Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Londen, Wandelen

Londen – Ontsnap de drukte, bezoek Hampstead Heath

Londen is een heerlijke, maar ook een hele drukke stad. Wie even de drukte van de binnenstad wil ontvluchten, gaat al snel naar één van de grote stadsparken zoals Regent’s park of Hyde park. Wie zin heeft om de binnenstad even helemaal achter zich te laten, kan terecht op Hampstead Heath.

Hampstead Heath is ruim 300 hectare groot en ligt op zo’n 6 kilometer van het stadscentrum. Het heeft alles wat een natuurliefhebber en rustzoeker zoekt. Bossen met oude bomen, weidse grasvelden, aangelegde Engelse parken, glooiende heuvels, zwemvijvers, uitzichtpunten, een groot herenhuis dat nu een museum is met een gezellig café , siertuinen en stukjes échte wildernis.

Het is een park waarin je kan verdwalen, maar waar je ook altijd weer de weg terugvindt. Een park waar honden hun eigenaren uitlaten en bezoekers elkaar vriendelijk groeten.

London Skyline

De meeste toeristen komen naar Hampstead Heath om vanaf Parliament Hill naar de skyline van de stad te kijken. Er staan verschillende bankjes en het is een perfecte plek voor een leuke selfie.

Op mooie dagen proberen kinderen er hun vliegers op te laten en in de vroege ochtenduren beklimt een incidentele hardloper al hijgend de heuvel.

Wandelen door bossen en over groene velden

Keer niet gelijk terug naar de stad als je het uitzicht hebt bewonderd, maar neem één van de vele paden die verder het park ingaan. Al snel loop je over uitgestrekte velden of geraak je in een bos met machtige grote bomen en wie weet bereik je Kenwood House wel.

Beter nog is om de wandeling te beginnen in het meest noordelijk gedeelte van het park (bereikbaar met bus 210) en vanaf daar al zigzaggend af te dalen naar Parliament Hill voor het uitzicht. Als je dan nog wat verder afdaalt, kom je vanzelf bij ofwel treinstation Hampstead Heath of Gospel Oak uit.

Kenwood House

In het park schuilt een prachtig landhuis, Kenwood House. Het werd in 1764 ontworpen door de Schotse architect Robert Adam. Hij heeft er een pareltje van gemaakt, dat meer lijkt op een museum dan een woonhuis. De toenmalige eigenaar gaf de architect de vrije hand, waardoor het één van de mooiste neo-klassieke huizen in Engeland is geworden.

Behalve een café met een groot terras, kun je ook het oude landhuis middels een rondleiding bezoeken. De kunstcollectie die je daar aantreft is van de laatste privé-eigenaar, 1st Earl of Iveagh. Hij schonk het huis aan de stad bij zijn overlijden in 1927, samen met zijn kunstcollectie. Tijdens de rondleiding kom je verschillende bekende namen tegen als Turner, Vermeer en er hangt zelfs een zelfportret van Rembrandt.

Wil je deelnemen aan één van de rondleidingen, bezoek dan de website van Kenwood House voor de actuele openingstijden en prijzen.

Zwemmen in de openlucht

Er zijn drie natuurlijke zwemvijvers op Hampstead Heath en een openlucht zwembad. De natuurlijke zwemvijvers zijn verdeeld in een vijver voor mannen, één voor vrouwen en één gemixed. In de lido, ofwel openlucht zwembad, mag iedereen zwemmen. Een unieke ervaring als je er bent in de zomer of nazomer.

Voor openingstijden en toegangsprijzen, bezoek de website van City of London met alle informatie.

Golders Hill Park

Het is geen London Zoo, maar Golders Hill Park Zoo is gratis, heeft ook apen, ezels, exotische vogels, veel eenden en enkele struisvogels. Een grappige mix van dieren dus, waar je gewoon langs kunt wandelen.

Dit dierentuintje ligt ten westen van Hampstead Heath, aan de andere kant van een drukke weg. Het is het nog wel onderdeel van Hampstead Heath Park, maar heeft een geheel eigen en dus andere sfeer. Mooie tuinen en aangelegde parken kenmerken dit gedeelte van Hampstead Heath. De pergola in het midden van dit park is werkelijk prachtig en voor de romantici onder ons een perfecte plek voor een mooie foto op een bankje onder bloeiende rozen.

In de Golders Hill Park Refreshment House kun je niet alleen uitrusten, maar ook de diversteit aan bezoekers aan je voorbij zien gaan.

Hoe mis je niets?

Hampstead Heath is enorm groot en vanwege haar divers landschap ook enigszins onoverzichtelijk. Gelukkig hebben de beheerders van het park een mooie plattegrond gemaakt en twee wandelroutes uitgestippeld die je langs alle hoogtepunten brengt.

Download hun plattegrond met routebeschrijving hier:

Tot Slot

Hampstead Heath is slechts één van de vele off-the-beaten-path attracties van Londen. Lees hier over nog een aantal andere bijzondere bezienswaardigheden en plaatsen in Engeland’s hoofdstad.

  1. Cynthia Wesseling

    Hi Heleen, ik kan op de website https://www.cityoflondon.gov.uk/things-to-do/green-spaces/hampstead-heath/activities-at-hampstead-heath/swimming-at-hampstead-heath
    alleen season tickets vinden voor de vijvers en LIDO. Kan je niet 1 ticket kopen voor een dagje/uurtje zwemmen in de vijvers? Weet je dat?
    Gr. Cynthia

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!