Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Porto, Portugal

Casa musea in Porto; een unieke ervaring

porto casa museu museum

We waren er al aan voorbij gelopen, toen de rondleidster van casa museu Marta Ortigão Sampaio, ons attendeerde op een schilderij. ‘Zien jullie dit schilderij, het is een zelfportret van Aurélia de Sousa’. We lopen terug naar een gewoon schilderij van een heilige, dachten wij. Nu zien we het vrouwelijke hoofd boven het monnikskleed uitsteken. Dat is durven! In een sterk religieus land, waar de heilige António één van de belangrijkste heiligen is, zijn gezicht vervangen door dat van jezelf. Erg provocerend, zeker voor die tijd, zo eind 19de eeuw. Onze interesse voor deze schilderes is gewekt! We stellen veel vragen aan onze begeleidster, die er met plezier antwoord op geeft.

porto casa museu Marta Ortigao sampaio

Een bezoek aan een casa museu in Porto is zoveel interessanter en inzichtelijker, dan wandelen door de grote witte museumzalen van Museu Nacional Soares dos Reis waar alle schilderijen ordelijk naast elkaar hangen.

Gevestigd in voormalige woningen van kunstenaars en verzamelaars worden in casa museus zowel kunstwerken tentoongesteld als de kamers waarin werd geleefd door de desbetreffende persoon. In Porto bevinden zich vooral casa museus van mensen die werden geboren eind 19de eeuw en overleden in de 20ste eeuw. De dochter van Guerra Junqueiro, Maria Isabel, vond dat haar vader’s museum de persoonlijkheid en sfeer van z’n privéleven moest uitdragen. “Je moet het gevoel hebben dat zijn aanwezigheid er nog steeds is“, heeft zij gezegd.

porto casa museu

We hebben drie casa museu bezocht in Porto, en elk huis had zijn eigen verhaal. De medewerker die met je meeloopt tijdens het bezoek is veelal één van de conservatoren of onderzoekers. Zij geven geen rondleiding met een standaard verhaal, maar laten zich leiden door jouw interesse en vragen. Alleen aan het begin van het bezoek wordt een korte introductie gehouden, maar daarna is het aan jou om te bepalen hoeveel informatie je wilt ontvangen en hoe snel je door het museum wilt lopen. Als je belangstelling toont en vragen stelt, wordt het bezoek een heel boeiende, op-maat gemaakte rondleiding. Bijzondere details en verhalen vliegen over de tafel. Het kan gaan over de persoonlijkheid van de verzamelaar of kunstenaar, maar ook over een kunstwerk of detail van het huis.

porto casa museu teixeira lopes

Zowel casa museu Teixeira Lopes als het eerder genoemde casa museu Marta Ortigão Sampaio liggen buiten het toeristische centrum. Voor casa museu Marta Ortigão Sampaio loop je vanuit het stadscentrum langs scholen, ziekenhuizen, lokale restaurantjes en winkels. Om de hoek van het museum ligt het Alberquerque plein met daar vlakbij het door Remco Koolhaas ontworpen Casa Musica.

porto casa musica

Casa museu Teixeira Lopes ligt op de top van een heuvel in de wijk Vila Nova de Gaia, bekend van zijn vele porthuizen. Vanaf het museum kun je via smalle straatjes, dwars door het gebied met de porthuizen, afdalen naar de kade. Onderweg zijn enkele goede porthuizen gevestigd met bezoekerscentra waar je port kunt proeven of een tour door de kelders kunt nemen.

Casa Museu Guerra Junqueiro ligt gelijk achter het kathedraal en is de enige die midden in het toeristisch gebied ligt. En toch struikel je hier niet over de toeristen. Het straatje dat nergens naar toe lijkt te leiden, wordt slechts bezocht door mensen die naar het museum gaan.

Laat de grote kale museumzalen achter je en bezoek één van de vele casa museu in Porto voor een inkijk in het leven van de bourgeoisie van Porto.

Casa museu Guerra Junqueiro

Adres: Rua de Dom Hugo, 32, 4050-305 Porto
Tel.: +351 22 200 36 89
Openingstijden: Dinsdag – Zondag 10:00-17:30

Prijs: 2,20, gratis in weekend en met Portocard

Casa museu Teixeira Lopes

Adres: Rua Teixeira Lopes, 32, 4400-320 Mafamude VNG

Tel:+351 22 375 12 24

Openingstijden: Dinsdag -Vrijdag 9:00/12:30 – 14:00/17:00, zaterdag 09:00/12.00 – 14.00/17.00, zondag en feestdagen 10:00/12:00 – 14:00/17:00

Prijs: gratis

Casa-Museu Marta Ortigão Sampaio

Adres: Rua Nossa Senhora de Fátima, 291-299, 4050-428 Porto
Tel.: +351 22 606 65 68
Openingstijden: Dinsdag – Zaterdag 10:00-17:30, Zondag 10:00/12:30 -14:00/17:30

Prijs: 2,20, gratis in weekend en met Portocard

NB. Geen van de musea heeft een eigen website.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!