Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Duitsland, Leipzig

Waarom een citytrip naar Leipzig? Vijf keer daarom

Leipzig is één van de snelst groeiende steden in Duitsland. Elk jaar stijgt het bewonersaantal met minimaal 10.000 mensen. Studenten komen er om te studeren en Berlijners ontvluchten de steeds duurder wordende hoofdstad voor een nieuw begin in deze tot bloei gekomen voormalige Oost-Duitse handelsstad.

Leipzig staat ook wel bekend als klein Berlijn, die naam doet de unieke kenmerken van deze stad geen eer aan. Leipzig is Leipzig, een ondernemende en muzikale stad met veel art nouveau gebouwen en hippe vibe.

Vervelen is hier niet mogelijk. 

Het straatbeeld in de oude stad van Leipzig
Het straatbeeld in de oude stad van Leipzig

1. Klassieke muziek overal

Leipzig staat van oudsher bekend als de stad van klassieke muziek. Niet alleen heeft Bach er tot zijn dood gewerkt, Wagner is er geboren en Felix Mendelssohn Bartholdy heeft er jarenlang het Gewandhaus orkest gedirigeerd naast zijn werk als componist. Robert en Clara Schumann hebben elkaar hier ontmoet en startten er hun muziekcarrière.

Bach, Mendelssohn en Schumann hebben in Leipzig ieder hun eigen museum. In de voormalige woning van Mendelssohn en in het Bach Museum kun je jezelf nestelen in een comfortabele stoel, terwijl je luistert naar de bekendste en mooiste muzikale werken van deze componisten. 

Elke vrijdag en zaterdag vindt in het St. Thomas kerk een bijna gratis klassiek concert plaats met onder andere muziek van Bach. Een entreekaartje kost maar 2 euro. Als je gelukt hebt, hoor je zelfs het befaamde St. Thomas jongenskoor zingen.

Voor het summum van het summum op het gebied van klassieke muziek bezoek je een concert van het wereldbekende Gewandhaus orkest.

Schilderij van Johannes Sebastian Bach in het Bach Museum in Leipzig
Schilderij van Johannes Sebastian Bach in het Bach Museum

2. Vol Art Nouveau gebouwen – maar wel anders

Naast de stad van de klassieke muziek, is Leipzig ook een echte art-nouveaustad. Grote bouwwerken van rond de 20ste eeuw vullen de straten in het stadscentrum, maar ook daarbuiten in wijken als Gohlis. Na de eenwording met West-Duitsland zijn veel van deze oude gebouwen in ere hersteld.

Eén daarvan is de Commerzbank. Toen men het pand naast de St. Thomaskerk weer in gebruik wilde nemen, moest men het gebouw in oude glorie herstellen; inclusief de oorspronkelijke gouden afbeeldingen. Het gebouw ziet er nu erg patserig uit en de lokalen maken grappen over hoe het gele logo van de Commerzbank is veranderd in goud.

Glimmend gouden beeld op een filiaal van de Commerzbank in Leipzig
Glimmend goud op een filiaal van de Commerzbank

Leipzig is dus niet een stad van de verfijnde art nouveau. De gebouwen zijn hier groots, stralen grandeur uit en zijn vooral indrukwekkend. Een goed voorbeeld van de Leipzig-stijl qua art nouveau is het stadhuis uit begin 20ste eeuw. Het gebouw heeft veel weg van een kasteel, aangevuld met diverse grote beelden.

Ook het monument Battle of Nations is zo’n bombastisch bouwwerk uit de art nouveau periode. Je vindt het mooi of je vindt het kitsch, maar interessant is het zeker.

Het Grassi Museum dat in 1929 werd opgeleverd heeft meer elegantie en is recentelijk volledig in art deco stijl gerenoveerd. In het museum bevindt zich één van de beste collecties toegepaste kunst uit de art nouveau en art deco periode.

Art deco interieur van het Grassi Museum in Leipzig
Art deco interieur van het Grassi Museum

3. Moderne Kunst en creativiteit overal

Als je het nieuwe Leipzig wilt ontdekken, dan is Plagwitz dé wijk daarvoor. De opmars van de wijk begon in de Baumwollspinnerei. Dit voormalig industrieel complex werd het eerste verzamelgebouw voor kunstenaars en creatieve ondernemers.

Eén van de galeries in Spinnerei, Leipzig
Eén van de galeries in Spinnerei

In het complex van de Spinnerei zijn vele kunstgaleries gevestigd, maar ook trendy café’s. Op zaterdagen worden er rondleidingen gegeven, maar je kan ook op eigen gelegenheid de vele galeries induiken voor nieuwe indrukken.

