Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Kreta

Alles over heerlijk reizen met openbaar vervoer op Kreta

Prachtige vergezichten in de omgeving van Plakias

Elke reisgids vermeldt dat het busnetwerk van Kreta erg goed is. Het huren van een auto is dan ook niet per se noodzakelijk volgens hen. Dat maakte ons nieuwsgierig, dus reisden we in de winter van 2022 twee weken lang met de bus over Kreta.

En…. het is ons goed bevallen. Er zijn zeker beperkingen, vooral ook in het laagseizoen. Daarom in dit artikel alle ins en outs, tips en suggesties voor het reizen met de bus over Kreta. Iets dat we iedereen aanraden die liever een paar dagen op één locatie blijft en niet als een gek over het eiland racet om zoveel mogelijk te zien en te doen.

Net aangekomen op Kreta, de start van onze twee weken rondreizen met de bus

Kreta in de winter

Kreta bezoeken in november en december is een beetje risicovol. Je kunt heerlijk weer treffen, maar ook dagen van regen met een koude wind. De meeste hotels en restaurants zullen gesloten zijn, maar de lokale tavernas en winkels blijven natuurlijk wel open. In de winter konden we nog steeds terecht bij leuke cafés, restaurants of gyros-plaatsen. Het eiland is immers niet verlaten, er wonen in de winter nog steeds zo’n 500.000 Kretenzers. Qua verblijf hebben we vooral gebruik gemaakt van AirBnB’s.

De belangrijkste beperking voor reizen met de bus in de winter, is dat de bussen minder vaak rijden naar kleinere plaatsen en dat de veerboot in het zuiden, die Chora Sfakion met Paleochora verbindt, nog maar een aantal keren in de week vaart. Ook merkten we dat vooral in het zuidelijk deel van het eiland veel hotels, pensions en Airbnbs zijn gesloten voor het seizoen. Dat betekende bijvoorbeeld dat we Sougia niet konden bezoeken, omdat er geen betaalbaar hotel of Airbnb beschikbaar was.

Onze route met de bus

Wat is onze route dan wel geweest? We begonnen met een paar dagen Iraklion. Van daaruit bezochten we Knossos en de archeologische sites van Agio Deka met de bus. Vanuit Iraklion reisden we met de bus naar Rethimnon. Deze deed er 1,5 uur over. Behalve dat we deze bijzondere stad verkenden, zijn we met de lokale bus naar Chromonastiri gegaan voor een rondwandeling door de Milli kloof. Vanuit Rethimnon reisden we in 40 minuten met de bus naar het zuiden, naar Plakias. Hier maakten we enkele wandelingen in de omgeving en brachten we de middagen door op haar mooie verlaten stranden.

Vanuit Plakias keerden we terug naar Rethimnon om dan gelijk door te reizen naar Hania. Na een paar dagen in deze stad, zijn we weer naar het zuiden gegaan. Dit keer naar Paleochora, ook weer een busreis van ongeveer 40 minuten. En ook daar hebben we verschillende wandelingen gemaakt in de omgeving. We wilden een wandeling maken naar Sougia, maar helaas voer de veerboot niet op de dagen dat wij er waren. Dus dat ging niet door. Vanuit Paleochora zijn we via Hania doorgereisd naar Vrises, waar we 4 weken op een huis hebben gepast. De eigenaren hebben ook een AirBnB, welke ik absoluut kan aanbevelen.

Tip: Vrises ligt in een mooi groene vallei en is nog een echt ‘gewoon Grieks dorp’. In de omgeving kun je prachtige, maar wel pittige, wandelingen maken. Deze zijn allemaal goed gemarkeerd. De eigenaren van de Airbnb vertelden ons dat twee Franse meisjes vanuit hun Airbnb met de bus naar alle verschillende bestemmingen op het eiland zijn gereisd afgelopen zomer, inclusief de Samirakloof.  En dat klopt wel, want Hania is slechts 30 minuten met de bus, Rethimnon een klein uur en Iraklion twee uurtjes vanuit Vrises. Je kunt ook vanuit Vrises rechtstreeks met de bus naar Chora Sfakion in het zuiden reizen.

Prachtige vergezichten in de omgeving van Plakias

Tips voor reizen met de bus over Kreta

Er zijn twee busmaatschappijen op het eiland. Eén maatschappij bedient West-Kreta en de ander Oost-Kreta. Iraklion is het neutrale midden waar beide maatschappijen bij elkaar komen. Elke busmaatschappij heeft zijn eigen website waarop je de reisschema’s van de bus kunt vinden, maar ook alvast je kaartjes kunt kopen.

