van Amoreira kun je behalve langs de zee, ook zeker een kilometer landinwaarts langs de kleine kronkelende rivier wandelen.

Monte Clerigo is een relatief rustig strand vergeleken met de stranden van Odeceixe en de zuiderlijkere stranden nabij Carrapateira. Deze gemoedelijke sfeer, en haar vele lokale bezoekers maakte het tot één van onze onverwachte highlights in de Algarve.

algarve clerigos aljezur
Zonsondergang op de hoge kliffen van Monte Clerigo

2. Kunst en cultuur in de Algarve

Ben je eenmaal aan de westkust, vraag dan of Lavrar o Mar op dat moment een voorstelling verzorgd. Deze kleine culturele instelling haalt regelmatig moderne circusvoorstellingen naar de regio, maar ontwikkelt ook haar eigen muzikale en theatrale voorstellingen met de inzet van lokale talenten.

Al haar voorstellingen zijn van zeer hoog niveau en altijd uitverkocht. Lavrar o Mar is één van de vele culturele instellingen en activiteiten die door het 365 Algarve programma wordt gefinancierd. Tijdens mijn verblijf heb ik ook een openlucht filmvoorstelling, verschillende toneelvoorstellingen en muziekoptredens mogen meemaken. Zonder dat ik het wist, heb ik ook een kleine kunstexpositie in São Bras do Alportel bezocht, dat mede door hen werd gefinancierd.

Er gebeurt veel meer aan kunst en cultuur in de Algarve, dan op het eerste oog lijkt. Haal daarom dus vooral de Algarve Events gids op bij het toeristeninformatiecentrum voor een overzicht van alle culturele en kunstzinnige activiteiten in de Algarve.

Er is in de Algarve ècht veel meer te doen dan alleen op het strand liggen of wandelen. De hoeveelheid aan kunst en cultuur was mijn tweede onverwachte highlight in de Algarve.

Faro unveiled theater
Theaterstuk over de geschiedenis van Faro, op lokatie. Hier in het stadsmuseum bij een mozaïek uit de 3de eeuw.

3. Autorijden door de bergen, de N267 tussen São Marcos en Monchique

De N267 kronkelt en slingert door de heuvels en kleine bergen van de Algarve. De weg begint in São Marcos da Serra en gaat dan via Monchique naar Aljezur. Het eerste stuk naar Monchique is werkelijk prachtig. Kronkelende wegen, bossen, uitzichten over grote meren, vergezichten richting zee en de gebergtes zelf maken het tot de ultieme autoroute in de Algarve. Het was mijn derde highlight van de Algarve.

Uitzicht over Barragem de Odelouca , onderweg van São Marcos naar Monchique

4. Faro, stad met vele gezichten

Behalve de mensen die met de auto naar de Algarve komen, arriveert de rest van haar bezoekers op de luchthaven van Faro. De meesten reizen dan door naar Albufeira, Portimão of andere plaatsen waar ze een huisje hebben gehuurd. De stad Faro wordt zelden tot nooit bezocht, maar is absoluut de moeite waard om te bezoeken.

Niet alleen vanwege de vele ooievaars op haar eeuwenoude gebouwen, maar ook vanwege de Igreja do Carmo, het oude stadscentrum en de toegang tot Ria Formosa. Op de steiger in de stadshaven bevindt zich ook een uitstekend visrestaurant en verschillende kleine musea maken de stad tot een prettig uitje voor iedereen.

Niet iedereen houdt van deze stad, sommige mensen vinden de stad vies en onoverzichtelijk. Echter, met een beetje voorbereiding, zul je hier vele pareltjes ontdekken. Niet alle highlights van de Algarve zijn op het eerste gezicht gelijk te zien. Voor Faro moet je even wat verder kijken, maar dan heb je wel een unieke ervaring.

faro haven oude stad
Uitzicht over de haven richting de oude ommuurde stad

5 Geboorteplaats van de kurkindustrie in São Bras de Alportel

Mijn vijfde en laatste onverwachte highlight was São Bras de Alportel. Het kleine dorp heeft ontzettend veel te bieden aan haar bezoekers.

Vooral mijn bezoek aan Museu do Traje do Algarve, waar wordt verteld over de opkomst en neergang van de kurkindustrie, was zeer inzichtgevend. Ook geeft het in één van haar schuren een gedetailleerde uitleg over hoe de kurkteelt en verwerking van kurk plaatsvindt. Al met al een goede introductie voordat ik kurkfabriek Nova Cortiça bezocht.

In de omgeving zijn een paar uitstekende wandelingen uitgezet, die je onder andere langs kurkplantages brengt. Of wandel enkele honderden meters over een oude Romeinse weg. Het zijn slechts enkele van de vele kleine bezienswaardigheden in deze omgeving.

Sao Bras de Alportel Algarve
Een deel van de Romeinse weg in São Bras de Alportel

En zo zijn er nog meer verrassingen voor bezoekers, die zich buiten de standaardplaatsen als Portimão en Albufeira wagen. Huur een auto en ga erop uit in de Algarve is mijn advies. Vele onverwachte highlights zullen dan je pad treffen.

Over veel van de genoemde bestemmingen heb ik meer gedetailleerde blogs geschreven. Deze vind je hier.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!