Een geweldige vakantie zonder dat je daarvoor de hoofdprijs betaalt, hoe doe je dat? In de afgelopen 30 jaar heb ik daar mijn expertise van gemaakt, want ik ga graag vaak en lang op vakantie. Sedert 2017 reis ik samen met mijn man zelfs continue, nu even niet vanwege de COVID-19, en geven we minder uit dan als we permanent in Nederland zou wonen en werken.
In deze blog deel ik mijn belangrijkste uitgangspunten voor het organiseren van een budgetvriendelijke vakantie waar ook ruimte is voor luxe. Veel van mijn tips lijken vanzelfsprekend, maar heb je ze al wel echt toegepast voor jouw vakantie?
Inhoud
1. Vermijd toeristische plaatsen
Waarschijnlijk zeg je aan iedere buitenlandse toerist die Amsterdam wil bezoeken, “Amsterdam is geweldig, maar Nederland is veel meer dan dat! Er is nog veel meer te zien in Nederland dan alleen Amsterdam.”
En wat doe jij als je op vakantie gaat? Natuurlijk is het geweldig om naar die ene bekende badplaats in Spanje te gaan, maar 100 kilometer verder ligt misschien wel een minstens zo leuke badplaats. Daar slaap je goedkoper en is het eten minder duur. Met een beetje geluk proef je ook nog wat meer van de lokale Spaanse cultuur! En die bekende badplaats kan je ook middels een dagtrip bezoeken of je logeert er slechts een paar dagen om dan door te reizen naar een minder bekende bestemming.
Door niet of niet lang in toeristische plaatsen te verblijven, bespaar je niet alleen geld, maar wordt je vakantie unieker! En met het geld dat je overhoudt, kun je natuurlijk jezelf verwennen met iets luxueus.
Naast Shanghai, bezochten wij tijdens onze laatste mini-rondreis door China ook Nanjing, dat door veel buitenlandse toeristen wordt overgeslagen. Een unieke kans om ons onder de Chinese toeristen te begeven en meer te leren over de lokale cultuur.
En binnen een bekende toeristische stad of regio, zoeken we ook naar onbekendere attracties om zo weg te komen van de toeristenmassa. Dat is gemakkelijker als je een accommodatie zoekt, dat buiten het toeristisch centrum ligt. Dat deden wij in Praag, Porto, maar ook in de Algarve.
2. Je hoeft niet per se naar een goedkoper land
Veel mensen kiezen ervoor om naar Turkije of Portugal op vakantie te gaan, want daar is het goedkoper. Maar als je dan elke dag uit eten gaat, en aan allerlei activiteiten deelneemt, dan ben je misschien wel duurder uit dan in een leuk huisje in Frankrijk midden tussen de wijngaarden waar je ’s ochtends vers brood koopt bij de bakker en in de tuin geniet van allerlei lekkere lokale wijnen.
Niet de bestemming bepaalt de prijs van je vakantie, maar wat je doet gedurende je vakantie. En ja, het leven in een Aziatisch land is veel goedkoper, maar heb je ook de prijs van het ticket meegenomen in je budget?
Toen wij besloten om full-time te gaan reizen, wilden we eerst vooral door Azië reizen. Maar op de één of andere manier bleven we in Europa hangen, en dat was een stuk minder duur dan gedacht! Nu hebben we mooie steden als Athene verkent, maar ook gewandeld in de bossen van de Sächsiche Schweiz!
Prachtige natuur en uitzichten tijdens onze wandelingen in de Sächsische Schweiz!
3. Blijf langer op één plek
Ik ken mensen die tijdens hun vakantie om de 3 nachten in een ander hotel slapen, minstens twee keer een binnenlandse vlucht boeken en in 2 weken tijd zoveel mogelijk bekende toeristische bezienswaardigheden bezoeken. Ik word al moe als ik daaraan denk. Een vakantie moet mij energie geven, niet dat ik bij thuiskomst alsnog op vakantie wil om uit te rusten.
Langzamer reizen geeft je niet alleen de kans om rustig aan te doen, maar je bespaart ook veel geld. De langer je ergens verblijft, de goedkoper de prijs van een overnachting wordt. De minder lange afstanden je reist, de minder reiskosten je maakt. Met minder reisdagen verlies je ook minder tijd tijdens je vakantie. Je kan meer uit je dagen halen. Daarnaast zijn kleine bezienswaardigheden vaak veel goedkoper, écht uniek en speciaal. Ik merk bijvoorbeeld dat ik liever praat over dat ene unieke plekje portbedrijfje in Porto, dan over mijn bezoek aan diens beroemde Ponte Dom Luis I brug.
Ik probeer meestal het aantal reisdagen te beperken door een centrale locatie te zoeken waar vandaan ik vele bezienswaardigheden of plaatsen kan bereiken middels een dagtrip. Dat hebben we bijvoorbeeld gedaan vanuit Kuldiga in Letland.
En als we in een grotere stad zijn, dan boek ik altijd een accommodatie iets verder uit het centrum en ga ik op zoek naar onbekendere attracties die me iets leren over de lokale cultuur of die me gewoon leuk lijken. Dat hebben we bijvoorbeeld ook gedaan in Lissabon.
4. Wees selectief met uit eten gaan en consumpties op straat
Naast je accommodatie is het organiseren van je eten en drinken vaak de grootste kostenpost tijdens je vakantie.
