Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Lissabon, Portugal

Winterbezoek aan Cascais

Cascais bij Lissabon kun je vergelijken met het Wassenaar van Nederland. Hier rijden Ferrari’s en dure Mercedessen af en aan. Het toeristisch winkelgebied met haar overprijste restaurants trok ons niet aan, dus gingen wij op zoek naar wat alternatieve activiteiten. Zeker in de zomer zal het toerisme hier niet te vermijden zijn, maar Cascais heeft wel meer te bieden dan alleen strand en overprijste restaurants.

Citadel de Cascais

Als eerste passeren we de kleine vissershaven, alwaar een trotse koning Dom Carlos I uitkijkt over de zee. Achter hem staat het Palácio da Cidadela de Cascais. Dat terrein is omgetoverd tot een art center, waar verschillende jonge kunstenaars hun atelier hebben.

Het heeft een mooi binnenplein en vele kleine expositieruimtes om binnen te wandelen. Op het plein staat ook het oude zomerhuis van de koninklijke familie. Na de afschaffing van de monarchie werd het huis door verschillende Portugeze presidenten bewoond. Vandaag de dag is het een museum, dat dinsdag tot en met zondag van 10.00 – 13.00 en 14.00 tot 16.00 bezocht kan worden. Een toegangskaartje voor Museu da Presidência da República kost 5 euro en van woensdag tot en met zondag is er om 11.30 een gratis rondleiding door het gebouw.

Drukke binnenplein van de oude citadel

Museu Condes de Castro Guimarães

Castro Guimarães nam het huis over van Jorge O’Neill, welke van Schotse origine was. De klavertjes vier op de beschilderde houten plafonds zijn nog een overblijfsel uit zijn tijd. Het gebouw, en diens interieur, stamt uit laat 19de eeuw. Wat het bijzonder maakt is de variëteit aan bouwstijlen en de inrichting van het gebouw. Vol verwondering liepen we door het museum, waar elke kamer een andere sfeer uitademde. Castro Guimarães schonk het gebouw en haar interieur aan de stad Cascais, waardoor het al sinds 1933 een museum is. Het museum is dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 – 18.00, maar gaat in het weekend tussen de middag een uurtje dicht. Een entreekaartje kost 4 euro.

Om het huis of eigenlijk kasteel ligt Parque Marechal Carmona. Wie door dit park wandelt, treft er vele kippen aan die er vrij rondwandelen. Regelmatig klinkt het gekraai van een haan, wat het park een nog meer landelijk gevoel geeft. Op zaterdag wordt hier de wekelijkse biologische markt van Cascais gehouden. Verder zijn er meer dan voldoende speelgelegenheden voor kinderen, verschillende smalle paden langs weelderige vegetatie en een klein café waar voor een hele redelijke prijs een kleine maaltijd kan worden genuttigd. Een hele aangename plek dus, waar ook veel lokale Portugezen komen.

Boca do inferno

Vanaf het museum lopen we langs de kust verder naar het westen. Na 9 kilometer kom je dan aan bij Praia do Guincho, één van de vele bekende surfstranden dichtbij Lissabon. Prima te doen op de fiets, maar voor ons wandelaars ietwat te ver voor een luie zondagmiddag. Wij liepen tot Boca do Inferno, ofwel mond van de hel. Een deel van de rotsen is weggeslagen, waardoor er gaten ontstaan waar de zee door omhoog wordt gestuwd. Het geluid van het fluitende water dat door een ondergrondse tunnel naar boven wordt geperst, blijft prachtig.

In de zomer is het een superdrukke plaats, dat vooral door grote groepen toeristen wordt bezocht. In de winter is het goed te doen en is het een leuke attractie om naartoe te lopen vanuit Cascais.

Uiteraard wil iedereen zo dicht mogelijk bij de rand van de rots staan

Richting Monte Estoril

Wij kozen voor een wandeling richting het westen, maar vanuit het centrum kan er ook richting Monte Estoril worden gewandeld. Onderweg passeer je dan nog wat stranden, bijzonderen huizen en een zwembad in zee. Vanwege de regen hebben wij hiervan moeten afzien, maar bij een volgend bezoek aan Lissabon willen we deze wandeling alsnog ondernemen.

Wandelroutes

Cascais heeft op haar website een vijftal routes geplaatst met kaartjes die je kunt downloaden. Je treft daar bijvoorbeeld een route langs bijzondere zomerhuizen aan, een route langs verschillende muurschilderingen en een koninklijke route. De website is in het Portugees, de kaarten zijn in het Engels en Portugees. Met Google Translate is de betreffende internetpagina ook prima te vertalen. Klik hier voor meer informatie over wandelroutes in Cascais.

Hebben ons uitstekend vermaakt in Cascais, in de winter!

De reis naar Cascais

Eigenlijk is er maar één manier om vanuit Lissabon naar Cascais te komen, en dat is met de trein. Vanuit station Cais do Sodré vertrekt de trein met grote regelmaat. Je hoeft nooit lang te wachten en het is een aangename treinreis van 20 tot 40 minuten, afhankelijk van of je met een snel- of een stoptrein reist. Kaartjes kun je kopen bij de ticketoffice of via een automaat. Wij reisden met een Viva Viagem kaart, waarop we een saldo hadden gezet. Deze manier van reizen wordt door de Lissabonners ook wel ‘zapping’ genoemd. Een enkele reis met een los kaartje kost 2,50 en middels ‘zapping’ ongeveer 2 euro. Deze ‘zapping’ is ook te gebruiken in de metro, bus en elektrische trams. Superhandig dus als je niet steeds kaartjes wilt kopen.

Eten en drinken

Wij hebben uiteindelijk alleen gesnackt in Cascais, omdat wij op zondag niet de hoofdprijs wilden betalen. Immers een koffie en patiserie bij bakkerij Paul had ons al bijna 10 euro gekost. Uiteindelijk hebben we een dagmenu van de kiosk in
Parque Marechal Carmona genomen. Voor vijf euro kregen wij een kop soep, een quiche en kop koffie. En ook al was het ijsje bij Boca do Inferno duur, het was nog steeds betaalbaar. Doordeweeks zijn er meer mogelijkheden voor een goede en betaalbare Portugese lunch of diner in restaurantjes als Dom Pedro I en Somos um Regalo.

Zin om naar Lissabon en Portugal te gaan? Lees dan ook mijn volgende artikelen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!