Voor mij is New York zoveel meer dan alleen Manhattan. Elke buurt, elke wijk heeft haar eigen cultuur en architectuur. De ene keer wandel je door voornamelijk grote parken, de andere keer door drukke wijken met New Yorkers on-the-move.
In deze blog deel ik vijf van mijn favoriete wandelingen door de stad. Iedere wandeling brengt je naar een andere wijk van deze metropool.
Inhoud
Rondje High Line en Hudson River
De High Line was ooit een verhoogd treinspoor dat dwars door Manhattan liep. Nu is het een park en één van de topattracties van de stad. Het trekt meer dan 500.000 bezoekers per 2 maanden. Buiten de weekenden om, midden op de dag of in de vroege ochtend of bij avondschemering, kun je er nog steeds prima in alle rust wandelen en genieten van de vele planten en knusse zitplaatsen.
Overweeg om een gratis rondleiding te nemen, gegeven door een lokale vrijwilliger. Deze vertelt je meer over de geschiedenis van de High Line, maar wijst ook bijzondere planten aan. Ze zorgt ervoor dat je geen van de gebouwen mist die door bekende architecten zijn ontworpen.
Deze rondwandeling kun je anywhere op de High Line beginnen, maar wandel wel eerst naar het noorden. Je verlaat de High Line dan helemaal aan het einde bij 34th Street en vervolg dan je wandeling richting het zuiden langs de oevers van de Hudson River. In het lang uitgestrekte park vind je diverse restaurants en cafés, maar er is ook Little Island, een heel bijzonder klein parkje in het water.
De wandeling langs het water eindigt bij het Whitney Museum, ter hoogte van het meest zuidelijke puntje van de High Line.
Een meer uitgebreide routebeschrijving vind je hier. De route zelf vind je ook op Komoot.
Wandelen over de Grand Concourse in de Bronx
De Bronx is al lang niet meer die enge wijk die het vroeger was. Je kunt er uitstekend wandelen. Langzaamaan komt er ook meer respect en belangstelling voor de bijzondere architectuur van deze wijk. De wandeling over de Grand Concourse neemt je mee naar de wijk die het vandaag de dag is.
Je zou kunnen zeggen dat de Grand Concourse iets weg heeft van de Champ Elysée in Parijs. Het is een hele brede weg dwars door de wijk met aan beide zijden appartementscomplexen uit de art-decoperiode.
Vanaf Fordham Road kom je terecht in een typische Latijns-Amerikaans winkelgebied vol losse stands en lokale buffetrestaurants. Daarna wordt het wat rustiger. Stap binnen bij het gratis Bronx Museum voor een beetje lokale kunst. Dit museum bevindt zich ter hoogte van 165th Street. Je wandeling eindigt bij de City Hall, nu gerechtsgebouw, met haar enorme standbeelden. Binnen in het gebouw zijn enorme muurschilderingen te vinden uit de jaren 30. De agenten bij de entree, vertellen je waar je ze kunt vinden.
Een meer uitgebreide routebeschrijving van deze wandeling vind je hier. De route zelf vind je ook op Komoot.
Stukje Nederlandse geschiedenis in het noordelijkst puntje van Manhattan
Na alle stedelijkheid van de Bronx en het stadscentrum, is het tijd voor een wandeling door groen New York. Aan de overkant van de Bronx, op het meest noordelijke puntje van Manhattan, is de wijk Inwood.
Begin je wandeling met een bezoek aan het Dyckman Farmhouse Museum, een oude boerderijwoning uit de 18de eeuw. Deze familie is van oorsprong afkomstig uit Nederland.
Daarna wandel je door Inwood Park met haar enorm grote tulpenbomen (magnolia’s) en rotsachtige heuvels. In het park bevindt zich een herdenkingssteen waar de Nederlanders New York ‘gekocht’ zouden hebben van de lokale inheemse bevolking.
Vanuit Inwood Park wandel je zo Tryon Park in, waar de iepen volop schaduw bieden. Hier vind je ook een prachtige heidetuin en natuurlijk zijn er de uitzichten over de Hudson rivier. Als afsluiting van deze groene wandeling breng je een bezoek aan het heilige graf van St.-Frances Cabrini. De eerste heilige van de Verenigde Staten.
Een gedetailleerde beschrijving van deze wandeling vind je hier. En ook deze route vind je terug op Komoot.
Struinen door Washington Heights en Harlem
Deze route is een mooie combinatie van stedelijkheid, geschiedenis en parken. Je begint je wandeling bij High Bridge, een voormalig aquaduct dat water vanuit hoger gelegen gebieden naar Manhattan vervoerde.
Tijdens deze wandeling richting Central Park kom je langs twee bijzondere museumwoningen. Als eerste passeer je het Jumel-Morris huis met haar excentrieke bewoners. Daarna volgt een wandeling door de wijk Harlem. Onderweg kun je Hispanic Society of America bezoeken waar je gratis ondergedompeld wordt in Portugese en Spaanse kunst. Vlak daarachter is een begraafplaats waar menig bekende Amerikaan begraven ligt.
Na deze experience is het tijd om de voormalige woning van Hamilton-Grange te bezoeken. Vlakbij is de campus van New York City College met haar typische grijze gebouwen. Vanaf de 123ste straat kom je in het blok van de Columbia Universiteit. Tussendoor kun je een stukje oud Harlem proeven en de mausoleum van ex-president Grant bezoeken.
En na deze lange wandeling is een beloning bij de Hungarian Pastry Shop de perfecte afsluiter. Dit cafeetje bevindt zich recht tegenover één van de mooiste kathedralen van New York.
Een hele afwisselende wandeling dus. Je vindt de route op Komoot en een uitgebreider routebeschrijving hier.
Strandwandeling van Brighton Beach naar Coney Island
En als je de hectiek en drukte van New York echt even achter je wil laten, reis dan af naar Brighton Beach voor een wandeling over het strand naar Coney Island. En als het warm is, kun je hier natuurlijk ook uitstekend zwemmen!
Het is even een reis met de metro, maar je ziet onderweg ook andere delen van New York. Het grootste deel van de metrorit gaat namelijk bovengronds.
De wandeling begint in Brighton Beach, een voornamelijk Russische enclave. In de ochtend neemt menige lokale bewoner hier een duik in het water en wordt er gymnastiek op het strand gedaan.
De eindbestemming Coney Island staat bekend om haar pretpark, welke in het weekend veel bezoekers trekt. Houd je van wat spanning en sensatie, dan zijn de rollercoasters hier zeker de moeite waard.
Dus doe je schoenen uit en maak een wandeling over het strand van New York. De complete routebeschrijving vind je hier en de route zelf op Komoot alhoewel je die niet écht nodig zult hebben.
Tot slot
Zin in meer inspiratie voor een ander New York? Check dan ook mijn andere artikelen.
Geef een reactie