Voor West-Kreta ga je naar de website van E-Ktel. Hania en Rethimnon zijn de grootste busstations van dit busbedrijf. Voor Oost-Kreta ga je naar Ktel Herlas. Hun grootste busstations zijn Iraklion en Agios Nikolaos.

Wij hebben weinig gebruik gemaakt van de zogenaamde interactieve kaart of de routeplanner. In plaats daarvan gebruikten wij de busschema’s. Ga daarvoor naar ‘service’ op de website en kies dan voor ‘downloadable schedules’ of kies gelijk voor ‘busschedules’. Wij konden hiermee veel beter onze route plannen.

Tip: Door het jaar heen veranderen de schema’s en zeker op nationale feestdagen rijden bussen niet of op andere tijden. Let daarom op de geldigheid van het betreffende schema.

Hoe lees je een Kretenzisch bustijdenschema

Op de bustijdenschema vind je de vertrektijden van het beginstation. Stap je ergens halverwege op, vraag dan aan de kaartverkoper hoe laat de bus daar ongeveer zal komen. Er zijn geen vaste tijden voor de tussenliggende haltes, dus bouw voor jezelf een marge in. Meestal houden de kaartverkopers ook een ‘veilige’ marge aan.

Google Maps kan ook een indicatie geven van hoe laat de bus op een bepaalde halte zal aankomen op basis van de reistijd met de auto, maar vaak doet de bus er langer over.  Zo hebben we bij Agio Deka meer dan 45 minuten gewacht op onze bus, voordat hij kwam.  In het dorpje Chromonastiri leek het alsof de bus een kwartier eerder kwam en vertrok, maar we denken dat het de schoolbus was die ons gewoon mee heeft teruggenomen naar het centrum.

Op de bustijdenschema staan ook de plaatsen waar de bus een stop maakt, maar de bussen stoppen ook onderweg bij kleinere plaatsen of gewoon langs de weg. Je moet het dan wel even aangeven vooraf of tijdens de rit.

Als je vanaf een kleinere plaats vertrekt, dan is er niet altijd een plek waar je vooraf een buskaartje kunt kopen. Zeker niet in het laagseizoen. Dat is geen probleem. Je kunt bij vertrek uit een grotere stad al je kaartje voor de terugweg kopen. Deze wordt dan zonder datum en tijd geprint. Superhandig!  Je kunt ook bij de buschauffeur zelf een kaartje kopen, maar je moet dan wel met cashgeld betalen, en het liefst een beetje gepast. Tot slot kun jij jouw kaartje ook online met een creditcard kopen.

Ook in de winter is het nog lekker genieten op een terras in Rethimnon

Hoe maak je een routeplanning

De beste busverbindingen bevinden zich aan de noordkant van het eiland, waar de meeste mensen wonen (en vakantie vieren). Minimaal elk half uur of elk uur gaat er een bus van Iraklion via Rethimnon naar Hania. Misschien in de zomer nog wel vaker. Onderweg kun je gewoon uitstappen voor een dagje op het strand of een bezoek brengen aan één van de plaatsen onderweg. De drie ‘grote’ steden fungeren ook als vertrek- en aankomstpunt voor bussen die richting het zuiden gaan. Vanuit Iraklion reis je richting Matala en naar het uiterste oosten van Kreta. Vanaf Rethimnon reis je naar Plakias. Vanaf Hania kun je de bus nemen naar Chora Skafion, Sougia, Paleochora en naar het meest westelijk deel van Kreta.

Als je een eigen route wil plannen, is het verstandig om vooraf te bekijken wat de meest efficiënte manier van reizen is. Wij gebruikten de grotere steden als tussenstation naar andere delen van het eiland.

Naar de kleinere plaatsen op Kreta gaan bussen vaak maar één keer per dag. In de vroege ochtend vertrekken zij richting Hania, Iraklion of Rethimnon en in de middag naar het zuiden. Dat heeft te maken met de schoolkinderen die naar school moeten.

Op de busstations zijn ook medewerkers aanwezig die je van meer gedetailleerde informatie kunnen voorzien als je er zelf niet uitkomt. De meesten van hen spreken goed Engels. Daar vind je ook reeds geprinte tijdschema’s.

Naast de bussen tussen steden en dorpen, zijn er ook lokale bussen die naar specifieke plekken gaan. Denk bijvoorbeeld aan de stranden net buiten Hania of naar archeologische plaatsen zoals Knossos net buiten Iraklion. Zij vertrekken vaak vanaf een andere halte buiten het busstation. De lokale bus van Rethimnon naar Milli vallei vertrekt bijvoorbeeld niet van het busstation, maar van een halte net buiten het station. Dat geldt ook voor de bus naar Knossos, die haar eigen halte heeft buiten het busstation en in hartje centrum. Vraag gewoon de medewerkers van het busstation of je gastheer/mevrouw naar de halte dichtst bij je verblijf en naar de specifieke tijden.

