Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

New York

Verken de geheimen van Harlem, New York

Hispanic society New York

Manhattan is de place-to-be, maar Harlem heeft zowel de geschiedenis als de rauwe kanten van New York. Tijdens mijn verkenning van Harlem ben ik echte ‘hidden gems’ tegengekomen, die ik graag met je deel.

Hamilton Grange National Memorial

Het begint met een bezoek aan de gratis Hamilton Grange National Memorial, ofwel het huis van Hamilton Grange.  Laat je hier door een park ranger voorlichten over de rol die hij, als één van de founding fathers van de VS, heeft gespeeld in de Amerikaanse geschiedenis. Het huis zelf is enkele jaren geleden verplaatst naar zijn huidige locatie. In het museum is een documentaire te zien van dit technisch hoogstandje.

Hamilton Grange Memorial Harlem New York

Morris-Jumel Mansion

Hamilton Grange is uiteindelijk dodelijk gewond geraakt in een duel met Aaron Buur, die was getrouwd met Eliza Jummel. Haar huis (of eigenlijk dat van haar eerste man) kun je bezoeken. Het Morris-Jumel Mansion heeft een zeer rijke en turbulente geschiedenis. Middels een audio-tour wordt alles in geuren en kleuren vertelt. Verder zijn er in het huis verschillende informatieborden, die vooral aandacht besteden aan de beginjaren van de VS. De entree voor dit huis is 10 USD, maar ik vond het gezien de geschiedenis zeker de moeite waard! Volgens sommigen is dit huis ook het oudste huis van Manhattan.

Om de hoek bij het Morris-Jumel Mantion is Sylvan Terrace, één van de laatste houten rijtjeshuizen in New York.

Sylvan Terrace Harlem New York

Hispanic Society museum

Helemaal aan de noordkant van Harlem, bij de Trinity begraafplaats is de Hispanic society museum. Een voor mij volledig onverwachte verrassing in een moderne stad als New York. Het gebouw zelf stamt uit begin 19de eeuw en diens architectuur wordt omschreven als Amerikaanse Renaissance. Binnenin tref je zeer oude Spaanse kunst aan. En ja, een bezoek aan dit museum is gratis.

Hispanic society New York

Church of the Intercession

Trinity begraafplaats en de kerk van de interession zijn twee andere iconen, gelegen gelijk naast de Audubon Terrace, waaraan het gebouw van de Spaanse Historische Kring is gelegen.

Als je de kans krijgt, is het de moeite waard om bij de kerk naar binnen te gaan en de crypt te bezoeken. De akoestiek schijnt hier perfect te zijn, waardoor bezoekers van concerten vrijwel allemaal volledig ontroerd de ruimte verlaten.

Op de begraafplaats liggen enkele bekende mensen begraven, waaronder Tennyson Dickens (zoon van Charles Dickens), auteur Ralp Waldo Ellison, oud-burgemeester Ed Koch en acteur Jerry Orbach. Ook Eliza Bowen Jumel, van eerder genoemde Jummel House, ligt hier begraven. Via deze link kun je een folder downloaden met daarin alle relevante informatie.

Schomburg center for research in black culture

Harlem staat echter vooral bekend om haar grote Afro-Amerikaanse gemeenschap. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hier het Schomburg Center for research in Black culture, gelegen aan de Malcolm X boulevard, is gevestigd. In dit informatiecentrum wordt veel aandacht besteed aan de strijd die Afro-Amerikanen hebben geleverd voor gelijke rechten. Verder organiseren zij kunstexposities van zwarte kunstenaars. Het Schomburg Center is gratis te bezoeken.

Verder hebben we vooral rondgelopen in Harlem om de sfeer en cultuur van de wijk op te snuiven. Een goede plaats daarvoor is E 125th street. Daarbij zijn we uiteraard ook even in de lobby van het befaamde Apollo theater geweest en binnengestapt bij Studio Museum, waar je nog meer kunst tegenkomt.

New York Harlem museum

Fried food

Een paar blokken ten noorden van het Schomburg center, zit in een linkerstraatje een klein afhaal restaurantje met vooral Southern food. Ik heb daar mijn eerste ‘candied yam’ gehad (super vet, super zoet en eeeerg lekker) met een heerlijk gemarineerde bbq chicken. We hebben ons eten genuttigd in Central Park, dat maar twee metrohaltes naar het zuiden ligt.

Southern comfort food New York

Een andere heerlijk ongezonde plek, voor een lekkere afhaalmaaltijd, is vlakbij het Hamilton Grange memorial. Als je van daaruit naar het noorden loopt over de St. Nicholas Avenue, dan tref je aan de rechterkant in het souterrain de Famous Fish Market aan. Alhoewel de plaats zelf geen uitstraling heeft, is haar gefrituurde vis de lekkerste die ik ooit heb gehad.

Als je de tijd hebt, en je wilt wat anders doen. Dan is Harlem in New York een absolute aanrader! Onderweg vanaf Manhattan kom je ook nog langs kathedraal St. John the Divine, Columbia universiteit en Generaal Grant national memorial.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!