In het stadscentrum vind je het Museum der Bildende Künste en de excellente G2-galerie. Beide plaatsen exposeren onder andere hedendaagse kunst van befaamde kunstenaars uit Leipzig en omgeving. Een deel van de schilderijen behoort tot de Neue Leipziger Schule, waarvan Neo Krauch met zijn bijna surrealistische schilderijen één van de meeste bekende schilders is. In het Museum der Bildende Künste vind je ook veel moderne werken.

Karl-Heine Strasse in Plagwitz en Karl-Liebknecht Strasse ten zuiden van het stadscentrum zijn de straten waar elke maand nieuwe winkels, ateliers en koffiezaken openen. Hier vind je vele producten van lokale creatieve ondernemers en ontwerpers.

Street art in Karl Liebknecht straat, Leipzig
Street art in Karl Liebknecht straat

4. Parken en kanalen overal in Leipzig

Voordat de muur in Berlijn viel, was Leipzig een vieze stad. De lucht werd niet alleen vervuild door de vele aanwezige chemische fabrieken, maar ook door de open kolenmijnen net buiten de stad. In de rivieren en kanalen stroomde paars water bedekt met schuim. Vandaag de dag is het moeilijk voor te stellen dat de stad zo vervuild is geweest. Door de kanalen en rivieren stroomt nu kraakhelder water, langs de oevers groeien bomen en overal hoor je vogels fluiten.

Geen vervuiling meer in Leipzig
Geen vervuiling meer in Leipzig

Op zonnige dagen trekken de bewoners van Leipzig dan ook massaal naar één van de vele parken voor een picknick of een get-to-gether met vrienden. Anderen laten hun hond uit, lopen hard, fietsen of skaten op de vele geasfalteerde fiets-en wandelpaden.

Begin je wandeling in het Clara-Zetkins park en eindig na diverse omzwervingen langs rivieren en kanalen bij het Kaiserbad voor een hapje en drankje. Je kunt ook verder doorlopen naar de Spinnerei.

De kans is echter groot dat je op de Sachsenbrücke in Clara-Zetkins park blijft hangen voor een picknick of halverwege overstapt op een bootje om op die manier de kanalen van Leipzig te verkennen.

Ook de open kolenmijnen, net buiten de stad, zijn inmiddels veranderd in natuurgebieden met grote meren waarop je diverse watersporten kunt beoefenen. Op warme zomerdagen is het de ideale plek voor een verkoelende duik in het frisse water.

Wandelen langs het Karl Heine Kanaal in Leipzig
Wandelen langs het Karl Heine Kanaal

5. Shop till you drop

En dan hebben we het nog niet gehad over het winkelaanbod in Leipzig. Je treft hier niet alleen de grote en bekende Duitse warenhuizen aan als Kaufhaus en Karstadt, maar ook internationale winkelketens als H&M, Decathlon en TK Maxx. Tussen al deze grootheden bevinden zich vele kleine boutieks gevuld met designer kleding, brillen, gadgets en boeken. Traditionele Duitse café’s en restaurants, maar ook Indiase en Vietnamese eetgelegenheden zorgen ervoor dat de innerlijke mens niets te kort komt.

Winkelen in de befaamde Mädler winkelpassage
Deze leeuw bewaakt de ingang van de befaamde Mädler winkelpassage

Een groot deel van de winkels is gevestigd in één van de meer dan 20 overdekte winkelpassages. Velen daarvan stammen nog uit de periode eind negentiende en begin twintigste eeuw. Deze zijn tot in perfectie gerenoveerd. Verder zijn er ook moderne winkelpassages. Höfe am Brühl, de meeste recente aanwinst met 45.000 m2 aan winkels en restaurants, opende haar deuren in 2012.

Leipzig’s unieke stadshart met zo’n 150 voetbalvelden aan winkeloppervlakte is dus eigenlijk al reden genoeg voor een bezoek.

Moderne winkelcentra in hartje Leipzig
Moderne winkelcentra in hartje stad

Hoe kom je er?

Je kan uiteraard gaan vliegen, maar reizen met de trein vanuit Nederland naar Leipzig is veel leuker. Je komt dan aan op een supermooi en indrukwekkend treinstation. Kijk bij NS internationaal voor de meest optimale reisroute voor jou. Je kunt Leipzig ook gebruiken als tussenstop als je van Berlijn naar Praag reist.

Meer informatie

Meer informatie over Leipzig vind je op de website van het toeristen informatiecentrum. De stad Leipzig heeft ook haar eigen app, genaamd Leipzig Travel. Uiteraard heb ik ook meer artikelen geschreven over Leipzig, deze vind je hier.

Nieuw stadshuis uit begin 20ste eeuw
Art Nouveau stadhuis van Leipzig

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!