De laatste anderhalve uur van onze treinreis kijk ik vol spanning uit het raam. We rijden vooral langs industrieterreinen en fantasieloze dorpen. Ik verlang naar een eerste blik op Venetië. Zelfs als we aankomen op ons eindstation Venezia St. Luzia heb ik nog niets van de stad gezien. Pas als ik het treinstation uitloop, zie ik een kanaal vol met waterbussen, een grote kerk met veel marmer, en een brug die ons naar het échte Venetië brengt.
Onze AirBnB in de wijk San Stae is niet ver van het treinstation. We hebben de keuze tussen het nemen van een vaporette, ofwel waterbus, en een wandeling van 12 minuten om er te komen. We kiezen voor de benenwagen, want we willen de stad niet alleen zien, maar ook ruiken en voelen. Met behulp van Google Maps bereiken we zonder te verdwalen ons appartement voor de aankomende maand.
Inhoud
Kosten treinreis naar Venetië
De totale treinreis van Nederland naar Venetië, in drie etappes, heeft ons nog geen 110 euro per persoon gekost. Voor dat bedrag hebben we heel comfortabel gereisd met ruime stoelen en veel beenruimte, we hoefden niet twee uur van te voren op het treinstation te zijn om in te checken en vanaf het treinstation waren we altijd binnen een kwartier tot maximaal een half uur bij onze overnachtingsplaats. Daar kan geen vliegtuig niet tegenop!
De kosten voor onze treinreis waren als volgt. We betaalden 57 euro voor ons treinkaartje van Dalfsen naar München, inclusief zitplaatsreserveringen. Voor de treinreis van München naar Verona betaalden we nog geen 40 euro. Naar verhouding iets duurder, maar dat kwam ook doordat we dit kaartje slechts 4 dagen van te voren gekocht hadden. Het treinkaartje van Verona naar Venetië kostte ons slechts €9.50 per persoon. We konden onze reistijd tussen deze twee Italiaanse steden met een kwartier inkorten, maar dan betaalden we 25 euro voor het treinkaartje. Dat vonden we een beetje veel geld voor een kwartier minder reizen.
Kopen van treinkaartjes naar Venetië
De treinkaartjes voor de eerste en tweede etappe van onze treinreis heb ik gewoon online bij NS Internationaal gekocht. Er wordt vaak gezegd dat de eerder je boekt, de goedkoper de treinreis is. Dat is waar, maar het prijsverschil tussen vroeg en laat boeken is niet enorm groot op dit traject.
Ik heb mijn treinkaartje van Dalfsen naar München ongeveer 2 weken voor tijd gekocht en ons treinkaartje naar Verona pas vier dagen van te voren. Voor de treinreis naar München heb ik het middelhoge tarief betaald. Het laagste tarief van 40 euro was alleen nog beschikbaar voor een hele vroege trein. Ook de treinreis naar Verona kon ik niet meer voor het laagste tarief kopen, maar nog steeds vonden we de prijs van 37,5 euro per persoon heel redelijk.
In Italië hebben we ons treinkaartje online via de Italiaanse spoorwegen gekocht. Je kan het treinkaartje ook op het station kopen, maar we kozen voor het gemak van een digitaal kaartje op onze telefoon. De website van Trenitalia is ook in het Engels beschikbaar en je betaalt met je credit card.
Reserveren van een zitplaats
Als je de mogelijkheid hebt om voor een paar euro extra een zitplaats te boeken, dan raad ik dit ten zeerste aan! Zeker de Duitse langeafstandstreinen zitten vaak heel erg vol. Niets is zo ergerlijk dan wanneer je door drie treinstellen moet lopen met al je bagage op zoek naar een zitplaats.
Check de overstaptijden
Bij het boeken van mijn treinkaartje naar München hadden we slechts 2 minuten overstaptijd in Almelo. Dat is zeer risicovol. Ik probeerde de overstaptijd te verruimen door een trein eerder te nemen uit Dalfsen.
Formeel zegt de NS dat je alleen op het tijdstip mag reizen dat op je reisbeschrijving staat. Dat klopt inderdaad als het gaat om ICE-treinen, de Thalys en de Eurostar. Regionale treinen mag je wel op andere tijden nemen. Wij pakken wel vaker een trein eerder of later in Nederland als we internationale treinkaartjes hebben, en dat heeft nooit tot problemen geleid.
In Düsseldorf konden we kiezen tussen een overstaptijd van bijna 30 minuten of ruim een uur. We kozen voor die van ruim een uur. Hierdoor hadden we ruim tijd voor een lunch op het treinstation en liepen we minder risico op het missen van de volgende trein.
De langeafstandstreinen in Duitsland hebben namelijk vaak vertraging, die oplopen tot zeker zo’n 20 minuten. We hebben ons lesje geleerd en kiezen dan ook voor ruime overstaptijden als we van de ene langeafstandstrein op de andere moeten overstappen. Betreft het een overstap naar een regionale trein, dan is het niet zo’n probleem. Ook hier geldt dat de conducteurs niet moeilijk doen als je een trein later neemt dan op je reisbeschrijving staat.
Mocht je de aansluiting missen op je langeafstandstrein met gereserveerde zitplaats, dan moet je altijd eerst naar de ticketoffice van de Deutsche Bahn gaan voor een speciaal document waarmee je dan een latere trein kunt nemen. Dat document geven ze trouwens alleen als de vertraging de schuld is van de Deutsche Bahn.
Gratis met OV bij aankomst
Als op het treinkaartje bij je eindbestemming ‘+ city’ staat, dan mag je met dat treinkaartje ook op de dag van aankomst (of vertrek) gebruik maken van het lokale OV-vervoer om van het station naar je overnachtingsplaats te reizen. Een leuk extraatje!
Reizen met de trein naar Venetië
Wij kozen ervoor om in rust naar Venetië te reizen. Het is ons goed bevallen met een tussenstop in München en Verona.
In de trein hebben we heerlijk kunnen lezen, video’s gekeken, podcasts geluisterd en gewerkt. Een mooie manier om de overgang te maken van het hectische leven in Nederland naar een ontspannen vakantiegevoel.
Geef een reactie