Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Kunst, Londen

Bezoek aan Saatchi Gallery in Londen

Londen kent vele grote kunstmusea, zoals de Tate met verschillende vestigingen en de National Gallery. Het zijn echter vaak de wat kleinere en buiten het centrum gelegen musea en galerieën, die me het meest raken.

De Saatchi Gallery was voor mij écht een ontdekking. Moderne kunst van jonge en talentvolle kunstenaars worden hier in verschillende exposities tentoongesteld. Er is vrijwel altijd een fotoexpositie, er staan één of meerdere grote kunstinstallaties, en natuurlijk ontbreken schilderijen hier ook niet.

De buitenkant is geen weergave van wat je binnen aantreft!

Wie en wat is Saatchi gallery

Charles Saatchi is de eigenaar van deze galerie annex museum. Samen met zijn broer had hij een zeer bekend advertentiebedrijf in de jaren ’80, dat hem veel geld heeft opgeleverd. Al in 1985 opende hij zijn galerie waar hij naast stukken uit zijn eigen collectie, vooral ook jonge Britse kunstenaars promootte.

Sinds 2008 heeft de galerie zijn huidige locatie gevonden in Chelsea. Aan de buitenkant oogt het als een typisch Engels gebouw, maar van binnen heeft het een elegant, minimalistisch en modern interieur.

Saatchi promoot naast jonge Britse kunstenaars, ook onbekende buitenlandse kunstenaars. Hij geeft hen de mogeijkheid om bij hem voor het eerst in de UK te exposeren.

De bekende Britse kunstenaar Damien Hirst heeft hier ook ooit zijn eerste expositie gehouden, waarna hij doorbrak als kunstenaar.

Een intrigerende fototentoonstelling uit 2017 met niet alleen fotoprints, maar ook foto’s op LCD-schermen.

Wat kun je verwachten?

In eerste instantie een modern minimalistisch interieur, welke heel prettig is om doorheen te wandelen. Ik heb de galerie bezocht in 2017 en 2019, en vond het elke keer een aangenaam bezoek.

Er is geen vaste collectie, dus elke keer is het afwachten wat je zult aantreffen. Er zijn echter steeds zo’n 3-4 exposities met verschillende thema’s en gebruik van materialen. Naast schilderijen, worden er ook foto’s, installaties en sculpturen tentoongesteld. Natuurlijk zullen niet alle kunstwerken je aanspreken, maar ondanks dat wandel ik elke keer toch tevreden naar buiten. Er is altijd wel iets moois of interessants te zien of te ervaren.

Een bezoek aan de galerie is gratis, maar check wel vooraf de website van Saatchi Gallery. Soms is het gesloten vanwege een event of moet je entree betalen vanwege een specifieke activiteit die er dan plaatsvindt.

Een foto van een foto laat zelden de kracht van die foto zien, maarPierre Carreau’s foto’s vond ik wel erg mooi (2019)

Bonus: Saatchi gallery winkel

Als je nog op zoek bent naar een origineel cadeau dat iets te maken heeft met kunst of design, dan is de Saatchi gallery winkel een aanrader. Ik mag er graag rondsnuffelen en allerlei boekjes en voorwerpen bekijken. Het inspireert mij altijd weer!

Een installatie waarbij je als je naar binnenging in een kaleidoscoop terecht kwam, erg populair onder instagrammers 🙂 Maker is Laura Buckley. Titel: Fata Morgana uit 2012. Gezien in 2019.

Wanneer te bezoeken

Alleen zul je er nooit zijn, want Saatchi gallery trekt zo’n 1,5 miljoen bezoekers per jaar. Velen daarvan zijn Londenaren, die regelmatig naar binnenlopen om wat cultuur op te snuiven.

Toch had ik tijdens mijn bezoeken niet het idee dat het extreem druk was. In de avonduren en weekenden zal het zeker drukker zijn, maar overdag op doordeweekse dagen kun je er rustig en ongestoord van zaal naar zaal slenteren.

De galerie is elke dag open van 10 tot 21 uur, alleen op zondag sluiten ze om 18uur.

Tentoonstelling over moderne Russische kunst (2017)
Werken van Pierre Carreau en Whitney Bedford (2019)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!