Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Duitsland, Keulen

Keulen – het hele jaar een onverwacht leuke citytrip

Keulen, de stad met de grote kathedraal waar zo’n 6,5 miljoen bezoekers per jaar op af komen. Keulen, de stad langs de Rijn, waar menig Nederlander naar toe gaat voor een bezoek aan de kerstmarkt in december.

Keulen heeft echter nog veel meer bijzondere bezienswaardigheden, en is dus het hele jaar een bezoek waard.

Typische Keulse stadsgezichten

De hoge torens van de kathedraal steken boven het oude centrum uit. Wie met de trein aankomt in Keulen, stapt naast de kathedraal uit en wandelt binnen vijf minuten naar de meest bekende highlights van deze Duitse stad.

Om het stadscentrum ligt een groene strook van parken. Aan deze groen strook ligt het media park waar moderne gebouwen de ruimte delen met oude bruggen en een excellent fotomuseum. Ook in het stadscentrum vind je naast moderne gebouwen, middeleeuwse stadspoorten en gebouwen.

Omdat Keulen geen échte stadsplanning kent, tref je in het stadscentrum gebouwen uit verschillende tijdsperioden naast elkaar aan. Dit maakt het soms wat chaotisch, maar voor architectuur liefhebbers super interessant.

Bezienswaardigheden in Keulen

Naast de kathedraal en de kerstmarkt zijn er nog veel meer bezienswaardigheden. Kunstliefhebbers komen aan hun trekken in het Kolumba-museum en het gratis openlucht sculpturen park. Liefhebbers van geschiedenis kunnen zich uitleven in het Romeins-Germaans museum, terwijl het NS Dokumentatiecentrum de geschiedenis van de Nationale Socialistische partij van Hitler vertelt. In hetzelfde gebouw bevindt zich ook een voormalig Gestapo-gevangenis.

De Duitsers zeggen Köln, wij noemen de stad Keulen, en voor de Fransen en Engelsen is het Cologne. Farina, een Italiaanse parfummaker uit de 18de eeuw, was als eerste in staat om geurloze alcohol te destilleren. Hierdoor kon hij ook lichte parfums creëren met een mengeling van geuren als citrus en bergamot. Hij noemde zijn creaties Eau de Cologne, ofwel Keuls water. In zijn voormalig woonhuis worden nu elke dag rondleidingen gegeven over zijn bedrijf, zijn concurrenten en de manier waarop Eau de Cologne wordt gemaakt.

Overal street art in Ehrenfeld

Keulen promoot zichzelf graag als een stad met een urban-cultuur. Die proef je vooral in de wijk Ehrenfeld, waar naast vele multiculturele restaurants en winkels, ook vintage-zaken en creatieve ondernemers zich hebben gevestigd. De wijk is vergeven van street art. Vanaf de Venloer Strasse zijn er vele te zien, maar ook in de omgeving van station Ehrenfeld vind je verschillende werken.

Wandeling langs de Rijn

Een bezoek aan Keulen is niet volledig zonder een wandeling of fietstocht langs de Rijn. Onderweg kun je een stop maken bij het chocolademuseum en -café of relaxen op de trappen langs de rivier met uitzicht op het stadscentrum. Wie op de fiets gaat, kan helemaal doorfietsen naar het veerpontje dat je naar Zündorf brengt. Vanaf hier fiets je dan weer terug naar de stad, maar dan aan de andere kant van de rivier.

Op de Hohenzollenbrücke, een spoorbrug met ernaast een voetgangers- en fietspad, kun je de vele liefdessloten bewonderen. Parijs is er niets vergeleken bij.

Praktische informatie

Keulen is erg gemakkelijk per trein te bereiken. Je koopt al een kaartje vanaf 19 euro en bent er in zo’n twee uur.

De stad kent een grote studentenpopulatie, dus goedkope cafés en restaurants zijn gemakkelijk te vinden, evenals duurdere plaatsen vanwege de vele vakbeurzen die hier worden gehouden.

Op de website van Köln Tourismus vind je nog veel meer informatie over wat er allemaal te doen is in deze stad aan de Rijn. Liever een reisgids? Dan heeft Bol.com, onderstaande twee reisgidsen in haar assortiment.

Voor tips over wat en waar, zie onderstaande kaart. Ook leuke restaurants en eetgelegenheden zijn hierin opgenomen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!