Met meer dan 150 musea in Lissabon is er keuze genoeg voor iedereen. Wij bezochten de onderstaande musea, omdat we graag meer wilden leren over de Portugese cultuur en geschiedenis.
Inhoud
Museu do Aljube Resistência e Liberdade
In de periode van 1936 tot en met 1975 werd Portugal geleid door een dictator. Salazar leidde het land vanaf 1936 met strakke hand. Tijdens zijn ziektebed nam Marcello Caetano het stokje over. Al snel realiseerde hij zich dat hij de ontevredenheid van het volk niet meer kon beheersen en nadat de militairen in 1974 ingrepen, nam Marcello Caetano afstand van zijn positie. Hij kreeg de kans om te vluchten naar Brazilië, waar hij met zijn gezin de rest van zijn leven doorbracht.
In de periode 1936 tot en met 1974 stond de Portugese bevolking onder strenge controle van Salazar’s politieke partij. Niet de reguliere politie, maar de politieke partijpolitie kreeg alle ruimte om mensen te bespioneren, te ondervragen en op te opsluiten. Eén van de gevangenissen was Ajuba, waarin nu het verzetsmuseum is gevestigd. In dit museum wordt de geschiedenis van de dictatuur verteld, maar ook inzicht gegeven in de gruwelijkheden die in deze gevangenis plaatsvonden.
De meeste verzetstrijders waren communisten, die protesteerden het luidst tegen het fascistisch regime. Veel van de methoden die de politieke partijpolitie gebruikte, had men geleerd van Hitler. Niet alleen leerde men van hem, ook de Amerikanen trainden de politiemensen in de meest gruwelijke ondervragingstechnieken. Het fascistisch regime heeft lang geregeerd en een grote greep gehad op de wijze waarop mensen met elkaar leefden. Het museum geeft dat zeer detailistisch weer.
Een zwarte pagina dus uit de Portugeze geschiedenis en ogenschijnlijk ook in schril contrast met de gemoedelijke mentaliteit van veel Portugezen. Je komt niet vrolijk uit het museum, maar het geeft wel veel inzicht in een moeilijke periode waar maar weinig over bekend is bij ons Nederlanders.
Museu do Aljube Resistência e Liberdade is dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 – 18.00. Een entreekaartje kost slechts 3 euro.
Fundação de Amália Rodrigues
Fado heeft Portugal in de 20ste eeuw op de muzikale wereldkaart gezet, grotendeels dankzij fado-zangeres Amália Rodrigues. Vergeet dan ook de commerciële fado-optredens in Lissabon’s Alfama, en bezoek in plaats daarvan het voormalige woonhuis van zangeres Amália Rodrigues.
Dit museumhuis is nog exact zo ingericht als toen Amália Rodrigues overleed in 1999 . Een medewerker van het museum leid je rond en beantwoord al je vragen over Fado en Amalia Rodriguees. Een mooi inkijkje in het leven van de zangeres, die de Fado uit de wereld van bohemen heeft getrokken en toegankelijk heeft gemaakt voor het gewone publiek. De Portugezen waarderen haar nog het meest voor het feit dat zij bekende Portugeze gedichten, van onder andere Camões, in Fado-stijl heeft bezongen.
Fundação Amália Rodrigues is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 18.00. Entree kost €6,50 zonder korting. Vergeet bij je bezoek niet haar nog steeds in leven zijnde papagaai Chico te begroeten.
Palácio Nationale da Ajuda
Het laatste paleis waarin de koninklijke familie van Portugal heeft gewoond, staat hoog op een heuvel met uitzicht over Lissabon. Het werd gebouwd na de aardbeving van 1755, waarbij de oorspronkelijke residentie verloren ging. Het duurde echter nog vele jaren voordat dit nieuwe paleis in gebruik werd genomen. Pas in 1866 nam de koninklijke familie haar intrede en werd het hun officiële verblijf. Het koningshuis van Portugal werd in 1910 opgeheven, maar het paleis wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt door de regering voor officiële gelegenheden.
Daar waar de benedenverdieping haar grandeur heeft bewaard, is op de eerste etage duidelijk te zien dat het koningshuis de laatste jaren vrijwel in armoede heeft geleefd. Tijdens ons bezoek konden wij de teloorgang van het koningshuis voelen, een bijzondere gewaarwording.
Het paleis is goed te bereiken met tram 18E vanaf Cais do Sodré, welke een mooie route rijdt en een stuk rustiger is dan haar meer bekende zusje lijn 28. Vanaf het paleis loop je gemakkelijk naar beneden naar Mosteiro dos Jerónimos, het grote standbeeld van de ontdekkers en de toren van Belem.
Palace Ajuda is elke dag, behalve woensdag geopend, van 10.00 – 18.00. Entree tot het museum is 5 euro.
Museu Nacional de Arte Contemporânea do Chiado
Lissabon kent verschillende moderne kunstmusea, veelal bekender dan dit museum. Wij kozen voor dit net buiten Baixa Chiado’s drukke winkelcentrum gelegen museum, omdat we wegwilden van de toeristen. Verder wordt hier kort en bondig een overzicht gegeven van de Portugese schilderkunst van eind 19de eeuw tot en met de jaren ’60 van de 20ste eeuw. Tijdelijke tentoonstellingen besteden aandacht aan thema’s uit die periode.
Zo bezochten wij tijdens ons bezoek een tentoonstelling over een Portugeze amateurfotograaf, die als één van de eersten experimenteerde met verschillende vormen van fotografie aan het einde van de 19de eeuw.
Het bijzondere is ook dat de schilderijen die hier hangen, veelal van andere kunstenaars zijn dan die we hebben gezien in de kunstmusea van Porto. Een bewijs dat beide steden écht hun eigen cultuur en geschiedenis kennen.
Museu nacional de Arte Contemporânea do Chiado is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 – 18.00. Een entreekaartje kost €4,50.
Museu Condes de Castro Guimarães in Cascais
De eerste bewoners waren Schotten, die er hun paleisje van hebben gemaakt met een kasteel-achtige toren. De latere eigenaar Condes de Castro Guimarães heeft ervoor gezorgd dat het kasteel en interieur na zijn overlijden als museum verder ging. In het bijzondere gebouw waarin duidelijk verschillende bouwstijlen zijn te zien, ligt ook een zeldzaam boek over het leven van de eerste koning van Portugal.
Om het huis, of eigenlijk kasteel, ligt een mooie tuin waar heerlijk in gepicknickt kan worden. In de winter is slechts één café geopend, maar in de zomer ook een tweede. In beide kun je voor een heel redelijke prijs een kleine maaltijd gebruiken.Een aangename plek, waar veel lokale Portugezen komen.
Museu Condes de Castro Guimarães is dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 – 18.00. Entree is 4 euro en op de eerste zondag van de maand kun je er gratis naar binnen.
Andere aan te bevelen musea
We hebben hier maar vijf van de vele ruim 150 musea uitgelicht. Voor wie nieuwsgierig is geworden naar andere musea in Lissabon, kan via deze link naar een overzicht van alle musea in de hoofstad van Portugal.
Als liefhebbers van casa museus verheugden we ons op een bezoek
Casa museu Dr. Anastãcio Gonçalves. Deze arts heeft vele verschillende kunstvoorwerpen verzameld in zijn bijzondere woning. Helaas bleek het gesloten te zijn vanwege renovatie. Het is onduidelijk wanneer het museum weer opengaat.
Portugal heeft mijn hart gestolen, lees dus ook gerust enkele van mijn andere blogs over dit vriendelijk en mooi land
Geef een reactie