Als luxueuze budgetreiziger probeer ik een hotelkamer of appartement te vinden, die op zijn minst een koelkast heeft. In de ochtend ontbijten wij thuis, en ook in de avonduren gebruiken we meestal een lichte maaltijd in ons verblijf. Dat doen we vooral als we verblijven in Europa. Tussen de middag maken we meestal gebruik van dagmenu’s in lokale restaurants. Daarvoor moet je vaak wel even het toeristisch centrum achter je laten. Elke keer als wij dat doen, verbazen we ons over het enorme prijsverschil tussen lokale en toeristische restaurants, waarbij het lokale restaurant vaak ook nog beter eten serveert. Zo hebben we in Porto verschillende lokale restaurants gevonden, die meer dan betaalbaar waren. Ook in Duitsland hebben veel lokale restaurants een dagmenu, welke meestal niet vertaald wordt voor de Engelstalige kaart, maar met een Google Translate gemakkelijk te ontcijferen is.
In Azië is het anders, daar zijn de kosten om uit eten of drinken te gaan veel lager. De kosten voor een ontbijt, lunch en avondeten buiten de deur zijn vaak net zo hoog als voor één betaalbare lunch in Europa. Dat geldt natuurlijk alleen als je kiest voor lokaal eten! Wie op zoek gaat naar Westers eten in Azië komt een stuk duurder uit.
Als wij op pad gaan, dan nemen wij altijd een fles water en/of frisdrank mee en wat kleine snacks voor onderweg. Dat zorgt ervoor dat we niet té dorstig op een terras belanden waar we dan 3 drankjes achter elkaar naar binnen werken om onze dorst te lessen. Ook zijn we dan minder gevoelig voor allerlei eetstands die je verleiden met (ongezonde) lekkernijen.
Het meenemen van je eigen drinken en snacks geeft je ook de kans om de lokale supermarkt te verkennen en nieuwe drankjes of snacks uit te proberen. Is ook leuk toch?
5. Bezoek onbekende bezienswaardigheden
Het is al eerder genoemd, en ik herhaal het hier nog één keer. De beste manier om een luxe budgetvakantie te hebben is door onbekende bezienswaardigheden te gaan bezoeken. Bekende toeristische attracties hanteren hogere entreeprijzen dan onbekende kastelen en musea. Natuurlijk wil je sommige attracties wel graag zien of meemaken, maar voel je niet verplicht. Je hoeft de Eiffeltoren niet in, en je hoeft ook niet de Mona Lisa in het Louvre te gaan bekijken als kunst je niet interesseert. Bezoek alleen die bezienswaardigheden die je echt wilt bezoeken omdat het je interesseert. Ga niet omdat je vindt dat het moet, omdat iedereen gaat.
Zo mag ik graag gewoon door een stad wandelen en de lokale sfeer opsnuiven. Dat heb ik in Londen gedaan door bijvoorbeeld de Capital Ring wandeling te wandelen of vanuit Borough verder naar het zuiden te gaan. Je hoeft natuurlijk niet te wandelen, je kan ook fietsen of met openbaar vervoer reizen. In veel steden hebben de lokale toeristenbureaus routes uitgezet die langs bekende plaatsen in de stad gaan, maar ook minder bekende bezienswaardigheden onder de aandacht brengen.
- Lees bijvoorbeeld eens deze blogs:
Je vindt deze bijzondere, leuke en minder bekende bezienswaardigheden vaak in een Lonely Planet, of op de website van het lokale toeristenbureau. Zeker in grote steden als Lissabon en Praag, die overstroomt worden met toeristen, proberen ze ook andere musea en bezienswaardigheden onder de aandacht te brengen. Zo hebben wij in Lissabon en Porto enkele bijzondere musea gevonden, werkelijk uniek! In kleinere plaatsen loont het om het toeristisch bureau binnen te stappen en te vragen naar dingen om te doen en te zien. Zo heb ik in Nieuw-Zeeland ontzettend veel leuke tips gekregen voor mooie wandelingen en bezienswaardigheden.
- Lees ook: Porto: Drie bijzondere casa musea
6. Bepaal vooraf je budget en maak op basis daarvan keuzes
Nog zo’n inkoppertje! Voor een leuke luxe budgetvakantie is het maken van een budget vooraf belangrijk. Je kan dat op 2 manieren doen. De eerste manier is bekijken hoeveel geld je kunt uitgeven aan jouw vakantie, en dan checken of dat haalbaar is met de bestemming en de activiteiten die je wilt doen. De tweede is je ideale vakantie bepalen en dan daarvoor sparen. Deze tweede optie raad ik niet aan, omdat je dan misschien heel erg lang aan het sparen bent en jezelf mooie vakantie-ervaringen ontneemt in de tussentijd.
In onze ogen is twee weken in een huisje in Portugal met een huurauto net zo leuk als een rondreis door China. En als het mogelijk is om buiten het hoogseizoen te reizen, dan heb je nog veel meer mogelijkheden.
En al heb je niet veel geld voor een vakantie, je kunt nog steeds op vakantie. Dat kan door op iemand anders zijn huis te passen of mee te doen aan woningruil. Zo passen wij regelmatig op huizen en huisdieren om op die manier de kosten te drukken van ons reizend bestaan, maar ook om op die manier meer te leren over de lokale cultuur van een land. Daarnaast genieten wij van het zorgen voor een hond of kat en inmiddels hebben we een aantal vaste adressen waar we regelmatig oppassen.
Dus kijk hoeveel budget je hebt en plan je vakantie daarnaar. En natuurlijk spaar je ondertussen voor die ene mooie droomvakantie.
Luxueuze vakantie voor een betaalbaar bedrag
Dit is hoe mijn man en ik het doen als luxe budgetreizigers, maar misschien heb je nog aanvullende suggesties of vragen? Aarzel dan niet om een commentaar te plaatsen of een e-mail te sturen. Ik ben erg benieuwd!
Geef een reactie