De eerste busreis vanaf de luchthaven Iraklion

De eerste busreis bij aankomst is altijd de spannendste, vind ik. Op de luchthaven van Iraklion zijn de bordjes niet heel zichtbaar, maar als je de luchthaven uitloopt, dan steek je eerst de ‘straat’ over waarlangs allemaal auto’s staan en vervolgens een kleine parkeerplaats. Je komt dan uit bij de bushalte. Vanaf deze halte vertrekt o.a. buslijn 1 met grote regelmaat naar de stad. Het maakt een stop in hartje centrum en daarna bij het centrale busstation van Iraklion. Vanaf hier kun je verder reizen over Kreta met de bus.

Een buskaartje vanaf de luchthaven kostte € 1,10 in de winter van 2022. Veel reisgidsen melden dat een kaartje € 2 kost. Het kan zijn dat de prijs omhoog gaat in de zomer?

Bij de luchthaven koop je het kaartje bij de automaat (alleen contant geld). Er is ook een kiosk waar je je buskaartjes kan kopen, maar deze was dicht toen wij aankwamen. In de stad koop je je kaartje bij de kiosk vlak naast de bushalte in het stadscentrum of op het busstation zelf.

Als je de bus instapt wordt je kaartje gescheurd in plaats van gestempeld

Wat kost het reizen met de bus?

De buskaartjes zijn heel betaalbaar. Je kunt de kosten vooraf bekijken via de planner op de website van beide busmaatschappijen, maar hier is alvast een indicatie. Dit zijn de bedragen van april 2023.

 • Iraklion naar Rethymno – €7,60
 • Rethimnon naar Plakias – € 4,50
 • Rethimnon naar Hania – € 6,20
 • Hania naar Paleochora – €7,60
 • Iraklion naar Vryses – €10,10

De buskaartjes kun je op het busstation kopen, maar ook online. Als je jouw buskaartjes online koopt, moet je wel beschikken over een creditcard. Dat is de enige manier waarop je kunt betalen (en via zoiets als Wallet Pay).

Op Kreta hoef je je kaartje niet in een automaat te steken om het te laten valideren. De buschauffeur of de controleur scheurt het kaartje gewoon doormidden als je de bus instapt. Bewaar je kaartje wel altijd tijdens de rit, want soms vinden er controles plaats en dan moet je jouw kaartje laten zien.

Kreta, reizen met de bus of met de auto?

Vind je het leuk om veel kleinere plaatsen te bezoeken en wil je graag zoveel mogelijk van het eiland zien, dan is het beter om een auto te huren. Geef je de voorkeur aan een verblijf van meerdere dagen op één locatie om te genieten van de verschillende stranden, korte of langere wandelingen te maken in de omgeving, of gewoon om het leven op Kreta te proeven, dan is de bus een goed en goedkoper alternatief.

Als happy walkers misten we op sommige momenten toch wel de auto. We hadden dan namelijk nog meer in de lokale omgeving kunnen wandelen. Maar eerlijk is eerlijk, we hadden ook een taxi kunnen nemen naar een start- en/of eindpunt. We vonden dat alleen teveel gedoe en ietwat prijzig. In ieder geval ontdekten we wel tijdens ons verblijf dat er op Kreta vele gemarkeerde wandelingen zijn.

Met het openbaar vervoer reizen tijdens je vakantie op Kreta? Jazeker, prima te doen! Zeker voor een eerste verkenning was de bus voor ons het perfecte vervoermiddel!

Inmiddels zijn we echte Griekenland liefhebbers geworden. Lees daarom ook eens mijn blogs over Athene en over ons bezoek aan Peloponessos.

 1. Josefien

  Als ik jouw verhalen lees en de gerechten zie op jullie tafel vraag ik me altijd af of die menu’s vergelijkbaar zijn met wat we in Nederland in een (Grieks) restaurant zouden kunnen eten….of zijn die wel aangepast aan de Nederlandse smaak?….

  • Reactie door auteur

   heleenwesterman

   Hi Josefien,

   Het eten in de Griekse restaurants in Nederland vind ik vaak wel anders. In Griekenland vind je ook veel pasta-gerechten, stoofvlees en vis. Eigenlijk heel gevarieerd en afhankelijk van in welke regio je bent. Ik zal er eens een blog over schrijven…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!