Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Athene

Athene – er is meer dan de Akropolis

psiri streetart athene

Athene, de stad van de Akropolis, archeologische vondsten, het dansen op traditionele muziek en heerlijk eten. Zoveel te zien en te doen, maar veel bezoekers blijven hangen in de omgeving van de Akropolis en dat is jammer.

Athene parthenon
Akropolis buiten het toeristenseizoen, heerlijk rustig

Het ‘oude’ Athene

Uiteraard kun je bij een bezoek aan Athene niet om de vele archeologische sites en tempels heen. Het is alleen niet nodig om daar je hele verblijf aan op te offeren. Tijdens mijn verblijf in Athene heb ik de meeste van deze bezienswaardigheden bezocht en kwam tot de conclusie dat ze niet allemaal de moeite waard zijn. Kies liever voor één of twee monumenten om te bezoeken en laat de rest aan je voorbij gaan.  

Olympisch Zeus tempel
Tempel van Olympisch Zeus vanaf de straat

Verken het andere Athene

Dichtbij het stadscentrum bevinden zich diverse wijken met ieder hun eigen sfeer. Een wijk als Exarchia zul je nergens anders in Europa vinden. In deze wijk leven vooral mensen met een creatieve en anarchistische achtergrond. Streetart, graffiti, alternatieve winkels, maar ook traditionele ambachten worden hier gekoesterd. Studenten van de nabij gelegen universiteit broeden hier op nieuwe acties en plannen tegen de regering.  Het is even wennen als je de wijk ingaat, maar een absolute unieke ervaring. In Nederland zie ik zo’n wijk niet gauw ontstaan.  

Een totaal andere wijk is Psiri. Deze wijk ligt relatief dichtbij het toeristisch centrum en is daardoor een soort overgangsgebied geworden. Toeristen en Atheners vermengen hier op de terrasjes, in winkels en op straat. Vooral in de namiddag en in het weekend is het er supergezellig. 

Veel toeristen bezoeken de centrale markt om zich te vergapen aan de geslachte geiten, grote varkenslevers en de verse vis. Weinigen duiken de zijstraatjes in waar allerlei groothandels en specialistische zaken hun goederen aanbieden. Deze straten zijn minstens zo interessant met hun voorraden kruiden, pvc-buizen, keukenapparatuur en gedroogde worsten. 

athene centrale markt
Worstenmaker in de buurt van de centrale markt

Voor een èchte Griekse markt bezoek je de wekelijkse markt in de wijk Attiki. Elke zaterdag staan hier vele marktkooplui hun groente en fruit aan te prijzen. De markt is zeker een kilometer lang. Stap uit bij metrostation Attiki, neem uitgang Admitou en sla linksaf bij de bakker. Je loopt dan vanzelf tegen de markt aan.  In deze buurt staat ook een prachtige Grieks Orthodoxe kerk. Je vindt hem aan de straat genaamd Alkiviadou. 

De oude gasfabriek Technopolis in de wijk Gazi laat zien hoe vroeger Athene werd voorzien van warmte en organiseert door het jaar heen diverse kunsttentoonstellingen en evenementen. Het nabijgelegen Kerameikos plein met haar vele taverna’s leeft op in de late avonduren als Grieken met elkaar dansen op traditionele muziek. En behalve prachtige kunst in de Municipal Gallery of Athens,  bevinden zich in het nabijgelegen Metaxourgeio, op het plein naast het museum gezellige café’s voor een lekker drankje en lichte snack.

athene technopolis nacht
Uitzicht vanuit Technopolis over het terrein en de stad

Kunst in Athene

In de Nationale Galerij bevindt zich een hele mooie overzichtstentoonstelling van Griekse beeldhouwers en schilders door de eeuwen heen. Een absolute aanrader om daarvoor het stadscentrum te verlaten.

Dichterbij het stadscentrum bevindt zich het Nationaal Museum voor Contemporary Art met vele moderne kunstwerken van vooral Grieken die in hun werk ook maatschappelijke problemen aankaarten.

En als je de tijd hebt, dan is het Vorres Museum gelegen in de wijk Paiania een bezoek waard. Hier tref je een grote collectie Griekse volkskunst en moderne kunst aan.  Let op: het museum is alleen op zaterdag en zondag voor het publiek geopend. Voor mij was het één van de hoogtepunten tijdens mijn verblijf in Athene.

Athene nationale galerij
In de nationale galerij
athene museum contemporary art
In het nationaal museum voor contemporary art

Eten en Drinken

Het gemakkelijkst is om in de wijken Plaka en Monastiraki je maag te vullen. We hebben geconcludeerd dat het eten hier net zo goed is als elders in de stad, maar je betaalt wel meer en bent beperkter in je keuze van gerechten. Ons advies is om vooral naar de restaurants te gaan die buiten het toeristisch centrum liggen en daar gebruik te maken van hun dagspecialiteiten. In mijn blog over budgetrestaurants in Athene geef ik enkele aanbevelingen voor goede en betaalbare restaurants.

Terrasjes en cafés voor een kop koffie of een glas wijn vind je overal in Athene. Soms betaal je 2,50 voor een kop thee of 5 euro voor een glas wijn, maar dan zit je ook in een hele mooie zaak of op een bijzondere plek. Wij hebben bijvoorbeeld genoten van ons bezoek aan Poems & Crimes Art bar, Noël en Black Duck café ondanks de wat hogere prijzen.

En voor het beste ijs moet je bij Da Vinci zijn. Hun eigengemaakte ijs smaakt verrukkelijk en wij maakten graag een ommetje om er weer ééntje te proberen.

Souvlaki Leivadia, waar vooral Grieken komen

Dagtrips buiten de stad

Een verblijf in Athene is prima te combineren met een dagtrip naar één van de eilanden of een middagje strand in Glyfada. Ook berg Hymettus is een excellente plek om even de drukte van de stad achter je te laten. Over onze bezoeken aan berg Hymettus heb ik een aparte blog geschreven met tips over hoe er te komen en hoe te navigeren op de berg zelf. In geval je de beschikking hebt over een auto, dan is een bezoek aan berg Dionisou ook absoluut een aanrader, mede vanwege het mooi gelegen restaurant bovenop de berg. Met de auto kun je ook een kijkje nemen bij de tempels van Sounias en Poseidon. 

  • Wandelen op berg Immitos ofwel Hymettus
Hymettus uitzicht
Prachtige uitzichten over Athene vanaf Hymettus

Athene net een beetje anders

Vergelijk Athene niet met een bezoek aan één van de eilanden. Athene is de hoofdstad van Griekenland en in het hele metropoolgebied woont bijna de helft van de Griekse bevolking, dus zo’n 4 miljoen mensen.

Athene is ook geen stad van de architectuur of oude huizen. Buiten het toeristisch centrum kom je vooral naoorlogse huizen met terrassen tegen, die zijn afgeschermd met grote zonneschermen. Er is weinig groen op straat, veel van de parken zijn slecht onderhouden en graffiti wordt niet verwijderd.  Er zijn echter uitzonderingen, zoals het Stavros Niarchos Cultureel Centrum, dat absoluut een bezoek waard is. Check hun website voor rondleidingen en activiteiten. 

stavros niarchos center athens
Bezoek aan het moderne Stavros Niarchos Cultureel Centrum

Ik hoop dat ik je met deze blog enthousiast heb gemaakt om wat meer tijd buiten het toeristisch centrum van Athene door te brengen.

streetart athene
Streetart in de wijk Exarchia

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!