Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Lissabon, Portugal

Met openbaar vervoer door Lissabon, hoe?

Vergeet de dure tuktuks, neem geen taxi die vast komt te staan in het verkeer, maar reis in plaats daarvan met het openbaar vervoer door Lissabon. Dat is heel betaalbaar en brengt je overal waar je naartoe wilt.

En als je dan kiest voor het reizen met openbaar vervoer, dan is de Via Viagem de beste optie. Vergeet de dagkaarten en toeristenkaarten, deze Via Viagem kaart is de beste (en in onze ogen goedkoopste) manier om de stad en haar omgeving met bus, tram, metro en zelfs trein te verkennen.

lissabon uitzicht

Via Viagem

De vele heuvels in Lissabon leveren mooie uitzichten op, maar zijn pittig om te beklimmen. Naar beneden lopen is prima, maar naar boven niet altijd. Een rit met de tram of metro naar boven is dan ook te prevaleren boven een stevige wandeling.

Tijdens ons verblijf hebben wij daarom de Via Viagem kaart gekocht. Het is een soort OV chipkaart die je overal in de stad kunt gebruiken, en ook als je naar bijvoorbeeld Cascais of Sintra wilt reizen.

Bij de kaartautomaat van het metrostation op de luchthaven, kun je deze kaart gemakkelijk en snel kopen. Je kan de kaart ook bij het loket kopen. Kies vervolgens voor ‘zapping’ in plaats van het opladen van losse kaartjes op je kaart.

Met zapping, zoals ze het in Lissabon noemen, reis je op basis van pre-paid tegoed, die je steeds kan aanvullen. Het minimale bedrag dat je erop moet zetten is 3 euro en de kaart zelf kost slechts 0,50 cent.

Kosten openbaar vervoer in Lissabon

Met de Via Viagmen zapping kost een metrorit slechts 1,35 euro, net zo duur als een busrit. Een treinreis naar Cascais kost iets minder dan 2 euro met zapping.

Het enige nadeel van deze methode is dat je niet gratis kunt overstappen van de metro naar de bus. Je betaalt dan opnieuw voor een rit.

Maar goed, voor 5 euro kun je dus drie keer reizen met het openbaar vervoer in Lissabon, ook in de elektrische trams. Deze kosten dan geen 3 euro meer (los kaartje bij de conducteur), maar slechts 1,35 euro.

De Via Viagem kun je ook gebruiken voor de Santa Justa lift en andere liften in de stad. Ook hier geldt dat een kaartje met de Via Viagam zapping een stuk voordeliger is dan een los kaartje gekocht bij de betreffende halte.

Een overzicht van de prijzen per rit vind je via deze link.

Steppen

Een ander goedkoop alternatief zijn de kleine steps van Lime, die je overal in de stad aantreft. Om deze te kunnen gebruiken moet je de app van Lime downloaden, en daarna betaal je per keer een vast bedrag van 1 euro en 0.15 cent per minuut wanneer je de electrische steps gebruikt. Voor het gebruik van deze voorziening moet je wel dataverbinding op je telefoon hebben, anders werkt de app niet.

Ik wens je alvast veel plezier in Lissabon, en hier nog een aantal blogs over de stad van mijn hand:

En hier al mijn blogs over mijn avonturen in Portugal.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!